Nyheter

Kampen mot sperregrensen

Næringsminister Iselin Nybø (V) mener det finnes både vilje og evne til grønn omstilling i næringslivet. – Dette kan vi lykkes med, sier hun. For tredje valg på rad gjør hun seg klar til kampen mot sperregrensen.

Det er kun få dager igjen til årets stortingsvalg, og Norges næringsminister Iselin Nybø (V) bruker all ledig tid til å sanke stemmer. Siden 1. august, da valgkampen startet for fullt, har hun stått på stand, gått dørbank, snakket med venner og bekjente, og gjort så godt hun kan med å nå ut til folk.

– Hvordan tror du valget går?

– Det er et godt spørsmål – det er velgerne som bestemmer det, men vi er ikke med i Venstre av ingen grunn, så vi er optimister i denne leiren, sier hun til RA.

– Jeg har god tro på at vi skal klare sperregrensen for tredje valget på rad, legger hun til. Nås sperregrensen på fire prosent blir Venstre med i fordelingen av 19 utjevningsmandater.

Venstre føler de har medvind om dagen, og næringsministeren mener de er i siget.

– Det er mye kjekkere å drive valgkamp når man har medvind, sier hun.

Da RA møtte statsråden i slutten av august, var Venstre på opptur med 6,9 prosent oppslutning i Stavanger. Næringsministeren og partiets toppkandidat i Rogaland tror grunnen til at folk stemmer Venstre er fordi de ser at det er et parti som har gjennomført politikk.

– Jeg tror mye skyldes denne IPCC-rapporten, og at klimaet er i vinden. Venstre har vært klimaparti lenge, og for dem som ønsker seg et klimaparti som faktisk er villig til å bli skitten under neglene, gå i kompromisser, og kjempe for saken, så er Venstre et godt alternativ, sier Nybø.

Hun ønsker ikke å bruke valgkampen til å snakke ned de andre partiene, men mener at forskjellen på klimapartiene Venstre og Miljøpartiet De Grønne er at Nybø og hennes partifeller ikke har planer om å sette seg på tribunen.

– Vi har tenkt til å gå ned i grøten, sier hun før hun fortsetter:

– Man skal stemme på meg og på Venstre hvis man ønsker å stemme på et parti som tar klimaproblemet på alvor. Hvis man stemmer på meg og Venstre så får man også et parti som forstår at man ikke får et grønt skifte med røde tall. Vi ønsker å legge til rette for næringslivet som ønsker å legge til rette for de nye grønne jobbene.

Nybø legger til at man også får et parti som satser på skolen og som vil gi frihet og muligheter til elevene i hverdagen deres. I tillegg får man et parti som vil fortsette å løfte læreren som det viktigste verktøyet i skolen for å gi en god utdanning.

Vilje til omstilling

Siden januar 2020, like før pandemien slo til, har Nybø vært næringsminister. Hun forteller RA at hun er imponert over hvordan næringslivet har håndtert krisen.

– Jeg heier på alle de som har en idé. Alle de som våger å satse, og som lager en arbeidsplass for seg selv og noen til. Alle de som bidrar hver eneste dag til det grønne skiftet gjennom ny teknologi, nye ideer, og nye løsninger, sier hun.

Næringslivet har blitt påvirket av pandemien på forskjellige måter. For noen har det gått så det suser, mens det for andre har vært veldig slitsomt. Nybø mener likevel at Norge har klart seg ganske godt sammenlignet med resten av verden.

– Det er 1–0 til menneskeheten mot pandemien, og det er helt fantastisk å se. Særlig i starten kjente vi veldig på at vi er heldig som bor i et land som vårt. En ting er at vi har økonomiske muskler til å håndtere en sånn krise, men vi har også tillit i samfunnet vårt, sier hun.

Det neste store nå er å fortsette arbeidet med den grønne omstillingen. Nybø synes det er flott at unge engasjerer seg og bryr seg om klimaet, og oppfordrer dem til å stemme 13. september.

– Det er ved valg at vi tar de viktige avgjørelsene framover, og vi må vise unge folk hvilke muligheter som ligger i det grønne skiftet. Ja, det er noen triste rapporter vi får, men det er også grunn til å se litt lyst på framtiden. Vi har et næringsliv som har tenkt til å bidra til det grønne skiftet og som ser at det er muligheter for å tjene penger på den grønne veksten, sier hun.

– Det er Venstre opptatt av – man får ikke et grønt skifte hvis man har røde tall. Skal man redde klimaet så må vi stimulere næringslivet, for det er der ideene og løsningene ligger, legger statsråden til.

Venstre har sagt nei til nye letelisenser, og Nybø mener det er viktig at landet omstilles. Ifølge næringsministeren er det helt åpenbart at å stoppe all oljeaktivitet innen 2030, vil føre til masse arbeidsledighet.

– Vi har sett et næringsliv som er ekstremt langt fram i skoene. De ser et nytt industrieventyr, og vil være med på det eventyret, sier statsråden.

– Så det er vilje blant folk?

– Absolutt. Det er vilje og det er evne, så dette kan vi lykkes med.

– En ære og et privilegium

I 1999 ble Nybø spurt om hun ville stå på liste til kommunevalget. Hun tenkte litt over det, sa ja, og har aldri sett seg tilbake. Hun jobbet som jurist og advokat ved siden av politikervervet i sju år – fram til hun kom inn på Stortinget i 2013.

– De aller fleste politikere i dette landet, gjør det på fritiden sin. De bruker kvelder og helger på å sette seg inn i store og små saker, som er til det beste for samfunnet rundt seg.

Nybø mener det beste med å være politiker er å få gjennomført det man står for, det man tror på, og det man mener gjør samfunnet og livet til folk som bor i Norge bedre. Hun lurer på om det er lov til å ytre hva som er det verste, når man tross alt er politiker i et land som Norge.

– Folk er villige til å ofre livet sitt for å gjøre det jeg gjør. Det tenker jeg masse på. Når man kommer hjem klokken halv tolv på kvelden, og har det første møte klokken åtte dagen etterpå, så tenker jeg at jeg er politiker i dette landet. Jeg har fått muligheten til å gjøre dette, og det er jammen meg en ære og et privilegium, sier næringsministeren.

---

FAKTA OM ISELIN NYBØ:

Politikk: Toppkandidat til stortingsvalget for Venstre i Rogaland

Rolle: Næringsminister

Født: 1981

Fra: Randaberg

Bakgrunn: Er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen og har tidligere arbeidet som advokat. Fra 2018 til 2020 var hun forsknings- og høyere utdanningsminister.

---


Mer fra Dagsavisen