Mandag morgen ble det registrert et jordskjelv mellom Stad og Færøyene i Nordsjøen. Jordskjelvet inntraff klokken 06.32 norsk tid. Ifølge Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk ble skjelvet målt til mellom 4.4 og 4.5 på magnitude-skalaen. NORSAR har målt jordskjelvet, som gikk 160 kilometer vest for Førde, til 4.7.
– Det er en del sprikende tall, og det kommer til å variere utover dagen. Det er vanlig. Det europeiske jordskjelvsenteret har registret skjelvet til 5.1 på skalaen, sier administrerende direktør ved NORSAR, Anne Strømmen Lycke, til NTB.
Jordskjelvet er det kraftigste som er registret siden 1989, opplyser direktøren videre.
NRK skriver at jordskjelvet kunne kjennes i hele Vestland fylke. Også i Rogaland har folk merket jordskjelvet. Operasjonslederen sier til NTB at de foreløpig ikke har fått meldinger om personskade eller materielle skader.
– Skjelvet kunne kjennes på hele Vestlandet, langt inn i fjorden. Folk har kjent det godt, også i Stavanger, sier senioringeniør ved jordskjelvstasjonen ved Universitetet i Bergen, Berit Marie Storheim, til VG.
Stengte plattform
Oljeplattformen Snorre B er stengt som et føre var-tiltak etter skjelvet.
Det opplyser Gisle Ledel Johannessen, pressetalsperson i Equinor, til NTB.
– De på plattformen merket skjelvet, men ingen er skadd, og de blir ivaretatt. Tilbakemeldingene er at stemningen er rolig, og at det ikke er panikk. Plattformen er stengt som et føre var-tiltak. Så langt har vi ikke fått noen meldinger om at installasjoner er skadd, verken på plattformen eller langs havbunnen.
Johannessen sier det vil bli sendt ut undervannsfartøy for å undersøke installasjonene på havbunnen.
Ingenting tyder på at det skal komme større skjelv, men jeg kan ta feil.
— Lars Ottemöller, professor UiB
Bør vi bekymre oss?
Lars Ottemöller, professor i seismologi ved Institutt for geoteknikk, Universitetet i Bergen, beskriver skjelvet som mellomstort.
– Men det kjentes for mange. Det var sikkert mange som våknet av skjelvet mandag morgen. Det går vanligvis 20–30 år mellom skjelv på denne størrelsen, sier Ottemöller til RA.
– Et skjelv på 4,5 på skalaen vil sannsynligvis ikke gjøre store skader på land. Oljeplattformer bør sjekke om det har fått konsekvenser for dem, fortsetter professoren.
Kan det kommer større jordskjelv? Hvordan har jordskjelvutviklingen vært i Norge de siste årene? Har vi noe å bekymre oss for?
Professoren svarer følgende:
– Jordskjelv er komplisert. Om Norge vil oppleve enda større skjelv som kan forårsake ødeleggelser er vanskelig å si. Jeg tror ikke det er veldig sannsynlig. Ingenting tyder på at det skal komme større skjelv, men jeg kan ta feil, sier Ottemöller.
Professoren forteller at Norge har målt jordskjelv de siste 100 år.
– Det har ikke vært store forandringer over tid, sier han.
Utsatte steder i Norge
Ottemöller forteller det er områder i Norge som har hyppigere jordskjelv enn andre steder.
– Utenfor kysten i Sørvest-Norge, Nordland og Oslo-området. Det er også en del aktivitet på Svalbard.