Viking

Sjekk skatten: Stadig flere formuende Viking-spillere

Lønnsnivået hos Viking har steget i takt med sportslig suksess de siste årene. Nå fremstår det stadig mer mulig å legge seg opp gode penger også ved å spille i mørkeblått. Daglig leder Eirik Bjørnø er samtidig tydelig på at de ikke kan fortsette økningen på lønn særlig de neste årene.

Stavanger — Da skattelistene for 2022 ble offentliggjort onsdag var det nok en gang tydelig å se at Viking har beveget seg et langt unna det lave lønnsnivået klubben hadde etter nedrykket i 2017.

Den gangen ble det innført lønnstak i klubben og det var nærmest umulig å tjene over millionen ved å spille i mørkeblått. Etter opprykket kom fort erkjennelsen av at man måtte opp i lønnsnivå for å være konkurransedyktige.

– Jeg ønsker ikke å kommentere skattelistene spesielt, men på lønnsnivå generelt har vi sett en økning på de siste årene, sier daglig leder Eirik Bjørnø til RA.

Siden 2018-året i OBOS-ligaen har Vikings totale lønnskostnader mer enn doblet seg. Bare fra 2021 til 2022 økte de med 21 prosent. Tallene gikk ytterligere opp i 2022.

I 2018 var de totale lønnskostnadene kun på like over 30 millioner.

Ledelsen uttalte tidligere i år at lønnskarusellen vi har sett de siste årene innebærer kalkulert risiko. Eirik Bjørnø sa onsdag følgende da RA spurte om hvordan utviklingen ville bli i 2023 og videre:

– Vi ser jo at lønningsnivået er på et nivå hvor det ikke er mye mer å gå på. For å skape en bærekraftig klubb over tid ser vi ikke for oss store økninger de neste årene.

61,7 millioner

I AS-regnskapet for 2022 kom det fram at Viking betalte ut 61,7 millioner i lønn, arbeidsgiveravgift og pensjonskostnader. Nesten 50 millioner var overført til FK der de som er involvert i sport er ansatt.

– Bak disse tallene ligger en økt satsing på sport. Vi har hatt økning i lønn hvert år siden nedrykket. Publikum er kanskje ikke alltid enige, men vi sitter overhodet ikke med noe mål om å ha mest mulig penger i banken her. Det er sport vi lever for, sa økonomisjef Markus Grass til RA tidligere i år.

Antall årsverk i klubben har også økt kraftig de siste årene.

Daglig leder Eirik Bjørnø slo den gangen samtidig fast at sammenligningsgrunnlaget fra OBOS-ligaen, til et lag som skal kjempe i toppen av norsk fotball, er natt og dag. Det er også verdt å nevne at 2022 var et år med spill i Europa. Det ga økte utbetalinger til spillerne.

Inntektene har også økt sterkt i samme periode.

Siden 2022 har også Viking gjort flere kostbare grep som vil komme med på skattelistene for 2023.

Blant annet er det skrevet en nye og langt mer lukrative avtaler med David Brekalo og Markus Solbakken. Her er også signeringsbonuser og lojalitetsbonuser i spill. Det er også handlet og lånt inn nye spillere i 2023 som Samuel Adegbenro, Sondre Langås og Joe Bell.

Av skattelistene 2022 kommer det fram at kaptein Zlatko Tripic ikke helt uventet topper lønnslisten i klubben. Samtidig er det viktig å presisere at skattelistene ikke gir et nøyaktig bilde av hva Viking har betalt spillerne ut i lønn. Her er også avskrivinger og andre inntekter inkludert.

Det som også er verdt å merke seg er at flere av spillerne nå er i stand til å legge seg opp betydelig formue.

Seks av spillerne som var innom klubben i 2022 står oppført med formuer på over millionen, mens flere andre står med betydelige sekssifrede beløp. Yann-Erik de Lanlay er den som er oppført med klart størst formue med nesten 15 millioner kroner. Etter det RA kjenner til handler dette i stor grad om smarte investeringer.

Det er også verdt å bemerke at de fleste av de som har større formuer fortsatt har spilt i utlandet, eller vært innom klubber her.

– Kan man bli rik av å spille i Viking nå?

– Jeg vil ikke uttale meg om spillernes økonomi på noe som helst vis, sier daglig leder Eirik Bjørnø.

LES OGSÅ: Oilers-skatten: Derfor øker utlendingenes inntekt

Mer lønn i andre klubber

Viking er likevel et langt stykke unna for eksempel RBK på lønninger.

Per Ciljan Skjelbred toppet lønnslisten i 2022 med 6.359.921 i skattbar inntekt. Klubben hadde også seks spillere som sto oppført med inntekt på over tre millioner kroner.

Hos seriemester Bodø/Glimt er også lønnsnivået langt høyere enn i Viking.

Marius Lode hadde i 2022 8,6 millioner kroner i skattbar inntekt. Ulrik Saltnes sto oppført med 3,9 millioner, mens Patrick Berg hadde snaue 3,5 millioner. Vikings Lars-Jørgen Salvesen, som spilte i klubben halve 2022 før overgangen til Viking, hadde over 3,6 millioner i inntekt i 2022.

– Er dere konkurransedyktige nok på lønn i forhold til de andre, eller skulle du ønske dere kunne dra på enda litt mer?

Eliteseriebarometeret går ganske dypt i detaljene på hver klubb. Det viser Viking ligger rundt 5. plass-6. plass på lønn rundt sport i serien. Ut over det ønsker jeg ikke å ikke å si noe mer spesifikt, sier Bjørnø.

Deloitte og Norsk Toppfotball sin årlige «rikets tilstand»-rapport viser at RBK, Bodø/Glimt og Molde er i en egen liga på personalkostnader i serien.

Det er verdt å merke seg at Vikings trenere ligger lavt i Eliteserie-målestokk. Glimts Kjetil Knutsen tjente i 2022 9.238.446 kroner. Erling Moe og Kjetil Rekdal var begge over 4,5 millioner i skattbar inntekt. Selv om Viking deler lønnskostnaden på to trenere må en helt ned på 9. plass blant eliteserietrenerne for å finne Bjarte Lunde Aarsheim.

LES OGSÅ: Kraftig publikumshopp for Viking – som trenger folk



Mer fra Dagsavisen