Stavangers utesteder har vært stengt en stund på grunn av koronapandemien som herjer i Stavanger og resten av verden.
– Det er ikke usannsynlig at de må holde stengt enda lenger på grunn av Covid-19, sier Kristoffer Sivertsen (Frp).
Og det bekymrer Frp-politikeren. Han frykter for jobbene til folk i utebransjen og framtiden til ølkulturen til Stavanger.
– Ølbarer har bygget seg opp i mange år, og vi har bygget opp en ølkultur som ikke må gå under, påpeker Sivertsen.

Kristoffer Sivertsen (Frp).
Barer og restauranter har et stort varelager av øl. Øl er ferskvare, og går ut på dato. Alt risikerer å måtte kastes ettersom utestedene har mistet kundegrunnlaget sitt, mener Sivertsen.
LES OGSÅ: Dette frister i helgen, men politiet advarer
Samme pris om butikker og Vinmonopolet
– Vi i Frp synes det er viktig at utestedene får selge ut det de har. Til samme pris som i butikker og på Vinmonopolet. Dette bidrar til å holde hjulene i gang for utestedene. Kanskje skaper det noen ekstra arbeidsplasser for en bransje som allerede taper mye penger. Gi utestedene en inntektskilde, sier Sivertsen til RA.
21. april vil Frp fremme forslaget i kommunalutvalget.
– Vi foreslår at Stavanger kommune tillater skjenkesteder å selge alkohol på likt prisnivå som butikker og Vinmonopol. Vi vil også utfordre helseminister Bent Høie og Helsedepartementet om at det også skal bli tillatt å selge alkohol over 4,7 prosent i disse krisetider, forklarer Sivertsen.
Han mener forslaget vil hjelpe utesteder i en vanskelig økonomisk situasjon og ansatte som er permittert, samt at skattebetalerne sparer penger.
LES OGSÅ: Planla stort bryllup – kjøpte 355 liter sprit
Ønsker forslaget velkommen
Tom Brekke er daglig leder på Bøker & Børst i Stavanger sentrum. Brekke liker forslaget.
Brekke har allerede forsøkt å få legge om driften fra skjenking til salg, men fikk avslag.
– Vi søkte faktisk kommunen om å få selge varelageret før påske. Vi fikk avslag. Kommunen hadde kontaktet Helsedirektoratet og fått juridisk råd, og det vi ønsket var ikke innenfor lovverket. I ettertid ser jeg at de har gitt tillatelse i en kommune i Trøndelag. Bergen er på. Det samme er Oslo. Jeg håper vi får en ny vurdering, sier Brekke til RA.

Tom Brekke, daglig leder hos Bøker og Børst.
Trøndelag-kommunen Brekke sikter til er Verdal kommune, som onsdag fikk tillot at skjenkesteder i en kort periode vil kunne få ha salgsbevilgning for alkoholholdig drikke med høyst 4,7 prosent.
Bøker & Børst-sjefen forteller at alle ansatte er permitterte. Selv er han delvis permittert.
– Vår situasjon er som de fleste andre i restaurant- og utebransjen. Alle taper penger nå. Noe får vi dekket gjennom krisepakker, som faste utgifter på husleie, strøm og leasing. Me så sitter vi et varelager som vi kun får igjen momsen på om vi må kaste det, forklarer Brekke.
Varelageret til Bøker & Børst har en innkjøpsverdi på mellom 250.000 og 300.000 kroner.
LES OGSÅ: Pedersgata skal møbleres
Slik vil han løse det
Mens andre bryggeriet har fått tillatelse til å få kjørt produkter hjem til folk, mener Brekke en henteløsning hos Bøker & Børst er det beste for dem.
– Jeg ser ikke for meg hjemlevering for oss. Folk kan forhåndsbestille på app, og så kan vi levere ut hos Bøker & Børst til faste tider hver dag, sier Brekke.
Han vil ikke bare selge øl og alkohol.
– Vi har også mat og alkoholfri drikke som vi tenker å tilby, sier han.
Brekke håper også å få selge øl og sprit, om det blir tillatt.
– Alkohol er alltid komplisert, og det er vanskelig å få folk på gli. Men vi og bransjen er i en spesiell situasjon. Som skjenkested har vi like strenge regler på håndtering av alkohol som butikker. Vi har kompetansen og erfaringen til å gjøre dette, poengterer Brekke.