Stavanger

Møtte gjestene med store smil

Konge- og kronprinsparet ga mye av seg selv i møte med gjestene under hagefesten på Ledaal.

Bilde 1 av 5

Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon tok seg god tid til å slå av en prat med en lang rekke av de rundt 300 inviterte gjestene, dronningen delte ut klem og var et eneste stort smil.

– Dronning Sonja er veldig lett å snakke med, det var en veldig bra opplevelse. Hun virker veldig kulturbevisst, og vi snakket om Ungdomsteatret, at ingen voksne spiller hos oss og hvor unikt det er. Hun spurte også hvilke forestillinger vi har spilt, sier Aleksander Holmen (16) til RA.

Han var medhjelper for vertskapet og representant for Ungdomsteatret, kledd opp i klær med over 100 år gamle snitt.

Om nedgangen

Kong Harald viste at han var opptatt av nedgangstidene i Rogaland da han hilste folket foran Kielland-familiens gamle lysthus.

Han pekte på Stavanger og Rogalands avhengighet av oljepris og konjunkturer.

– Mange lever i usikkerhet, hele landet påvirkes, men det merkes spesielt godt i denne regionen. Det som gir håp er at når vi ser tilbake ser vi at Rogaland har vært gjennom store omstillinger også tidligere, sa kongen i sin tale.

Fellesskapsverdier

Han pekte på norske kjerneverdier som fellesskap og raushet, både i gode og dårlige tider.

– Det er dette vi må fortsette med, så vi alle kan leve godt, sa kongen, og avsluttet med åpningsordene i Alexander L. Kiellands roman «Garman & Worse»: «Intet er så rommelig som havet, intet så tålmodig».

Kongen trakk linjer tilbake til kong Olavs tid, med en historie.

– Vi er dypt takknemlige for den måten vi alltid har blitt tatt imot på, når vi har besøkt Rogaland. Rogalendinger er liketil og jordnære. Det fortelles en historie om et offisielt besøk Kong Olav hadde til Jæren på 80-tallet. På en medaljemottakelse på Slottet hadde han truffet en bonde fra Jæren, som han hadde kommet veldig godt overens med. Da de traff hverandre igjen i forbindelse med besøket, bemerket min far at bonden ikke hadde på seg fortjenestemedaljen. Hvorpå han skal ha replisert: «Nei, den tar jeg bare på meg ved festlige anledninger!», fortalte Harald.

Regn, regn

Ordfører Christine Sagen Helgø ønsket velkommen med et drypp fra Norges litteraturhistorie, hun også, 150 år etter at Sigbjørn Obstfelder ble født, og leste det udødelige diktet «Regn».

Det var meldt øsregn tidligere, men det dryppet relativt moderat mens gjestene nippet rabarbrasaft og smakte på kortreist mat fra 10 Stavanger-restauranter.

Eier selv benkene

Stavangers førstedame pekte på at de hvite benkene på Ledaal var en gave fra Stavanger kommune til kongeparets 60-årsfeiringer.

– Det er godt at kongeparet endelig fikk brukt dem, sa en bunadskledd ordfører med et smil.

Helgø satte også Stavanger som internasjonal by i perspektiv, med 181 nasjonaliteter, et mangfold å bygge framtid på.

– Vi har lange tradisjoner for å rette blikket utover, sa ordføreren, og avsluttet sin hilsen med Oddveig Klyves dikt «Lyden av sol».

Simen Hansen Lunde, leder i ungdomsrådet i Sauda, var invitert til å holde tale. 16-åringen ble forbauset tidligere i år, og han oppsummerte det i talen sin:

– Da jeg mottok invitasjonen, skjønte jeg ingenting. Var det tull, var det sendt feil, eller var det reklame?

Gjestene på Ledaal minglet til lekne jazztoner spilt av musikere fra Kunstskolen.

Mer fra Dagsavisen