Stavanger

Krisesenter for menn merker økende pågang

Mannen ble slått og sparket i forholdet han var i. Til slutt fikk han høre om Krisesenteret, hvor også menn kunne ta kontakt. Det angrer han ikke på i dag.

– Jeg visste ikke at det fantes et slikt sted som også menn kunne oppsøke. Da legen fortalte meg det, var veien kortere for å søke hjelp, selv om det fortsatt satt langt inne, forteller mannen i 50-årene til RA. Han ønsker å være anonym.

Han var samboer med en kvinne i distriktet. Han forteller en historie om mishandling, sjalusi og beskyldninger om utroskap.

– Det ble så mye at jeg til slutt selv begynte å tro på henne. Det var vanskelig å vite hva jeg skulle gjøre, sier han.

Slag, spark og kvelertak

Samboerskapet varte i ett år. I starten gikk det bra, men etter tre måneder startet det han kaller «et helvete».

– Beskyldninger var én ting, men så gikk det over til både slag og spark. Det endte på legevakten, hvor jeg ble undersøkt for blant annet bitemerker i ansiktet.

Vennene visste ingenting. Da han fortalte sin historie, ble han ikke trodd. Hans samboer framsto alltid som både glad og fornøyd i sosiale sammenkomster med andre.

– Da jeg etter noen måneder tok tak og fikk hjelp, ble jeg trodd også av mine venner. De ble helt satt ut, forteller han.

Bedre hverdag

I dag har han en bedre hverdag, mye takket være hjelpen han selv oppsøkte etter tips fra lege.

– Jeg er i jobb, og det er mye takket være hjelpen jeg har fått her ved Krisesenteret. Det at det finnes et slikt tilbud for menn, bør bli mer opplyst, og derfor stilte jeg opp på dette.

Monica Velde Viste er leder for senteret, både for kvinner og menn. Hun forteller at tendensen er økende for at fysisk og psykisk mishandlede menn tar kontakt.

– Det er mye som tyder på ganske store mørketall. I fjor hadde vi inne 28 menn som trengte hjelp, eller søkte seg hit på grunn av vold i forhold. Året før var det 21 menn. Det finnes trolig mørketall, som viser at behovet er større enn som så, mener hun.

Kommunalt tilbud

Krisesenteret i Stavanger dekker 18 kommuner i Sør-Rogaland. Det er først de siste årene Velde Viste har sett tendensen til at menn tar kontakt.

– Det er vanskelig å anslå hva behovet i befolkningen er, ettersom vold mot menn fremdeles er et tabu som kan være vanskelig å avdekke. Det oppleves som det er en endring i samfunnet når det gjelder åpenheten om voldsutsatte menn, men det er fremdeles et skjult problem som det eksisterer lite forskning på, sier hun.

Mannen RA har snakket med er glad han fikk hjelpen han søkte ved Krisesenteret.

– For å være ærlig vet jeg ikke hvor dette kunne endt hvis jeg ikke hadde tatt steget.

Mer fra Dagsavisen