Nyheter

1200 boliger på vei på Mariero

Mariero står foran gigantiske endringer, nå legges en plan med 1200 boliger, torg og lokalsenter.

Bilde 1 av 4

Kommunalstyret for byutvikling (KBU) tar torsdag 1. november stilling til en reguleringsplan byutviklingsetaten har lagt på bordet i området ved Fylkesveg 44, Langflåtveien, Timoteiveien og området ned mot jernbanen. Godt busstilbud gjør at politikerne trolig vil la utbyggere bygge høyt og tett i dette området.

– Tomtene er ved kollektivaksen, og er egnet for høy utnyttelse, sier KBU-leder Kari Raustein (H) til RA.

På høring

Saken ble utsatt i sist møte, og politikerne har hatt dialogmøter for å få innspill fra berørte.

– Det har vært mange protester, og vi ville ha dialogmøte før vi legger saken ut på høring. Jeg er spent på høringssvarene, sier Raustein.

Hun regner med at det kan skje store endringer i løpet av relativt kort tid.

– Vi kan komme til å se store endringer i dette området i løpet av kort tid, men det er avhengig av at vi foretar riktige grep, sier Raustein.

5 og 6 etasjer

Administrasjonen foreslår som ett alternativ å stenge Langflåtveien og Timoteiveien for gjennomgangstrafikk.

– Noen av oss er skeptiske til dette, fordi vi frykter at det gir en enda større belastning på rundkjøringen i krysset Fylkesveg 44 og Breidablikkveien, sier Raustein.

Administrasjonen foreslår å tillate inntil 6 etasjers bygninger langs Fylkesvei 44, og 5 etasjer for resten av området.

– Vi ønsker å vurdere om dette er høy nok utnyttelse. Skal vi nå målet om nullvekst i biltrafikken, er det sentralt at vi bygger høyt og tett langs kollektivaksene i Stavanger, sier Raustein.

Lokalt senter

Et lokalsenter er et erklært mål. Administrasjonen har lagt opp til et større torg på begge sider av Langflåtveien, ved Rema 1000 og Obs.

– Utformingen av torgene vil være viktig. Slik planene er nå, vil dette bli ett stort torgområde, og vi er redde for at dette blir et stort tomt og utbrukt område. Vi ønsker intime møteplasser, et godt lokalsenter der folk bor og ferdes, sier Raustein.

Hun opplyser at Obs, som ønsker enkel tilgang av varetransport og mye parkering på bakkeplan, er blant aktørene som har protestert mot planene.

– Hvis denne planen hadde vært lansert på et øde og ubrukt område, hadde det vært en veldig god plan. Det er imidlertid allerede en rekke næringsdrivende her i dag, mange av dem med leiekontrakter langt fram i tid. Vi må utforme disse planene i samarbeid med næringslivet og beboerne, sier Raustein.

Hun vil også se på om det kan være for mye grøntområder og for lite boligtomter.

– I eneboligområdet ned mot Mariero Stasjon vil vi se på en mer rettferdig fordeling mellom de som får tomtene sine regulert til boliger og til grøntområde, sier Raustein.

Fakta:

Byutviklingsavdelingen i Stavanger kommune planlegger 1200 boliger i et rundt 250 mål stort område på Mariero. Det legges fram to forslag, ett med og ett uten ny skole.

Området skal etter planen bli et lokalsenter og naturlig samlingspunkt, med torg og ny bebyggelse i boligblokker, dels med handel på bakkeplan og grøntområder.

Saken kan nå bli lagt ut på høring for å få innspill, før saken går tilbake til politikerne og endelig vedtas i bystyret.

Mer fra Dagsavisen