Stavanger

Vil utstyre 100 boliger med smart-teknologi

Som et ledd i Triangulum-prosjektet skal Lyse utstyre 100 boliger med sin smart-teknologi for å se om det bidrar til å senke energiforbruket i husstanden.

Bilde 1 av 4

I tv-serien «100» blir 100 ungdommer valgt ut for å gjenoppbygge verden etter dommedag. Lyse søker det samme antallet, men har ikke planer om å endre samfunnet så drastisk. Eller?

– Vi har ambisjoner om å utvikle regionen til å bli den sikreste og tryggeste i landet. Prisen på smartteknologi er nå så lav at det snart blir allemannseie, sier Trond Thorbjørnsen i Lyse.

Teknologipioner

Thorbjørnsen er ansatt i Lyses avdeling for forskning, utvikling og innovasjon (FOU) og er blant pionerene innen smarthusteknologi.

– Jeg har hele livet vært veldig interessert i teknologi, og har hatt smarthus i rundt ti år nå. Teknologien utvikler seg, men det er stort sett bare jeg som blir like begeistret hver gang jeg får en ny duppeditt med meg hjem, sier Thorbjørnsen.

Over sommeren skal Thorbjørnsen og Lyse installere lignende smartteknologi i 100 husstander i Hillevåg og omegn, og prosjektleder Per Erling Fjeld i Lyses innovasjonsavdeling ber de som vil gjøre husene sine smartere om å melde seg.

– Vi håper å få på plass de som skal være med i prosjektet i løpet av juli, også skal smarthusene være ferdig installert til neste sommer. opplyser Fjeld.

Hovedmålsettingen med prosjektet fra Lyses side er å skape mer bærekraftige og smartere byer.

– De dataene vi samler inn i Stavanger vil bli brukt til å finne ut om vi kan lykkes med å få ned energibruken, få opp fornybarbruken, og skape forutsetninger for smarte løsninger. Litt av hensikten er også å bevisstgjøre befolkningen på mulighetene som ligger i teknologien, sier Fjeld.

Lyse vil inn i hjemmet ditt

For å gjøre prosjektet mer tilpasset europeiske forhold har det blitt bestemt at 85 av leilighetene skal være i borettslag.

– Vi ønsket også å teste enkeltstående leiligheter og fem premiumboliger, slik at det blir 100 i alt. De fem premiumboligene får åtte lyssoner og seks varmesoner, i tillegg til at vi vil oppgradere nettet til én gigabit. «Ulempen» er at de må åpne opp hjemmet sitt for de delegasjonene som vil komme på besøk de tre årene prosjektet går, sier Fjeld.

Lyse skal innen 2019 bytte ut alle strømmålere i regionen, og samtidig installerer de liten datamaskin som kan styre alt av teknologi i huset ditt. Det er kjernen i smarthus-prosjektet, og det beste av alt er at den er lokalt produsert.

– Alt det vi lager blir produsert på Tou av Westcontrol. For oss i Lyse er det viktig at vi kan spille på lag med det lokale næringslivet, sier Thorbjørnsen.

Mer fra Dagsavisen