Leder

Opp med vindmøllene

Prisen for å bygge ut vindmølleparker er av ren visuell art. Vindmøller forurenser ikke, skriver nyhetsredaktør Lars Petter Einarsson i lørdagens leder.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Vardafjell Vindkraft og Norsk Vind har søkt om å sette opp i alt 34 vindmøller i Sandnes kommune. Ifølge NRK Rogaland kommer førstnevntes vindmøller til å bli godt synlige for framtidig boligutbygging i Sandnes Øst. Dette får mange til å reagere, blant annet mener daglig leder i Naturvernforbundet Erik Thoring at dette er svært negativt. Reaksjonen er typisk fra kanten vi ofte omtaler som miljøforkjempere og naturvernere: De er ikke villig til å betale noen som helst pris for energien vi er så avhengig av.

Prisen for å bygge ut vindmølleparker er av ren visuell art. Vindmøller forurenser ikke, vindmøller er nest etter vannkraft selve symbolet på ren og fornybar energi. Det er slik energi vi helst vil ha, ikke den fossile som tærer på ressursene og skaper forurensing. Likevel er protestene like store hver gang det planlegges en utbygging, enten det er av fossefall eller vindmøller. Også forsøkene med vannmøller, turbiner i havet, vekker reaksjoner.

Det er helt legitime reaksjoner, men det er likevel grunn å stoppe opp ved dem. Reaksjonene kommer ofte fra hold som til daglig er mest kritisk til den mest grunnleggende virksomheten olje- og gassnasjonen Norge driver, og som nå er mest opptatt av å hindre leteboring i Lofoten og Vesterålen. Skal vi klare oss uten de enorme energiressursene som ligger både der og i Barentshavet, må vi altså skaffe energi fra andre kilder.

Det noen kaller for visuell forurensing er en lav pris å betale i forhold til det energibehovet vi har. Det er flott med fosser i fritt fall og urørte fjellpartier eller strender der ikke annet enn vinden og bølgene preger landskapet, men vi har altså et nærmest uuttømmelig energibehov som må dekkes. I framtiden vil vi antakelig kunne hente inn energi fra kilder som ikke er tilgjengelige i dag, og da kan vi skrote oljeplattformer, pakke ned vindmøller og rive demninger.

Men før det må vi utvikle teknologi som både gir mer effektive vindmøller og mer energieffektive brukerapparater. Da handler det altså om å ta teknologien i bruk, ikke stoppe utviklingen av den på grunn av utsikten til folk.

I mange andre land, som verken har forekomster av kull, olje eller gass, er det helt nødvendig å bygge store vindmølleparker om noe av disse landenes energibehov skal kunne dekkes av egen produksjon. Der er energibehovet viktigere enn postkortmotiver. Det tror jeg de fleste også er enige om her i landet, og bare slik kan vindmølleteknologien utvikles til å bli lønnsom.

Det vil miljøet tjene på, som er det viktigste av alt. Synet av dem lever vi godt med.

Mer fra: Leder