Det er rullestolbruker Marco Nymark som har klaget kommunen inn for Diskrimineringsnemnda. Han sier at det er flere offentlige toaletter som ikke er for personer i rullestol. Det er også Stavanger kommune med på, uten at de vil tallfeste hvor mange HC-toaletter som mangler.
– Jeg skulle gjerne har reist rundt og klagd inne disse stedene også, men jeg har ikke kapasitet eller mulighet til å rulle rundt alle steder, sa Nymark til RA tidligere denne uken.
– Må fikse fort
Leder i Utvalg for miljø og utbygging, Rune Askeland (MDG) reagerer på at kommunen risikerer dagbøter.
– Det er nesten litt pinlig å havne i den situasjonen. Dersom kommunen har brutt loven, så må vi f fikset dette fort. Jeg vil ta opp med administrasjonen om hvordan dette følges opp. Vi er opptatt av å ha en kommune for alle. Det er kanskje den gruppen som har et prekært behov for toaletter tilgjengelig, sier Askeland og fortsetter:
– Jeg ønsker også å få en tilbakemelding på hvordan Kommunedelplan for universell utforming 2014–2029 er fulgt opp siden 2014. I den åtte år gamle planen har vi som mål å bli en universal kommune innen 2029. Hvordan ligger kommunen an når det gjelder å nå dette målet?
Askeland sier det var en ambisiøs plan som ble til i 2014.
– Nå har det gått åtte år. Det er viktig å holde seg i sporet, sier MDG-politikeren.
Askeland håper å få svar i det neste UMU-møtet 15. juni.

[ Mangler HC-toaletter: Kommunen risikerer dagbøter ]
– Utfordrende på gammel bygningsmasse
Leidulf Skjørestad er direktør for bymiljø og utbygging i Stavanger kommune, sier at administrasjonen har registrert spørsmålet.
– Vi har startet arbeidet med å revidere denne planen og vil komme med en oppdatert status på arbeidet i møtet 15. juni, sier Skjørestad.
Kommunedelplan for universell utforming er en omfattende plan, som ikke bare gjelder HC-toaletter.
– Dette dreier seg om å gjøre hele samfunnet mer tilgjengelig for alle, fra brostein i våre gater, for bratte turveier, til toaletter og til internettsidene til kommunen. Universell utforming er et bredt begrep. Vi har gjort en kartlegging og tar for oss sted for sted. Vi har gode prosesser på det, forklarer Skjørestad og legger til:
– Vi er gode på alt som bygges nytt da dette er krav som må oppfylles i alle prosjekter. Så har ikke alt tilbakevirkende kraft. Det betyr at vi har en vei og gå for gamle anlegg og gammel bygningsmasse, så har vi et særskilt ansvar for å gjøre alle offentlige bygg tilgjengelige for alle.
[ Savner engasjement: - Mange frykter «represalier» fra kommunen ]
Nymark vil kartlegge mer
Diskrimineringsnemnda behandlet kun saken hvor Badedammen og Godalen var klaget inn, og har ikke tatt stilling til eventuelt andre offentlige toaletter som ikke er universelt utformet.
Marco Nymark forteller til RA at han er i gang med å kartlegge flere offentlige toaletter og at han planlegger å sende inn en større klage til Diskrimineringsnemnda.
– Jeg skal få hjelp til å reise rundt og dokumentere på flere steder, sier Nymark.

[ Marco (41): – Tar gjerne kampen når samfunnet ikke tilrettelegger for alle ]