Nyheter

SVs toppkandidat: - Det gir ikke mening å stille fordi jeg har lyst til det

Et «rettferdig grønt skifte», mer praktisk læring, faste stillinger og ja til arveavgift - og 100 mil på sykkel. Ingrid Fiskaa (SV) fra Bryne er toppkandidat til stortingsvalget.

Dagen RA møter Ingrid Fiskaa, toppkandidaten til Sosialistisk Venstreparti Rogaland, har hun syklet fra Ålgård til Sandnes, via Sviland og Kylles. De siste ukene har hun besøkt alle kommunene i Rogaland, alle 26 slik det var før kommunesammenslåingene, for å plukke opp lokalkunnskap.

– Jeg mener samfunnsutviklingen har gått i feil retning lenger enn de siste åtte årene, men de siste åtte har gjort saken mer akutt, sier hun. Om hun ikke så saken slik, ville hun trolig ikke stilt til valg.

Over de siste ukene har hun i dagboken notert 35 dager på sykkel, hvor hun regner omtrent tre mil dagen. Løst regnet har Fiskaa altså syklet 100 mil i lokalkunnskapens ånd.

– Åja! Sykkelen er elektrisk, ingen må tro at jeg er noen superatlet.

Hvordan er hverdagen for en stortingskandidat nå i oppløpet mot valget, typisk 16 timer jobb med åtte timer søvn, eller?

– Ja, vel. Jeg sover nok ikke åtte timer, men ellers høres det riktig ut, sier hun humrende.

.


«Hull i hodet» industripolitikk

Partiet ønsker å gjeninnføre arveavgiften med et høyt bunnfradrag, begrunnet med at formuer som går i arv forsterker ulikhetene i samfunnet. Med andre ord kan du arve skattefritt opptil fem millioner. Et vedtak Fiskaa håper å få inn i første statsbudsjett.

I debatten om yrkesfagene og utdanning ønsker partiet et holdningsskifte. Noe som har blitt diskutert er terminologien og synet som presenteres i samfunnet. Begrep som høyere og lavere utdanning kan gi unge feil inntrykk, mener Fiskaa.

– Det ligger en verdidom i begrepet “høyere utdanning”. Så jeg prøver konsekvent å bruke ordene lang og kortere utdanning. Det er gjennomgående at samfunnet verdsetter praktisk kunnskap for lite, og det blir dessverre sett ned på, sier hun.

Fiskaa tror pandemien har vært en virkelighetssjekk, og at vi nå «får det i fleisen» at samfunnet mangler fagarbeidere.

– Vi må ha mer praktisk læring i grunnskolen. Slik lager vi et grunnlag for at unge kan velge. I dag er det altfor mange som velger studiespesialisering fordi de ikke aner hva de vil. Unge får høre og oppfatter at yrkesfag er for dem som ikke klarer skolen, og kanskje for dem som har gitt litt opp. Det gjøre at flere enn nødvendig mistrives også i videregående skole, sier hun.

Angående arbeidslivet mener partiet at det er på tide å rydde opp. Symptomet er færre faste stillinger, og sykdommen er rekrutteringsbransjen, ifølge Fiskaa. Hun mener at bransjen må avvikles.

– Det er basert på en modell der man skal leie inn arbeidskraft på kortere oppdrag. Det setter en stopper for faste stillinger, sier hun.

SV har også et mål med sin klimapolitikk, og kaller planen et «rettferdig grønt skifte». Leverandørindustrien, norskbaserte selskaper som leverer olje- og gassrelaterte produkter eller tjenester til petroleumsindustrien, får verken god eller rask nok hjelp til omstillingen av dagens regjering, ifølge Fiskaa.

– Vi sender for eksempel oppdragene med skipsbygging til utlandet. Mange av skipene som brukes i Norge blir bygd i Tyrkia. Det er jo helt hull i hodet industripolitikk.

Det endelige målet er å «produsere og forbruke innenfor naturens tålegrense», og at omstillingen i de aktuelle næringene skaper flere og bedre arbeidsplasser enn i dag. Samtidig mener SV at det er økonomisk ufornuftig å basere seg så mye på én næring.

– Vi trenger flere bein å stå på. Det tror jeg alle egentlig vet, sier Fiskaa.

.

– Har planer om å mistrives

Hun er tidligere statssekretær, og mener at ingen bør være folkevalgt for lenge.

– Hvis de politiske folkevalgte vervene fylles av folk som synes det er kjekt å holde på med det, og slik er det nok til en viss grad i dag, ender vi opp på feil sted. Det å være folkevalgt handler om å representere noe mer enn seg selv. Det gir ikke mening for meg å gjøre dette fordi jeg har lyst til det, eller bare fordi det er kjekt. Da hadde oppdraget blitt tomt.

Fiskaa frykter utviklingen har gått for langt. «Profesjonelle elitepolitikere som identifiserer seg med andre politikere», i stedet for folkegruppen de er valgt for å representere.

– Hvis jeg kommer inn har jeg planer om å mistrives såpass i Oslo og på Stortinget at jeg søker meg hjem til miljøene jeg er en del av. Det er mye å lære og forstå, ved å snakke med folk tettere på det jeg vil kalle virkeligheten, sier hun.

Sykkelkampanjen ender i et felles sykkelritt som alle som ønsker regjeringsskifte kan være med på. Lørdag 14. august klokken elleve fra Tasta skole til Byparken i Stavanger. Årets stortingsvalg er 13. september.

.


Fakta om Ingrid Fiskaa

  • Politikk: Toppkandidat til stortingsvalget for Sosialistisk Venstreparti (SV) i Rogaland
  • Rolle: Leder i Rogaland SVs fylkesstyre
  • Født: 1977
  • Fra: Bryne
  • Bakgrunn: Lærer, statssekretær i Utenriksdepartementet fra 2009–2012


Mer fra Dagsavisen