Nyheter

1100 kilo sprengstoff ga gjennomslag i Ryfast

Torsdag ettermiddag ble det avfyrt 1100 kilo sprengstoff i Ryfylketunnelen, noe som både sikret gjennomslag og verdensrekord.

Bilde 1 av 4

Klokken 16.11 torsdag ettermiddag ble den 1100 kilo tunge salven med sprengstoff avfyrt cirka 240 meter under havoverflaten i Ryfylketunnelen. Dermed ble det gjennomslag, som betyr at Ryfylke nå henger sammen med Stavanger.

I tillegg resulterte også dynamittsalven i en ny verdensrekord: Ryfylketunnelen er nå verdens lengste undersjøiske tunnel, i tillegg til den dypeste. 

– Dette er en veldig stor milepæl, og det er kjekt å være en del av en verdensrekord. Totalt har nærmere 900 mennesker jobbet for å få dette til, og jeg vil si vi er de beste og mest kostnadseffektive i verden på å bygge tunnel, sier Gunnar Eiterjord, prosjektleder for Ryfast.

Enhver gutts drøm

Rekorden for verdens dypeste undervannstunnel tok Ryfylketunnelen i oktober i fjor, men nå ble i tillegg rekorden om verdens lengste slått. Selv om det ble satt rekord og tunnelen åpnet seg mellom Stavanger og Ryfylke torsdag, gjenstår fortsatt gjennomslaget i det andre tunnelløpet. Der gjenstår det noen hundre meter, og Ryfast-sjefen satser på gjennomslag rundt juletider.

– Det kommer helt an på fjellet. Er det godt fjell kan vi fort sprenge oss 50 meter fremover i uken. Er det dårlig fjell, kommer vi ikke lenger enn 20 meter.

I forkant av smellet ble alle gjestene geleidet et par hundre meter unna, og de fikk beskjed om å holde seg for ørene og puste med munnen. Statssekretær fra samferdelsdepartementet, Tom Cato Karlsen trykket på knappen, og et drøyt minutt senere ristet hele tunnelen.

Etter røyken hadde lagt seg og steinsprut var ryddet vekk, fikk gjestene lov til å se resultatet. Kort tid etter kom lommelykter og arbeidere fra Stavanger-siden til syne over steinhaugen, til full applaus fra gjestene på Ryfylke-siden.

Gjennomslaget ble markert med taler, smell, kaffe og kake for de inviterte, og på gjestelisten sto blant annet fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa, fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal og statssekretær fra samferdselsdepartementet, Tom Cato Karlsen.

Sistnevnte fikk gleden av å trykke på utløserknappen, og så seg godt fornøyd med det i etterkant.

– Dette er veldig tøft. Det knytter regioner tettere sammen, og gjør at Stavanger nærmest får en ny bydel. Vi feirer ikke bare gjennomslaget, men også alle dem som har vært med på å gjøre det mulig, sier Karlsen.

– I tillegg fikk jeg jo trykke på utløserknappen – og det er jo enhver gutts drøm, legger han til og smiler.

En merkedag

Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa har vært med på mangt en tunnelåpning, men også hun mener dette er en stor dag.

– Det vil bety mye både for Ryfylke og Nord-Jæren. Første spadestikk i 2012 var en merkedag, og dette er også i aller høyeste grad en merkedag, sier hun.

– Jeg har vært med på mange sprengninger, men aldri i verdens lengste og dypeste undersjøiske tunnel, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen