– Vi har aldri opplevd noe lignende, ikke de siste ti årene og muligens noensinne. Ikke på en flyplass, sier Valborg Bishop, seksjonssjef for Område Vest i Tolletaten.
Beslaget skjedde fredag 7. januar. Tollere på Sola flyplass gikk i gang med en helt vanlig rutinekontroll av passasjerer som skulle reise ut fra Sola.
– Når det er snakk om kontroll av passasjerer som reiser fra Sola er det vanligvis valutasmugling, kulturminnesmugling og andre ting vi ser etter. Ikke frossen laks, forteller Bishop til RA.
Tollerne kontrollerte to polske statsborgere som skulle fly fra Sola til Polen. En mann og en kvinne i 30- og 40-årene.
#Stavanger Totalt 370,5 kg frossen laks, fordelt på 10 kolli innsjekket bagasje og 4 kolli håndbagasje, ble stoppet under en passasjerkontroll på Stavanger Lufthavn Sola fredag 7. januar. De reisende opplyste at bagasjen inneholdt verktøy. Forholdet er anmeldt. pic.twitter.com/7uRJMhIx3p
— Tolletaten (@tolletaten) January 13, 2022
14 kolli
Mellom seg hadde mannen og kvinnen fire kolli håndbagasje. I håndbagasjen fant tollerne 60 kilo frossen laks.
Det overraskende funnet gjorde at tollerne ønsket å kontrollere bagasjen duoen hadde sjekket inn.
– Det viste seg at de hadde sjekket inn ti kolli. Alt inneholdt frossen laks. Totalt hadde mannen og kvinnen med seg 370,5 kilo frossen laks, sier Bishop.
Hun forteller at tollerne har vært borti mye rart: Levende fisk pakket i bagasjen, levende fugler og krypdyr, men ikke i underkant av 400 kilo frossen fisk på en flyplass.
– Ikke første gangen
Den polske mannen forklarte for tollerne at han bor og jobbet i Norge. Kvinnen skal ha ankommet Norge med fly samme dag.
– Mannen tok på seg det fulle ansvaret. Han forklarte at han hadde fått laksen fra en bekjent, men han hadde ingen faktura, kvittering eller annen dokumentasjon, sier Bishop.
Videre fortalte mannen at fisken var til privat bruk, i tillegg ønsket han å gi til venner og familie i Polen.
[ Profilert idrettsutøver var bakmann i narkosmuglersak ]
[ Sjekk de frekke smuglertriksene ]
– I tillegg til flyturen 7. januar, har vi grunn ti å tro at han har reist i november og desember også. Mannen innrømmet at det ikke var første gangen han hadde fraktet laks på denne måten, sier Bishop.
Bishop forklarer at man må deklarere fisk dersom man skal ta det ut av Norge.
– Som privatperson kan man frakte ut fisk, om man gjør alt riktig, som vil si å deklarere og ha alle dokumenter i orden. I dette tilfeller hadde mannen deklarert fisken som verktøy.
Trolig oppdrettslaks
Hvor fisken faktisk kommer fra er foreløpig ikke kjent. Bishop mener det er snakk om oppdrettslaks.
– For oss ser det ut som oppdrettslaks. Grunnen til at vi tror det er at all fisken hadde samme størrelse, sier hun.
Fisken var pakket inn uten hode og hale.
Tolletaten er ikke kjent med at det er lakseoppdrettere i distriktet som mangler fisk.
Fisken blir destruert, på lik linje med andre beslag av denne typen.