I en pressemelding på sine egne nettsider skriver Dyrebeskyttelsen Norge at det årlig dumpes tusenvis av familiedyr, og at påsken markerer starten på dumpesesongen.
– Det er mange flere dyr som trenger hjelp enn det vi greier å hjelpe, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge Åshild Roaldset i pressemeldingen.
Årlig hjelper Dyrebeskyttelsen Norge over 6000 familiedyr, mange av dem er dumpet.
De skriver også at katter er domestiserte dyr som ikke tilhører norsk fauna, derfor kan hjemløse katter få flere problemer når de ikke får riktig stell og omsorg. Det at katter i tillegg har så høy reproduksjonsevne gjør at det fort kan oppstå kolonier. Randi Lind fra Dyrebeskyttelsen Norge Nord Jæren sier at Rogaland er et av de verste stedene når det kommer til kattekolonier, det kan det være flere grunner til.
– En ting kan være at det er et mildt klima her, en annen kan være at det er mange gårder som gjør det lett for dem å finne mat og ly. Da overlever de og formerer seg videre.
Hvor kattekoloniene oppstår varierer, men Lind trekker fram et konkret eksempel fra i fjor.
– Da hjalp vi en kattekoloni som hadde oppstått i en stall på Hillevåg, der var det 14 katter og alle var syke da vi hjalp dem.
Lind trekker fram flere ting som er viktig å gjøre for å hindre at dette skjer.
– Vi mener at det skal bli obligatorisk av ID merking av dyr, fordi det vil ansvarliggjøre dyreeieren i større grad. Hun påpeker også viktigheten av å få dyrene kastrert for å unngå overflod.
Kastrering er forebyggende arbeid
Helene Larsen fra den frivillige organisasjonen Kattens hjelpeorganisasjon Stavanger mener også at kastrering er veldig viktig.
– Jeg forstår ikke hvorfor det ikke satses mer på å kastrere katter, sier hun.
Kattens hjelpeorganisasjon hjelper hjemløse katter og har som hovedmål å få kastrert katter for å unngå at det blir flere hjemløse.
– Vi må forhindre at det kommer flere. På den tiden vi bruker på å hjelpe en hjemløs katt, kan det bli født en haug med nye katter som også vil trenge hjelp.
Larsen ser på kastrering som forebyggende arbeid for å forbedre situasjonen.
– Om de ikke blir kastrert er situasjonen håpløs, legger hun til.
- På den tiden vi bruker på å hjelpe en hjemløs katt, kan det bli født en haug med nye katter som også vil trenge hjelp.
— Helene Larsen
Tror ikke folk er klar over situasjonen
Helene Larsen tror det er få folk som vet at situasjonen er som den er.
– Jeg visste ikke om det selv før jeg oppdaget det tilfeldig for noen år siden da min egen katt forsvant.
Larsen oppsøkte ulike Facebookgrupper for å etterlyse katten sin. Da oppdaget hun at det var rapportert om voksne katter som hadde blitt dumpet, og at det var flere kolonier overalt. Det gjorde at hun bestemte seg for å bidra.
-Jeg ville være med å hjelpe i denne rett og slett tragiske situasjonen sier hun.
I starten hjalp de hjemløse katter med å samle inn penger for å hjelpe dem, etter hvert fant de ut at hovedmålet heller burde være å hindre at det kom flere.
Vil hjelpe de som ikke har mulighet
Nå har organisasjonen startet en kastreringskampanje, hvor de både skal sette fokus på viktigheten av kastrering, og hjelpe personer som for eksempel ikke har råd til å få katten sin kastrert.
– Kastrering, chipping og ormekur som er det viktigste er ganske dyrt, så det er ikke alle som har råd til det. De vil vi hjelpe.
Gjennom organisasjonens kampanje kan de som trenger det betale 500,- i egenandel for å få det gjort, så betaler Kattens hjelpeorganisasjon resten.
– Siden vi er en organisasjon er det enklere for oss å samle inn penger gjennom auksjoner og innsamlinger, sier Larsen. Men hun påpeker at de er en frivillig organisasjon som jobber hardt for å få samlet inn pengene.
De hadde nylig en auksjon, og har nå også startet en Spleis for å samle inn penger som først og fremst går til å betale veterinærene for kastrering.
Larsen påpeker at det også er viktig å hjelpe kattene som trenger det, men at kastrering må til for å stoppe situasjonen.