Av: Annamaria Gutierrez, bystyremedlem (V), leder av kommunalstyret for kultur og Idrett
Takk for de presise skrevne lederne i hver utgave av Rogalands Avis. De er viktige for regionen og tar ofte utgangspunkt i de lokale politiske sakene. Jeg leser dem ofte med glede og lærer mye fra dem. Men i lederen «Storm i to ølglass» viser redaktøren at han ikke forstår hovedbudskapet når spørsmålet stilles: «Er det et politisk spørsmål om en festivalpublikummer kjøper to, tre eller fire halvlitere på en festival?». Lederen harselerer rått på Venstres engasjement i saken. La meg forklare nærmere.
Lokalpolitikken er preget av stor og små saker. Hvor setter RA grensen for hva politikere bør bry seg om? Har vi lov å bry oss om sykkelstier? Om lokal næringsutvikling? Om støtte til små kulturaktører? Hvor setter sjefredaktøren grensen for hva vi som politikere får lov å mene noe om? RA synes å glemme at vi er folkevalgte og satt til å styre nettopp over både små og store saker i denne byen.
Saken om to eller fire øl er i utgangspunktet bagatellmessig i det store bildet. Når Venstre reagerte sterkt, var det først og fremst det formalistiske! Inntil forrige periode vedtok skjenkeutvalget på delegasjonsfullmakt fra bystyret små og store skjenkesøknader. Fra og med denne perioden er disse søknadene delegert til rådmannen. Likevel, prinsipielle saker skal framlegges for kommunalutvalget som er den fungerende skjenkeutvalget nå. Rådmannen burde med fordel tatt bevilgninger til festivaler opp politisk og det politiske miljøet burde gitt styringssignaler knyttet til festivaler. Rådmannen innførte et nytt regime denne våren. Det er det politikerne som skal gjøre! Det er sakens kjerne.
Men også hvordan festivalene behandles fra gang til gang. Det handler om forutsigbarhet, forenkling og konkurransemessige forhold. For enten vi liker det eller ikke, så har festivalene inntekter av alkoholservering og derfor er skjenkeretningslinjer på det kulturelle feltet viktig å få en politisk avklaring på.
En rik og levende kulturby er viktig. Venstre vil ha et Stavanger som er kjent i resten av Norge og Europa for å være nyskapende og kreativ. Jeg og Venstre vil styrke Stavangers posisjon som kulturby. Etter innføringen av toøls-regelen har Stavanger dessverre blitt stemplet som en restriktiv by som setter uforståelige begrensninger på kultur- og næringsvekst. Både riksmedier og danske aviser har plukket opp nyheten, og hoderistingen er unison fra hele landets festivalliv. Få skjønner hva Stavanger holder på med.
Jeg kommer fortsatt til å være en ivrig og temperamentsfull vaktbikkje på vegne av kultur og næring i Stavanger. I små og viktige saker. Så får jeg heller leve med at engasjementet mitt blir latterliggjort og omtalt som i-landsproblemer av Rogalands Avis. Det skal bli spennende å se hvordan avisen definerer små saker som politikerne bør holde seg unna i fortsettelsen!