Kultur

Koronatiltakene: – Vi ventet noe, men vi ventet ikke dette

Natt til torsdag blir det igjen skjenkestopp ved midnatt, bordservering og «meteren». – Ikke det vi ønsket, sier restauranteier i Sandnes.

– Jeg forstår at de ønsker å bremse smitten, men de nasjonale tiltakene treffer helt feil og ødelegger for mange. Vi hadde håpet det skulle bli opp til kommunene å vurdere egne tiltak, slik som Stanley Wirak ønsket, sier Johannes Sigurd Kay til RA.

Han driver restaurantene Delikatessen i Sandnes og på Hinna, og med snart to år med korona har han lært seg hvordan man driver et spisested i en pandemi. Likevel synes han det er trist at det er utelivs- og serveringsbransjen som blir hardt rammet nok en gang.

– Vi har holdt restauranten åpen gjennom hele pandemien, og vi har klart å holde en forsvarlig drift. I starten av pandemien begynte vi å kjøre ut lunsjpakker i tillegg til å ha restauranten åpen, så vi har hele tiden vært positive og gjort det vi kan. Vi kan dette nå, å drive med disse tiltakene og restriksjonene, men det var ikke det vi ønsket, sier han.

– Var dere forberedt på disse nye tiltakene?

– Overhodet ikke. Jeg fikk sjokk. Vi ventet noe, men vi ventet ikke dette, med både skjenkestopp, meteren og bordservering. Nå tar vi to steg tilbake, og det er veldig kjedelig, sier Kay.

«Meteren» er verst

I tillegg til de to Delikatessen-restaurantene driver han også Plagiat Bar i Sandnes. Alle de nye tiltakene treffer baren ganske hardt, ifølge Kay.

– Spesielt meteren og bordservering. Det som er kjedelig er at det er vi som må være politi. Det synes jeg er kjedelig, for det eneste vi i utgangspunktet vil er å skape gode møteplasser og god stemning, sier han.

Kay sier det er «meteren» som er verst for restaurantene, fordi det gjør at de ikke kan ha større selskaper. I tillegg må de ommøblere og bruke mer areal på samme antall gjester.

– Vi har hatt selskaper hele uken fordi folk ikke får nok, og vi har vært fullbooket helg etter helg. Men de siste dagene har det ikke kommet noen nye bookinger. Nå kommer det mange kanselleringer, spesielt fra bedrifter og større grupper. Nå håper vi heller folk går ut med venner og familie på byens serveringssteder, har en fin førjulstid og bruker byen, sier Kay.

Selv om han synes det er kjedelig med nye tiltak og begrensninger understreker han likevel at de ansatte ved Delikatessen er positive og at de kommer til å holde restauranten åpen.

– Vi skaper sosiale møteplasser som er enormt viktige for folk og det er vi stolte av. Vi har vært en plass folk kan komme til, og det skal vi fortsette å være, sier han.

– Det positive er at vi har fått arrangert cirka halvparten av alle de planlagte julebordene og selskapene. I fjor ble jo absolutt alt kansellert. En annen positiv ting er jo at vi får en ny gjenåpningsfest når dette er over, legger han til og ler.

Fryktelig skuffet

Også restauranten Gaffel & Karaffel merker hvordan de nye tiltakene påvirker driften. Bjørn Erik Sandvaag i Gaffel & Karaffel og styremedlem i NHO reiseliv Vestlandet, synes tiltakene kommer for sent.

– Jeg er fryktelig skuffet. De kunne gjort dette på en bedre måte. De kunne gjort det trinnvis, med bedre varsel og en bedre plan. Vi har slitt med å få tak i nok ansatte hele høsten, og nå som det endelig er på plass kommer det nærmest et yrkesforbud igjen, sier Sandvaag.

Også han mener at «meteren» er det verste tiltaket, kombinert med antallsbegrensingen for private sammenkomster i leide lokaler. Sandvaag mener mye kunne vært unngått dersom det hadde blitt innført koronapass for en måned siden.

– Det hadde vært bedre å gå tilbake litt og litt, enn å først åpne alt og så stenge alt, sier han.

Gaffel & Karaffel har allerede fått gjennomført en god del julebord, men restauranten mister nå de to beste ukene i året, ifølge Sandvaag.

– Det er klart det er kjedelig når vi trodde vi var på vei tilbake. Men vi har fortsatt noen gjester igjen, og de ønsker vi veldig gjerne å beholde, sier han.

På tross av de nye tiltakene sier også Sandvaag at de er optimister. Han håper nå at folk bruker byen, og understreker at det er helt trygt å spise ute. Han håper flest mulig velger å utsette i stedet for å avlyse festen, og minner om at det også går an å gå ut i mindre grupper.

– Jeg oppfordrer folk til å kose seg selv om det er begrensninger, og de som kommer til oss skal ha det trygt og kjekt. Nå gleder vi oss bare til 2022, og håper det blir et normalår hvor folk planlegger kjekke ting og bruker hele reiselivsnæringen, sier Sandvaag til RA.

---

HER ER DE NYE TILTAKENE SOM GJELDER SERVERINGSSTEDER:

* Påbud om at serveringsstedet skal sørge for at alle kan holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære. Det skal være minst 1 meters avstand mellom sitteplassene ved gjesters ankomst, likevel slik at personer i samme husstand eller tilsvarende nære kan sette seg nærmere hverandre.

* Serveringssteder med skjenkebevilling skal ha sitteplasser til alle gjester, men det er ikke et krav ved kulturarrangementer på serveringsstedet.

* Alkohol kan kun serveres ved bordene.

* Skjenkestopp klokken 24.00.

* Serveringsstedet skal registrere kontaktopplysninger til gjester som samtykker til det.

---

Mer fra Dagsavisen