Nyheter

Nå kan du få Lervig-øl levert hjem på døren

Omsetning til Lervig falt med 70 prosent da restauranter og barer stengte og eksporten stoppet. Nå har de fått tillatelse til å kjøre øl hjem til kundene. Det har ført til at to av de permitterte er tilbake i jobb.

Bilde 1 av 4

– Utkjøring av øl er et tiltak vi har iverksatt for å minske påvirkningen korona har på bedriften. Så det er motivert av korona, men dersom det fungerer kan jeg forestille meg at vi fortsetter med det, sier Anders Kleinstrup, daglig leder for Lervig Aktiebryggeri.

De annonserte det nye tilbudet på Facebook torsdag formiddag, og da RA var på besøk fredag formiddag hadde det allerede kommet inn 150 bestillinger.

Lervig, Anders Kleinstrup

– Responsen har vært helt overveldende, og det kom så mange ordrer at det var vanskelig å følge med. Vi pakket order til 23.30 torsdag kveld, og fredag hadde vi fire biler på veiene, sier Kleinstrup til RA.

LES OGSÅ: Kirkens Bymisjon ber om tørrvarer og hermetikk for å sikre brukerne mat i påskeuken (+)

Fra 34 til 8

Han forteller at situasjonen er tøff for Lervig, og at 26 av medarbeiderne er permitterte.

– Vi droppet nesten 70 prosent i omsetning på et døgn og gikk fra 34 til 8 medarbeidere. Eksporten og salget fra kafeer, barer, restauranter og hotell forsvant over natten, og nå har vi bare supermarkedene og polet igjen, sier han.

Lervig eksporterer øl til totalt 35 land, men nå har alt stoppet opp.

– Hvordan går dette for dere hvis situasjonen varer lenge?

– Det skal nok gå for Lervig. Heldigvis har vi økonomiske muskler, men det kommer nok til å koste oss noen millioner, sier Kleinstrup, og legger til at Lervigs «worst case scenario» er at ting vil stå stille til september.

– Dersom det varer til september går dere jo glipp av høysesongen?

– Ja, da går vi glipp av alt. Men det er viktig å huske på at det er verre for dem som driver utesteder eller festivaler. Så for dem vil det i alle fall være kritisk om dette varer til september, sier Kleinstrup.

Foreløpig leverer Lervig kun til adresser i Stavanger, men de har søkt om tillatelse til hjemkjøring i Sandnes og Sola. Bryne, Randaberg og Klepp er også på listen.

Lervig, Anders Kleinstrup

I tillegg til øl fra Lervig kjører de også ut ost fra Stavanger Ysteri og pølser fra Matkompaniet.

– Dette gir energi til hele teamet, og vi trenger all den støtten vi kan få. Så håper vi at flere av de permitterte kan komme tilbake i jobb, sier Kleinstrup.

Det er ingen begrensninger på hvor mye man kan få levert hjem på døren av Lervig, men vanlige butikkregler gjelder; kun opp til 4,7 prosent og kun levering fram til klokken 20.00 i ukedagene og 18.00 på lørdag.

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) sier det nå er viktig å hjelpe lokale bedrifter.

– Flere lokale utsalg i Norge har åpnet for å levere på døren, i tillegg gjør Vinmonopolet og Meny det. Så det er ingenting i veien med å få en tillatelse som andre, større aktører allerede har. Og det er viktig å sikre at en så stor, lokal aktør kan holde flest mulig i arbeid. Vi etterstreber alltid effektive og raske prosesser, men det er ekstra viktig i den situasjonen byen er i nå, sier ordføreren til RA.

LES OGSÅ: Utleier: – Vi er forberedt på at dette er en dugnad (+)

Ikke det beste året

I tillegg til ost og pølser kjører også Lervig ut øl for Jåttå Gårdsbryggeri.

– Vi merker også at barmarkedet er helt borte, og vi har nok hatt nærmere en halvering av salget. I startet av året var det noen tunge måneder, og nå når det egentlig skulle blitt vekst kom denne smellen. Det ser ikke ut som om 2020 blir det beste året, sier Marius Marthinsen, daglig leder hos Jåttå Gårdsbryggeri.

Hos Jåttå skjer det meste av produksjonen på kvelder og i helger, og det er derfor ingen som er blitt permitterte. Marthinsen tror likevel det kan gå utover driften dersom dette vedvarer.

– Men jeg ser at folk er veldig opptatt av at man skal drikke norsk og lokalt nå, og det hjelper veldig. Så det er en kultur vi håper holder seg videre, sier Marthinsen til RA.

LES OGSÅ: Flere møter opp: – Viser at det fortsatt er dugnadsånd (+)

Panikkdrevne tiltak

På Lervig brygges det fortsatt mye øl, til tross for krisen, og da RA var på besøk fredag ble første boks med deres nyeste øl fylt.

Ølet har vært planlagt lenge og er produsert i samarbeid med bryggeriet Young Master fra Hongkong. For én uke siden bestemte de seg for å endre navn og utseende på ølen, som nå har fått det passende navnet «Hug Life – Socially distanced collaboration pale ale with pineapple».

Lervig, Anders Kleinstrup

– Er dette rette tiden å lansere nytt øl på?

– Jeg tror ikke det er et dårligere tidspunkt enn ellers, og så lenge det er butikkstyrke og den kan distribueres går det bra. Det eneste er jo at halvparten av disse skulle gått til bryggeriet i Hongkong. Men nå som det er stopp kommer de seg ikke dit. Så da selger vi det her, primært i Rogaland, sier Kleinstrup.

Ifølge ham koster det litt å produsere nye øl, men at det ikke er noe nytt for Lervig.

– I fjor laget vi 60 nye øl. Vi har cirka 25 faste, og 60 stykker som var «limited edition». Så bryggerne våre får jo lov å ha det litt gøy, sier han.

– Betyr det at det er noe positivt midt oppi alt, da? 

– Både ja og nei. Vi prøver å få det til, bevare optimismen, holde bedriften gående og se hvilke tiltak vi kan gjøre for å holde folk i jobb. Det er mange tiltak vi gjør nå som nærmest er drevet av panikk, som for eksempel hjemkjøringen. Det kan hende det vil gi god verdi på sikt, men vi gjør det jo nå på grunn av korona. Ellers hadde vi aldri gjort det, sier Kleinstrup til RA.

Mer fra Dagsavisen