Nyheter

100 deltagere på «nerdeuke» for dirigenter

Norges Musikkorps Forbund (NMF) og Universitet i Stavanger (UiS) arrangerer Dirigentuka for sjuende gang. Det er en nerdeuke for dirigenter, sier «sjef» Morten Wensberg.

Bilde 1 av 6

Det er sensommer og sola prøver sitt beste, men for de over 100 deltakerne på Dirigentuka blir det mye tid innendørs, 12 timer for å være eksakt. Fra 6. til 10. august har kursdeltakerne program fra 09.00 til 21.00. Finske Lena Ray er en av dem som har valgt taktpinnen foran sola (regnet). Hun er med på uken for å friske opp kunnskapen og håndverket.

– Jeg tar dirigentkurset, så tar jeg resten av kurset over Skype, så møtes vi her igjen i januar. I min gruppe kommer vi fra fire forskjellige land, sier Ray til RA.

Læreren i Rays gruppe er Peter Ettrup Larsen, som nå er leder for dirigentseksjonen ved UiS. Larsen er stor tilhenger av den krevende uken.

LES OGSÅ: Slik vil de hindre korpsdød

Her kan alle lære 

– Dette er en av de største dirigentkursene, der veldig mange er samlet samtidig, sier Larsen.

Han mener det er unikt at UiS har plassert seg så sentralt innen dirigentkurs. Kursdagene er fylt med foredrag, teknikktimer, mesterklasser og egentlig alt tenkelig dirigentstoff.

Det er til sammen 20 lærere som skal hjelpe deltakerne gjennom uken. «Nerdeuken» støttes av Dextra Musica og Sparebankstiftelsen. Dagene begynner med at alle samles i et auditorium for å øve på teknikken.

Menneskene i rommet har alle sin «taktstav» og svinger den slik de får beskjed om. Det eneste de har til felles er en lidenskap for dirigering og den hvite staven. Noen kan være proffe, andre kan være dirigent for bygdas korps, man ser ikke forskjell.

LES OGSÅ: Promp og dans på teater

Sosialt

– Det er en slitsom uke, men det er sosialt. Her spiser og snakker alle sammen, lærere, eksperter og amatører, sier Wensberg, som er dekan ved fakultet for utøvende kunstfag ved UiS, til RA.

Han forteller at Dirigentukas mål er å gi et faglig tilbud til absolutt alle.

– Vi har kurs for nybegynnere og eksperter og alderen har variert fra 16 til 70 år. Alle må begynne et sted.

For Kristoffer Wøien er dirigentkarrieren nettopp begynt.

– Jeg spiller egentlig trompet, men ser på dette kurset som en videreutdanning, sier han.

LES OGSÅ: Disse vant på 17. mai

Å styre

Larsen ber sine deltakere danne en ring midt i rommet. Dagens time handler blant annet om hvordan man skal holde taktstaven. Å dirigere betyr å styre eller lede. Tanken bak den tittelen er nok at man som dirigent skal styre orkesteret, og seg selv. For det som er viktig for Larsen er holdning, og kontroll over den holdningen. For dem som er litt blanke kan bevegelsene med pinnen virke tilfeldig, men nei, overhodet ikke.

– Vi skal kommunisere med musikerne, sier Larsen. Vårt sluttprodukt er musikken, fortsetter han.

Mer fra Dagsavisen