Økonomi

Denne hobbyen kan spare penger og miljøet

Dennis Asbjørnsen har et mål om at så mange som mulig skal oppleve dyrkerglede i løpet av livet.

Med over 50.000 følgere på Instagram-kontoen spiselighage, og egen bok om temaet, kan man trygt si at Dennis Asbjørnsen fra Hundvåg i Stavanger har grønne fingre.

– Jeg har alltid likt å høste inn ting. Jeg plukket ofte frukt og bær i hagen til foreldrene mine. Ett av de beste barndomsminnene jeg har, er fra da vi dro ut på selvplukk av jordbær på åkeren, sier Asbjørnsen til RA.

– Så fant jeg ut at det var kjekt å dyrke, og stelle med plantene før innhøstingen også. Nå har det blitt en god del forskjellige grønnsaker og frukt i hagen. Det er knallkjekt, legger han til.

Asbjørnsen har gjort karriere ut av det som startet som en seriøs hobby da han var 19 år. Nå er han både forfatter, foredragsholder og produserer innhold til sosiale medier om dyrking.

– Jeg reiser rundt og holder kurs, foredrag og driver kunnskapsformidling om grønnsaker og spiselig hage. Jeg er veldig takknemlig for at jeg har mulighet til å nå ut til så mange som jeg gjør, sier Asbjørnsen.

– Ønsket mitt er at så mange som mulig skal kunne få kjenne på den samme dyrkergleden som jeg kjente på helt i startfasen. Jeg ble så glad da jeg fikk til en potte med salat. Det er betydningsfullt, og noe som jeg ønsker alle skal få oppleve i livet sitt.

Kjøkkenhagen til Dennis inneholder mye forskjellig.

Tar ikke for mye tid

– Hvor mye tid bruker du på kjøkkenhagen?

– Jeg bruker mindre tid på hagen nå enn jeg gjorde når jeg var nybegynner. Da var det mer å sette seg inn og å lære, nå går ting mer på autopilot. Du vet hvordan du dyrker kål etter å ha gjort det fem ganger. Men jeg bruker tid på stell, plenklipping, beskjæring av trær og vedlikehold, sier Asbjørnsen.

Han påpeker at man bruker mer tid tidlig i sesongen, i februar og mars, da man må begynne å så frøene.

– Men med en gang de er plantet ut i hagen, og har begynt å vokse, går mye av seg selv. Det er litt gjødsling av og til, også må man vanne på varmeste dagene. Man trenger ikke være i kjøkkenhagen 24/7, som mange er redd for.

Selv er han ikke i tvil om hva som er favorittgrønnsaken å dyrke.

– Grønnkål. Det er et veldig enkelt svar. Det er en super grønnsak, som er kjempesunn. Den produserer enormt mye mat, det er helt utrolig hvor mye den klarer å produsere når den blir plantet ut i hagen og begynner å vokse seg til. Da har du så mye grønnkål at det er helt fantastisk. Jeg liker matnyttige planter som produserer mye mat, sier han.

Fordelene med kjøkkenhage

Dennis Asbjørnsen har også høner og kaniner i hagen.

Asbjørnsen kan nevne flere fordeler med å dyrke egen mat.

– For det første gir det en enorm mestringsfølelse. Du får til noe du gjerne ikke trodde du skulle klare å få til. Også dyrker jeg sprøytefritt og økologisk, som gir ren mat som er kortreist og bærekraftig, sier han.

I tillegg påpeker han at det kan være viktig kunnskap å ha, med tanke på usikkerhet i verden, som følge av både pandemi og krig.

– Det som er kjekkest med å ha kjøkkenhage er innhøstingen. Da plukker man inn mat, og kan tilberede mat rett fra hagen, ingenting er bedre enn det, sier Asbjørnsen.

Slik kan du spare penger

I Dennis sin kjøkkenhage finner man også poteter.

– Er det noe penger å spare på dette, da?

– Hvis du er helt nybegynner kan det være veldig fort gjort at du blir opptatt av å handle inn alt av utstyr. Du trenger ikke alt mulig rart, hvis du legger det fra deg fra dag 1, kan du spare ganske mye penger og gjøre det rimelig.

Selv jobber han ut fra er et prinsipp om at det skal være enkelt, billig og bærekraftig.

Han forklarer at ved å være bevisst på gjenbruk og kreativitet, kan man spare ganske mye penger.

– Man kan gjenbruke potter, og man kan så frø i tomme melkekartonger, yoghurtbeger eller druebeger.

Han påpeker at man heller ikke trenger å kjøpe jord, og at han selv bruker jord fra egen hage.

– I tillegg kan du høre med diverse bedrifter, om du for eksempel kan få pallekarmer, ellers kan du bruke restmaterialer, pinner og planker til å bygge egne grønnsakkasser istedenfor å kjøpe nytt. På den måten kan du spare veldig mye penger, sier Asbjørnsen.

Han tipser også om å bli med i hagelag, hvor man kan dele frø og planter.

– Det kan bli ren fortjeneste å høste inn fra hagen. Et annet tips er å investere i flerårige urter, som gressløk, oregano, timian, mynte, de har du for alltid. Ingenting er bedre enn å ha bærbusker og frukttrær, som du kan ha glede av i alle år framover. Tenker man på sånne ting har man alltid noe i hagen.

Nybegynnertips

Dennis Asbjørnsen dyrker mye forskjellig, inkludert gul squash.

Hvilke tips har du til de som ønsker å begynne å dyrke selv? Hva er det viktigste å huske på?

– Det viktigste jeg vil si er: Start smått og heller utvid senere. Det er veldig fort gjort å ta seg vann over hodet, og begynne med en stor kjøkkenhage. Da kan det bli litt for mye å håndtere, sier han.

I tillegg råder han om å begynne med sorter eller frø som du vet du liker å bruke på kjøkkenbenken fra før, og som kan gi glede til familien.

– Sats på det, og heller utvid og sats på mer eksotiske og spesielle planter etter hvert som erfaringen utvikler seg. Det er greit å starte med de trygge sortene.

I tillegg til å være kreativ med tomme melkekartonger og druebokser, råder kjøkkenhageeksperten deg til å innstille deg på at hvis noe ikke går som forventet – er det bare til å prøve på nytt igjen.

– Hvis man har en innstilling om at man ikke alltid får hundre prosent uttelling når man dyrker, slipper man å miste motivasjonen når det skjer. Nyt det og ha det kjekt, oppsummerer han.

Asbjørnsen understreker at alle kan dyrke sin egen mat.

– Om du har et kjøkkenvindu, kan du dyrke masse godt i det. Du kan ha tomater, basilikum, agurk og paprika. Har du en liten balkong, eller en terrasse, kan du dyrke alt mulig som trives utendørs. Og har du en hage, kan du i hvert fall dyrke alt som finnes.

Dennis Asbjørnsen

Mer fra Dagsavisen