Nyheter

KRONIKK: – Venstre tar vare på Stavanger sentrum

Sentrum må få arealer til flere boliger og arbeidsplasser, mener Kjartan Alexander Lunde (V)

Av Kjartan Alexander Lunde, medlem av kommunalstyret for byutvikling, Venstre

Sentrumsplanen skal nå sluttbehandles av bystyret i mars. Det har vært flere år med forskjellige høringer, omarbeidinger og politiske diskusjoner som nå kommer til en avslutning.

Venstre har vært opptatt av at sentrum må få arealer til flere boliger og arbeidsplasser, samtidig som vi tar vare på trehusbyen og Stavangers særpreg.

Mange mennesker ønsker å bo urbant. Det er kjekt å bo tett på sentrum og det tror jeg er viktig for mange. Og samtidig er det veldig miljøvennlig at mennesker bor urbant. Derfor er det viktig å legge til rette for moderne næringsbygg, et høyt antall nye boliger og et utvidet handelstilbud i sentrum.

Venstre har vært skeptiske til enkeltutbygginger og forslag om enkelte høyhus i sentrum tidligere. I denne planen løftes det fram helhetlig hvordan spesielt høyhus på og rundt stasjonsområdet samlet kan se ut. Det er positivt så lenge det blir gjort på en skånsom og grønn måte. En kompakt byutvikling med fortetting nær kollektivknutepunkt er et viktig virkemiddel for en bærekraftig byutvikling.

Samtidig har Stavanger sentrum en historisk verdifull bygningsarv i middelalderstrukturen på sentrumshalvøya, Gamle Stavanger og i større deler av trehusbyen. I møte med nye utbyggingsvolumer, er det lett å tenke at vernehensyn kommer i veien for utviklingen.  Vi trenger å foredle byenes særpreg.  I lys av økende utfordringer med likhet mellom byer, vil Stavanger sentrum med en god balanse mellom gammelt og nytt, kunne tilby særegne konsepter.

Venstre håper at ny bebyggelse til både bolig og næring skal tiltrekke seg mer aktivitet, og dermed styrke sentrum som knutepunkt. En rettesnor i arbeidet har vært ideen om at sentrum skal opprettholde sin andel av bolig og næring, målt mot resten av kommunen. Planen sin nåværende versjon gir grunnlag for en vesentlig økning av antallet mennesker som arbeider, bor i og oppsøker Stavanger sentrum.

Anslagsvis 670 000 – 700 000 m2 netto tilført utbyggingsvolum, tilsvarende arealet til 44-47 Stavanger konserthus.

Venstre har i arbeidet bidratt til å få vernet en rekke verneverdige hus og bygning i sentrum. Vi har også vært i front for å få vekk høyhuset like over Gamle Stavanger og høyhuset på den gamle utenriksterminalen. Begge disse høyhusene er nå borte. Og aldri tidligere har Stavanger hatt en sentrumsplan som tar så godt vare på verneverdige trehus som denne planen nå gjør.

Andre byer med en historisk bykjerne har valgt å begrense høyden på nybygg til et akseptabelt nivå. Eksempler er Bergen, København og Amsterdam. Det utelukker ikke nye bygg og en fortetting av byen, men den nye bebyggelsen forholder seg til eksisterende strukturer, høyder og volumer og blokkerer ikke byens tradisjonelle signalbygg. Slik kan byens silhuett bevares. Venstre har vært en forkjemper for denne tankegangen, men flertallet med Høyre, Ap og Frp har dessverre trykket på for flere høyhus som ikke passer inn nå i siste runde.

Disse partiene har gått inn for høyhus i Knud Holms gate som vil gjøre at både solforholdene og følelse av luft mellom bygningene i St. Olav vil bli forverret. Venstre frykter at dette vil gi en negativ følelse av tetthet og dysterhet når man skal bevege seg i en smal passasje omgitt av så høye bygg på begge sider. Høyhuset på 26 etasjer som vant arkitektkonkurransen til utbyggeren er delvis plassert på eiendommen til Sameiet St. Olav som ikke ønsker dette høyhuset.
Det er også helt spesielt å regulere inn noe som dette på noen andre sin eiendom – og et brudd på den private eiendomsretten som ikke skulle være forventet av Høyre og Frp.

For Venstre er det viktig å ivareta bomiljøet også til de eksisterende beboerne i St. Olav. Flere av disse vil få betraktelig redusert bokvalitet av de nye høyhusene i området som nå kommer tett på. Venstre mener gaten gjennom St. Olav trenger helt andre tiltak enn nye bygg som kaster enda mer skygge.

De siste årene har mange i trehusbyen blitt tryggere fordi vi ved forrige valg fikk et større Venstre. Det viser igjen i sentrumsplanen nå. Men kampen er ikke over. Jevnlig kommer forslag om unaturlige fortettinger og rivninger av trehus. Trehusbyen må tas vare på siden det er en viktigste bærer av historisk hukommelse, identitet og verdi for byen vår.

Rivning av parkeringshuset på Jorenholmen har vært en av Venstres viktigste kampsaker i mange år. Venstre har alltid ment at parkeringsanlegg er en helt feil bruk av en av de aller flotteste tomtene i Sentrum.

I utgangspunktet la administrasjonen opp til å gjøre som Venstre fikk inn i forrige høring av planen, nemlig å rive parkeringshuset på Jorenholmen og bygge mer funksjonelt og skjult parkeringsanlegg lenger borte. Dessverre har Høyre,
Frp, Krf og FNB i siste runde nå sørge for å utsette dette. Det synes vi i Venstre er veldig synd. Vi skal fortsette kampen for å rive parkeringshuset Jorenholmen. Biler trenger ikke utsikt, folk trenger utsikt. Området vil kunne bli et fantastisk flott parkområde og få en flott ny superlekeplass.

Venstre fortsetter kampen for å få et godt bymiljø i Stavanger. Venstre er bymiljøpartiet.

Venstre fortsetter kampen for et godt bymiljø.

Mer fra Dagsavisen