Rolf Kristian Larsen

100 års historie:Stavanger-familie settes<BR>opp på Nationaltheatret

Nationaltheatret skal sette opp en forestilling om en Stavanger-familie med Rolf Kristian Larsen i en av rollene.

Stykket har fått navnet «Julemiddag» og skal ha premiere på Amfiscenen 15. november.

Regissør Tyra Tønnessen har latt seg inspirere av Thornton Wilders skuespill The Long Christmas Dinner fra 1931, men i stedet for å følge en amerikansk familie, følger vi en Stavanger-familie gjennom hundre år. Manuset baserer seg på julehistorier samlet inn av skuespillerstudenter ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Julemiddag begynner i 1915, i et Stavanger som greier seg godt mens kontinentet er kastet ut i krig. Årsaken er enkel: Byen selger hermetikk, og mat på boks er etterspurt i krigerske tider. Den enes nød, den andres brød.

Det er ikke bare krigen som setter sitt preg på den første julen. To år før har norske kvinner fått stemmerett, og elektrisiteten har kommet til Stavanger. Margrethe Munthe har introdusert en mer leken barneoppdragelse.

Men først og fremst preges familien av relasjonene til hverandre. Vi følger dem videre gjennom andre verdenskrig, sosialdemokratiets inntog og oljealderen.

Julen er en tid for tradisjoner. Likevel beveger verden seg. I løpet av hundre år er det meste annerledes enn det var. Stavanger-familien blir norgeshistorien i miniatyr.

Med improvisasjon over egne julehistorier og historier samlet inn av skuespillerstudenter, vil ensemblet gjøre en utforskning av vår egen historie, sett i julens lys.

Skuespillere er blant annet Stavanger-mannen Rolf Kristian Larsen, kjent fra filmene om Jarle Klepp, og Kamilla Grønli Hartvig.

Julemiddag har premiere på Amfiscenen 15. november.