Bob og Mel Rowe er på besøk i Stavanger og Norge for første gang. De er begge fotoentustiaster og synes det er synd at de ikke har mer tid i Stavanger til å ta bilder. Foto: Tone Helene Oskarsen

10.000 cruisegjester på besøk

Torsdag ankom nesten 10.000 cruiseturister Stavanger. To av dem var Bob og Mel Rowe som besøker Stavanger for første gang.

Torsdag morgen fyltes Vågen opp av tre cruiseskip og nesten 10.000 gjester, og er dermed årets travleste cruisedag i byen. Over alt høres klikkelyder fra turistenes speilreflekskameraer når turen til Stavanger skal foreviges. En som er ekstra hard på utløserknappen er Bob Rowe fra Nottingham i England. Sammen med kona Mel driver han en fotoskole, og han har alltid med seg kameraet på tur.

– Norge er et veldig interessant sted å ta bilder. Dessverre har vi som regel bare en dag i hver havn, noe som begrenser mulighetene for de mest fantastiske bildene, sier Bob, før han stopper opp for å knipse et bilde på vei til Fargegata.

Rent, pent og grønt

Ekteparet har vært i Olden, Ålesund og Bergen før de kom til Stavanger, og så langt er de veldig imponerte. 

– Nordmenn er utrolig hjelpsomme og vennlige. I tillegg er det så grønt her, og alt er så rent og pent, sier Mel, og legger til at det eneste hun er misfornøyd med er været.

«This is lovely», utbryter ekteparet når vi omsider kommer fram til Fargegata. Mel stiller seg inntil en vegg, mens Bob sørger for at innstillingene på kameraet er korrekte, før han trykker på knappen for å fange øyeblikket i den fargerike gata. Det er første gang de to britene er i Norge, og de vil gjerne tilbake, men helst ikke via sjøveien. 

– Hvis vi skal tilbake vil vi ha god tid på hvert sted så vi får fotografert så mye som mulig, sier Bob, før han og kona rusler videre bortover Øvre Holmegate.

En rusten mann i Vågen

Tilbake i Vågen står en familie fra Southampton og studerer den rustne mannen på fisketorget.

«This is really strange», sier pappa Gary, mens han stirrer på mannen. Det er familiens første gang i Norge, og de synes det er et fantastisk land – sett bort fra været, selvfølgelig.

– Vi elsker det. Spesielt naturen – det er så grønt og frodig over alt, men det er gjerne på grunn av alt regnet, sier Gary mens han smiler og snur seg mot kona Gail.

I likhet med ekteparet Rowe, synes også Gary og Gail at nordmenn er overraskende vennlige.

– Vi har blitt tatt så godt imot, og trives veldig godt i dette landet, sier Gail.

På besøk for tredje gang

Mor og datter Liz og Sophie Wheeler kommer ruslende langs Strandkaien, rett fra treningssenteret på det 70 meter høye skipet «Britannia», og er klare for å inspisere Valbergtårnet. 

– Vi er her for tredje gang. Det som er deilig med Norge og Stavanger er at det ikke er så folksomt. I England er det så fullt over alt, her får vi liksom puste, sier datteren Sophie. 

– Dessuten er det nydelig her, og å reise med cruiseskip hit er både den enkleste og mest behagelige reiseformen. Vi kommer nok tilbake enda en gang, sier Liz, før hun tar med seg datteren og går videre.