Politikk

Se hvordan det kan bli: Mer lys i Pedergata i ny plan

Pedersgata får ny belysning i et samarbeid mellom kommunen og storeieren Pedersgata Utvikling.

Glødende armaturtopper, gulere og varmere lys, ulike farger på lampeskjermene, lykter med historisk design montert lavt på vegger, fasadebelysning med spotter eller lyskastere, dempet og rendyrket bruk av skilt, oppfordring til lyssetting for beboere, en helhet som utfyller og ikke gir konkurranse om oppmerksomhet, gatenavn malt i bakken som i Google Maps, portal med bokstaver i vaier ved Nytorget, reflekterende maling i bakken og hermetikkbokser som lampeskjermer er blant de mange forslagene.

«Lyskonsept for Pedersgata» gir råd om privat og offentlige belysning, og er et spleiselag mellom kommunen, samarbeidsorganisasjonen CID Stavanger Øst og utbygger Pedersgata utvikling AS. Målet er å sikre et helhetlig konsept, bidra til en god atmosfære på kveldstid og øke trivsel, opplevelsesverdi og trygghetsfølelse for beboere og brukere av gata døgnet og året rundt, framholder direktør Leidulf Skjørestad i Stavanger kommune i saksinnstillingen til politikerne.

Se hvordan det kan bli:

– Mange opplever utrygghet

Leder Leif Kjetil Knudsen (Ap) i Storhaug kommunedelsutvalg ser positivt på at Pedersgata Utvikling AS, som har kjøpt en rekke eiendommer i gaten, er tidlig inne i planleggingen.

– Tilbakemeldinger fra innbyggerne er at mange opplever utrygghet fordi det til tider er ganske mørkt i området, og mange ønsker å se mer og bli sett mer. Forbedring av lysforholdene og styrking av aksen mellom sentrum og Stavanger øst vil være positiv, sier han, og tar forbehold om at saken ikke er behandlet i detalj i Ap.

– Faglig fundamentert

Pedersgata står foran endringer, og målet er at lyssettingen skal bli bra for både huseiere og de som skal besøke restauranter og butikker.

– Nå legges det føringer og reguleringer, alternativet er å slippe det helt fritt, og det er ingen tjent med. Lyssetting er komplekst, det påvirker livskvalitet, kan innvirke på nattesøvn, dyreliv og annet, og det er viktig at vi får en faglig fundamentert og helhetlig plan. Nå åpnes det også for innbyggermedvirkning, sier Knudsen.

Storhaug kommunedelsutvalg er første instans, før saken går til utvalg for by- og samfunnsutvikling og utvalg for miljø og utbygging.





Mer fra Dagsavisen