Nyheter

Nå får utestedene skjenke igjen

Stavanger følger Oslos nye koronaskjenkeregler. Serveringsbransjen skulle gjerne sett at de måtte forholde seg til nasjonale tiltak.

Daglig leder i Gaffel & Karaffel og styremedlem i NHO Reiseliv Vestlandet, Bjørn Erik Sandvaag, ber kommunen forholde seg til reglene som regjeringen har gitt.

– Det er mer oversiktlig om man forholder seg til nasjonale regler, og ikke ser til de reglene Oslo kommune har innført, sier han til RA.

– Oslo er i en helt annen situasjon enn Stavanger, med høyere smittespredning. Kommunen kan heller komme med lokale tiltak dersom situasjonen skulle forverre seg i Stavanger, legger Sandvaag til.

LES OGSÅ: Slik blir de nye skjenkereglene i Stavanger kommune

Vil ha kontroll før åpning

På et ekstraordinært møte i formannskapet i dag ble nye skjenkeregler for serveringsbransjen enstemmig vedtatt. 
For at et serveringssted skal kunne åpne dørene igjen må alle vilkårene i vedtaket være innfridd. Stedet må ha et mattilbud og bordservering. Det må på forhånd være sendt inn egenerklæring til kommunen, og serveringsstedet må foreta en risikovurdering for smittevern. Stedet har skjenketid til klokken 23.30, og må være stengt ved midnatt.

Gaffel & Karaffel har holdt stengt siden 12. mars, og åpner ikke restauranten før neste fredag.

– Vi ønsker å ha kontroll på alt og være sikre på at alt er klart før vi åpner opp igjen, sier Bjørn Erik Sandvaag, som også er daglig leder på Gaffel & Karaffel.

Sandvaag mener det er lurt å bruke ytterligere en uke før oppstart slik at de kan åpne skikkelig med en gang.

– Vi jobber for at gjestene kan få menyene på telefonen og setter opp skillevegger i pleksiglass mellom alle bordene. Vi må lære opp de ansatte, for så å lære opp gjestene. Det viktigste er at alle er trygge, sier han.

Sandvaag mener det er bra for næringslivet at ting begynner sakte, men sikkert å åpne opp igjen.

– Folk blir tryggere når vi kan begynne å åpne opp igjen, og det viser at ting går riktig vei. Tiltakene har fungert og folk passer på, og det er bra, sier han.

LES OGSÅ: Derfor har noen restauranter holdt åpent hele korona-perioden

– Viktig for Stavanger

Gruppeleder Dag Mossige (Ap) er veldig fornøyd med vedtaket som ble vedtatt i formannskapet. Han avviser at Stavanger følger en Oslo-modell nettopp fordi Oslo har forholdt seg til presiseringer i en forskrift fra Folkehelseinstituttet.

– Likevel forstår vi at folk vil ha enkle regler, sier han til RA.

Mossige påpeker at disse nye skjenkereglene kun er et lite steg i en gradvis åpning av samfunnet igjen.

– Servering- og skjenkebransjen er viktig for Stavangers byutvikling og kulturliv. Det sørger for sysselsetting og verdiskaping. Åpningen av samfunnet forutsetter at det er kontroll på smittespredningen, og her i Stavanger har vi gjort en god jobb for å begrense smitte. Det er det svært viktig at vi fortsetter med, sier Mossige.

Det er mange arbeidsplasser å ta hensyn til, og gruppelederen forteller at det hele tiden må veies opp mot risikoen. Mossige har derfor en oppfordring til innbyggerne i Stavanger:

– Man må fortsette å vise forsiktighet og holde avstand til hverandre. Dette er en maraton – ikke en sprint, sier han.

LES OGSÅ: Slik blir 17. mai i Stavanger

Kan starte opp nå 

Forslaget til vedtak er inndelt i tre punkter, og det ble enstemmig vedtatt av formannskapet under dagens ekstraordinære møte.

1. Stavanger formannskap legger til grunn de nasjonale kravene som følger av Covid-19
forskriften, men vil presisere at følgende krav også skal gjelde i Stavanger:

* stedet har et reelt mattilbud,

* stedet har bordservering,

* stedet på forhånd har sendt inn egenerklæring til kommunen,

* stedet foretar en risikovurdering for smittevern,

* stedet har skjenketid til kl. 23.30, med stengt kl. 24.00.

2. Stavanger formannskap gir kommunedirektøren fullmakt til å gi ytterligere retningslinjer for hvordan serveringssteder kan overholde smitterverntiltak dersom dette er nødvendig.
3. Stavanger formannskap ber kommunedirektøren overvåke smittesituasjonen nøye og iverksette innskjerpende tiltak dersom dette anses nødvendig for å holde smittesituasjonen under kontroll.

Så lenge alle vilkår i vedtaket er innfridd kan severingsstedene i Stavanger kommune starte opp igjen allerede nå.

Gruppeleder i Miljøpartiet de Grønne i Stavanger, Daria Maria Johnsen, fremmet følgende tilleggsforslag på vegne av Ap, FNB, MDG, Rødt, Sp og SV:

«Stavanger formannskap ber kommunedirektøren se til Oslo kommune sin oppdaterte veileder for serverings- og skjenkesteder, publisert på kommunenens nettsider 05.05.2020, særlig med tanke på avstand på minimum en meter, i utformingen av en liknende veileder for Stavanger.»

Leif Høybakk fra Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), fremmet følgende tilleggsforslag på vegne av Ap, FNB, MDG, Rødt, Sp og SV:

«Stavanger formannskap gir kommunedirektøren fullmakt til å oppdatere retningslinjene i tråd med eventuelle nasjonale endringer i rådene fra regjering.»

Mer fra Dagsavisen