I en e-post sendt ut på vegne av fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) står det at hele 346 lærlinger mangler læreplass i Rogaland – til tross for at skoleåret allerede er i gang. Chesak har derfor nylig sendt et brev til samtlige ordførere i Rogaland, hvor hun ber om en felles innsats for å sørge for at ingen ungdommer står uten læreplass.
– Omsorgen for lærlingene våre er en sak som er hevet over politikken, og den må ha høy prioritet. Vi skal jobbe knallhardt for at de som har søkt læreplass, og er kvalifisert for læreplass, får den plassen. Alle parter vinner hvis vi lykkes med dette. Overgangen mellom skole og arbeidsliv er svært sårbar, og det er i denne perioden av livet at vi mister mange til ledighet og arbeidsuførhet. Det kan føre til et utenforskap som koster samfunnet milliarder av skattekroner og enda større mengder livskvalitet. Læreplasser er en svært viktig medisin mot utenforskap, sier Marianne Chesak.
Tallene er høyest i fylkets største byer. I Stavanger mangler 81 lærlinger læreplass, i Sandnes er tallet 62, mens det i Haugesund er 41. Videre i e-posten heter det at Rogaland fylkeskommune har de siste årene jobbet målrettet etter en ambisiøs nullvisjon for frafall i videregående skole, hvor satsingen på at flere skal velge en yrkesfaglig studieretning er ett av tre viktige spor. De mener at tilgangen til læreplasser er avgjørende for at man skal lykkes, og det har bidratt sterkt til at Rogaland i 2021 for første gang var det beste fylket i landet på gjennomføring av videregående utdanning.
– 75 prosent fullfører yrkesfag, så vi har enda litt å gå på. Å være best er ikke godt nok, sier Chesak til RA.
– Det er 346 lærlinger som gjenstår, fordelt på mange forskjellige fag. Det er derfor ikke så mye som skal til for at det skal bli bedre. Nå må både politikere og det offentlige ta en runde, og bedriftene må se at det er mange lærlinger som står igjen. Kanskje de kan prøve å ta inn en lærling for første gang, eller ta en ekstra, legger hun til.
[ Vil stoppe flere privatskoler ]
– Kjempeviktig for både ungdommene og samfunnet
Mangelen på læreplasser varierer stort mellom de ulike yrkesfagene, men i både Stavanger og Sandnes er tallene tydelige; det er flest lærlinger uten læreplass i helsearbeiderfaget og barne- og ungdomsarbeiderfaget, og Chesak ber om at det tas ansvar.
– Jeg har sendt en oversikt til samtlige ordførere, og kommer til å følge dette opp. Det er kjempeviktig for både ungdommene og samfunnet, sier hun.
Fylkesordføreren opplyser om at de som ikke får læreplass, er sikret skoleplass – VG3 skole.
– De får også et fagbrev, men ungdommen ønsker en vanlig læreplass, sier Chesak før hun fortsetter:
– De må takke ja til skoleplassen, komme i gang, og så jobber vi sammen derfra. Mange bedrifter har et stort potensial, og det finnes kommuner som må ta et større ansvar.
Leder av Yrkesopplæringsnemnda i Rogaland, Tom Kalsås (Ap), understreker at fylket samlet sett ligger godt an når det gjelder læreplasser i forhold til i fjor. Dette skyldes blant annet at det er langt flere søkere med voksenrett i 2021 enn det var i 2020, med 237 søkere i år mot 115 i fjor.
– Vi er generelt veldig gode på yrkesfag og lærebedrifter i Rogaland, og hele 80 prosent av elevene våre på yrkesfaglige program får læreplass. Dette er også én av grunnene til at gjennomføringsgraden på yrkesfag er svært høy i Rogaland, og til at vi nå er det beste fylket i landet når det kommer til fullføring av videregående utdanning. Her er også bedriftene i Rogaland avgjørende, og en del av suksessfaktoren er utvilsomt det solide trepartssamarbeidet mellom fylkeskommunen, NHO og LO gjennom Yrkesopplæringsnemnda, sier Kalsås.
Han legger til at det er helt avgjørende at ungdommene får læreplass dersom de skal ha muligheten til å fullføre det yrkesfaglige løpet sitt.
[ KrF frykter vanskeligheter med å opprette friskoler ]
Sandnesordfører: – Det begynner å haste
Regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland, forteller at etterspørselen av fagarbeidere er stor.
– Seks av ti bedrifter mangler relevant kompetanse. Etterspørselen etter fagarbeidere er stor. Jeg er stolt av at mer enn 70 prosent av lærlingene i Rogaland er i private bedrifter, og jeg er trygg på at vi også i år skal løse situasjonen knyttet til mangel på læreplasser. Dette har NHO god praksis for å gjøre sammen med LO og fylkeskommunen.
Ordføreren i Sandnes, Stanley Wirak (Ap), synes tallene er høye, og håper de alle kan få plass etter hvert.
– Det begynner å haste, men det er en kabal som skal gå opp, og det er mye som skal klaffe. I Sandnes kommune har vi som mål at vi skal ha 160 lærlinger, og selv om vi fyller opp så godt vi kan er vi ikke i mål enda, sier han til RA før han fortsetter:
– Selv om mange bedrifter er flinke til å ta inn lærlinger, er det mange som har det tøft nå. Det er ikke sikkert alle har plass til lærlinger nå.
Ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun (Ap), synes ikke det er godt nok at så mange står uten læreplass.
– Det nye flertallet har gitt kommunedirektøren klare føringer om å slippe til flere lærlinger. Derfor har jeg etter denne henvendelsen gitt klar beskjed til direktøren om å ha en gjennomgang i alle avdelinger for å sikre at vi tar inn flere, skriver hun i en SMS til RA.
---
Oversikt over lærlinger uten læreplass:
Tallene er fra 20. august 2021.
I Sandnes kommune er det 62 lærlinger som mangler læreplass, og de fordeler seg som følgende:
- Akvakulturfaget 1
- Anleggsgartnerfaget 1
- Automatiseringsfaget 4
- Barne- og ungdomsarbeiderfaget 4
- Bilfaget, lette kjøretøy 5
- Bilfaget, tunge kjøretøy 1
- Billakkererfaget 1
- Blomsterdekoratørfaget 1
- CNC-maskineringsfaget 1
- Dataelektronikerfaget 1
- Elektrikerfaget 5
- Fjernstyrte undervannsoperasjoner 2
- Helsearbeiderfaget 16
- Industriell matproduksjon 1
- Industrimekanikerfaget 2
- Kokkefaget 1
- Konditorfaget 1
- Kontor- og administrasjonsfaget 2
- Kulde- og varmepumpemontørfaget 1
- Logistikkfaget 3
- Murerfaget 1
- Portørfaget 1
- Produksjonselektronikerfaget 1
- Salgsfaget 1
- Sikkerhetsfaget 1
- Stillasbyggerfaget 1
- Telekommunikasjonsmontørfaget 1
- Yrkessjåførfaget 1
I Stavanger kommune er det 81 lærlinger som mangler læreplass, og de fordeler seg som følgende:
- Akvakulturfaget 1
- Automatiseringsfaget 2
- Barne- og ungdomsarbeiderfaget 8
- Bilfaget, lette kjøretøy 3
- Blomsterdekoratørfaget 1
- Brønnfaget, mekaniske kabeloperasjoner 1
- CNC-maskineringsfaget 3
- Dataelektronikerfaget 3
- Elektrikerfaget 6
- Fiske og fangst 1
- Frisørfaget 1
- Heismontørfaget 1
- Helsearbeiderfaget 13
- Hestefaget 1
- Industriell matproduksjon 1
- Industrimekanikerfaget 5
- Industrimontørfaget 4
- Kjemiprosessfaget 1
- Kokkefaget 2
- Konditorfaget 1
- Kontor- og administrasjonsfaget 4
- Kran- og løfteoperasjonsfaget 1
- Logistikkfaget 6
- Mediegrafikerfaget 1
- Rørleggerfaget 1
- Salgsfaget 4
- Sveisefaget 2
- Tømrerfaget 2
- Urmakerfaget 1
---