Nyheter

Slik blir de nye skjenkereglene i Stavanger kommune

I et ekstraordinært formannskapsmøte ble det enstemmig vedtatt at serveringssteder i Stavanger kan åpne opp igjen, men med nye skjenkeregler. Nå må serveringsstedene blant annet har bordservering og tilby mat.

I dag ble det holdt et ekstraordinært formannskapsmøte i Stavanger for å behandle sak om nye retningslinjer knyttet til serverings- og skjenkesteder i Stavanger kommune.

I sakspapirene står det at Stavangers serverings- og skjenkenæring er svært viktig for byens kulturtilbud, næringsutvikling, byutvikling, sysselsetting og verdiskaping. Bransjen sysselsetter mange mennesker i Stavanger, og en stor del av bransjen har vært stengt siden midten av mars. Det er derfor viktig for Stavanger kommune å vurdere om det er mulig med en gradvis åpning av serveringsbransjen, uten at dette fører til en uakseptabel økning av smitterisiko.

Forslaget til vedtak er inndelt i tre punkter, og det ble enstemmig vedtatt av formannskapet under dagens ekstraordinære møte.

1. Stavanger formannskap legger til grunn de nasjonale kravene som følger av Covid-19
forskriften, men vil presisere at følgende krav også skal gjelde i Stavanger:

  • stedet har et reelt mattilbud,
  • stedet har bordservering,
  • stedet på forhånd har sendt inn egenerklæring til kommunen,
  • stedet foretar en risikovurdering for smittevern,
  • stedet har skjenketid til kl. 23.30, med stengt kl. 24.00.

2. Stavanger formannskap gir kommunedirektøren fullmakt til å gi ytterligere retningslinjer for hvordan serveringssteder kan overholde smitterverntiltak dersom dette er nødvendig.
3. Stavanger formannskap ber kommunedirektøren overvåke smittesituasjonen nøye og iverksette innskjerpende tiltak dersom dette anses nødvendig for å holde smittesituasjonen under kontroll.

Så lenge alle vilkår i vedtaket er innfridd kan severingsstedene i Stavanger kommune starte opp igjen allerede nå.

Ønsker oppdatert veileder

Gruppeleder i Miljøpartiet de Grønne i Stavanger, Daria Maria Johnsen, fremmet følgende tilleggsforslag på vegne av Ap, FNB, MDG, Rødt, Sp og SV:

«Stavanger formannskap ber kommunedirektøren se til Oslo kommune sin oppdaterte veileder for serverings- og skjenkesteder, publisert på kommunenens nettsider 05.05.2020, særlig med tanke på avstand på minimum en meter, i utformingen av en liknende veileder for Stavanger.»

– Jeg ser det slik at dersom Oslo kommune åpner opp serveringsbransjen, så skal Stavanger kommune også selvsagt gjøre det. Oslo har mye større problemer enn Stavanger hva gjelder korona-viruset, så det er derfor viktig for smarbeidspartiene at veilederen er oppdatert. Jeg håper alle kan stille seg bak tilleggsforslaget, sa Daria Maria Johnsen under møtet.

Tilleggsforslaget hun fremmet på vegne av samarbeidspartiene ble enstemmig vedtatt av formannskapet.

Leif Høybakk fra Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), fremmet følgende tilleggsforslag på vegne av Ap, FNB, MDG, Rødt, Sp og SV:

«Stavanger formannskap gir kommunedirektøren fullmakt til å oppdatere retningslinjene i tråd med eventuelle nasjonale endringer i rådene fra regjering.»

– Jeg mener det er kjempebra at det åpnes opp for flere serveringssteder i byen og at de kan ta en del i dette. Men, det som er litt trist er at vi i morgen mest sannsynlig får nye retningslinjer fra regjeringen, og som vi gjerne skulle hatt først. Siden det kommer stadig endringer, foreslår jeg at Stavanger formannskap gir kommunedirektøren fullmakt til å oppdatere retningslinjene i tråd med eventuelle nasjonale endringer, sier han.

Han mener det er dette nasjonale nivået Stavanger kommune bør legge seg på, og ikke nødvendigvis se så mye til Oslo-modellen, selv om det kan være lurt å ta med seg råd som kommer fra alle hold.

Høybakk sitt tilleggsforslag ble enstemmig vedtatt av formannskapet.

Mer fra Dagsavisen