Nyheter

«Operasjon juleribbe»

Mens de fleste utsetter sunn mat og trening til nytt år med blanke ark, tar Vegard Lunde utfordring midt i julestria.

«Med mine 777 Facebook-venner som vitner så sverger jeg herved å gå ned 10 kilo før julaften. Hvis ikke jeg klarer å se 70-tallet før julaften så skal en veldedig organisasjon få 5.000 kroner i julegave. Dere velger hvilken, forslag mottas med takk i kommentarfeltet. Aksjonen startet i dag kl. 11.15, og heter Operasjon juleribbe. Jeg oppfordrer alle til å invitere meg med på trening og utendørsaktiviteter, og ingen til å be meg på alkoholrelaterte ting og tang ... Måtte hell og lykke være med meg på reise.»

Denne meldingen la Vegard Lunde ut på sin Facebook-profil 1. november. «Operasjon juleribbe» var i gang.

Pust og pes

- Opp med brystet og inn med magen!

Treningsinstruktør Helene Ree på Sats Bislett roper til de om lag 40 jentene som har møtt opp til kondisjonstime en regnfull fredag ettermiddag i november.

- Vi skal være svette og slitne når vi går herfra. Kom igjen, sier hun med energisk stemme mens hun hopper fram og tilbake foran forsamlingen.

I havet av jenter er det én mann. Vegard Lunde har langt fra verdens beste koordinasjon, men ingen kan si noe på innsatsviljen. Konsentrasjonen er på topp mens han prøver å følge trinnene: høyrefot fram, venstrefot fram, hopp og spark. Beina går bra, men armene er det ikke like lett å få med. Han ser på de rundt seg for å finne takten og etter kort tid er han på rett spor. Vegard er én av dem som ikke utsetter planene om å komme i form til nyåret. Da er han heller føre var. Da han gikk på vekta 1. november likte han ikke det han så.

- Jeg var en burgermeny unna å veie 90 kilo. Det er 10 år siden jeg veide så mye. Jeg er jo ikke tjukk, men slapp, utrent og kvapsete, sier han til Dagsavisen.

- Hvorfor valgte du å legge ut om planene dine på Facebook?

- Siden alle vennene mine vet om prosjektet, er det mange som spør hvordan det går. Det gir ekstra motivasjon til å gjennomføre. Jeg oppdaterer også fortløpende på Facebook om framdriften, sier han.

- Hvordan har responsen vært?

- Så langt har alle vært kjempehyggelige, men det er helt sikkert noen som syns oppdateringene er dødsirriterende å lese, sier han og ler.

Unnskyldninger

Det er gått én uke siden oppstart av «Operasjon juleribbe» når Dagsavisen møter Lunde på treningssenteret. Han har allerede klart å gå ned to kilo. Med andre ord er det fortsatt åtte kilo som må bort før han kan kaste seg over juleribba på julaften. Samtidig lurer fristelser i form av julebord, familieselskaper og vennemiddager med ribbe, pinnekjøtt, kaker og akevitt.

- Det finnes aldri et godt tidspunkt å starte med ting som er vanskelig, sier han og begynner å ramse opp unnskyldninger.

- Først kommer sommerferiene hvor vi vil drikke og kose oss. Så kommer høsten med masse fester. Deretter følger julebordsesongen. På nyåret er det mørkt og vi er så deprimerte at vi må trøste oss med fest med mat og drikke, sier han og rister oppgitt på hodet.

- Det nytter ikke. Tenker man slik får man aldri gjort noen. Derfor tenkte jeg at førjulstida er en like god tid som en annen. I utgangspunktet har jeg store problemer med å motivere med selv til å trene. Jeg syns det er kjedelig. Når jeg først begynner må jeg gjøre det skikkelig. Jeg må ha et klart og tydelig mål og må jobbe steinhardt for å nå det, sier han.

Svette og slit

Akkurat derfor er han på treningssenteret en fredag ettermiddag midt i fredagspilsens time og svetter og sliter sammen med andre selvdisiplinerte og treningsglade osloborgere. Jentene hopper i takt, slår i gulvet, sparker etter en usynlig motstander, tar dype knebøy og kjappe trinn. Vegards balansekunst blir satt på prøve, og han må gå bort til veggen for å støtte seg og tørke svetten av pannen med håndbaken.

- Det er helt bevisst at jeg går på timer hvor jeg er den eneste gutten. Hvis det er gutter der, begynner jeg bare å sammenligne meg selv med dem og ser på hvor mye de klarer å løfte mer enn meg. Jentene er der bare for å få en god treningsøkt. De bryr seg ikke om hva jeg holder på med og det er ikke relevant å sammenligne meg med dem. Det er veldig befriende, sier han.

- Jeg går ikke på disse timene for å titte på jentene altså, legger han kjapt til.

Han har selvironi når det kommer til valg av treningsform og treningspartnere.

- Nitti prosent av disse jentene løper fra meg og er mye flinkere til å ta pushups. Selvironi må jeg ha, sier han og ler.

- Jeg vet hva slags trening som fungerer for meg, og hva jeg kan gjøre uten å bli skadet. Fotball syns jeg er kjempegøy, men da ryker anklene bare jeg sier bø, spesielt nå som jeg er dårlig trent. Aerobic er funksjonelt og lite belastende, sier han.

Naturlig

- I ditt ansikts sved skal du ete ditt brød, sier samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen når han hører om Vegard Lundes juleprosjekt.

Sitatet er hentet fra 1. Mosebok, og handler om at du skal yte før du kan nyte, arbeide før du tar deg fri eller svette før du spise juleribbe.

- Det er et gammelt protestantisk ideal om at du skal gjøre deg fortjent til din belønning. For han skal vel spise ribbe på julaften? spør Tangen.

Han mener Lundes prosjekt er helt i tråd med den norske kulturen.

- Det er stor oppmerksomhet rundt folks treningsvaner og avisene trykker side opp og ned om hvordan du skal trene best. Det å spise sunt og konsentrere seg om å komme i form i førjulstiden, er greit slik kulturen er nå. Trening har blitt en plikt, litt slik som arbeidet, sier han.

Han mener en sunn livsstil i julebordsesongen ikke vil føre med seg skjeve blikk fra andre i samfunnet.

- Slutter man å gi gaver, dropper ribbe på julaften eller drar på treningsweekend i julehelgen, ville nok folk reagert, legger han til.

Nyttårsforsetter

Slankegiganten Grete Roede har ikke lagt merke til en økende forespørsel etter kurs i førjulstiden, men flere er aktive i Roede-klubben, vektklubben på nett, og de har allerede flere fullbookede kurs på nyåret. Jeanette Roede, som er informasjonssjef i Grete Roede AS, tror det mange som lar humla suse i desember.

- Jeg tror det er tiden, like mye som julebordene, som hindrer folk i å ta tak før jul. Mange tenker at nå er det jo jul, så da lar jeg det bare stå til. Jeg tror det går an å finne en balanse, sier Roede som syns det er flott at Lunde har startet opp nå.

- Å skaffe seg nye rutiner tar tid, så det er viktig at han klarer å fortsette med de gode vanene også når han har nådd målet sitt. Det viktigste av alt er å være motivert, sier Roede til Dagsavisen.

- Han må likevel huske å kose seg i jula, legger hun til.

Selv om Lunde skal unne seg ribbe på julaften og småkaker i romjula, har han ingen planer om å la alle kiloene fare på igjen.

- Når julaften kommer skal jeg sette meg nye mål. Jeg vil bli skuffet over meg selv hvis jeg ikke klarer å holde vekta etter så mye slit, sier han.

God tid

Trimdronning Kari Jaquesson mener det er flere nordmenn som har fått gode treningsvaner som de holder ved like året rundt. Hun mener det er flott at folk tar julekosen etter treningsøkten.

- Det er litt som å rydde i sokkeskuffen: Ta ut de gamle for å få plass til de nye. Om du vil spise ekstra mye digg i jula, men ikke har lyst til å legge på deg, vil jo treningen skape plass til mer. Det er noe helt annet å tenke på trening som straff de må gjøre etter å ha spist noe. Det er den samme handlingen, men helt forskjellig modus, sier Jaquesson til Dagsavisen.

Hun tror ikke julebord og selskaper trenger å komme i veien for motivasjonen om å starte en ny livsstil.

- Det er absolutt realistisk - og ganske smart! Når du har vært på ski, spinning eller noe annet som gir den deilige kriblingen i kroppen vil det gjøre deg til en bedre gjest. Humøret blir på topp. I tillegg kan den gode følelsen gjøre at du får mer inspirasjon til moderasjon i spisingen, slik at du faktisk dropper porsjon nummer to. Men om du gjerne vil spise porsjon nummer to og til og med nummer tre, vil treningen likevel gi deg fabelaktig gode helsegevinster og gjøre at du legger på deg mindre enn om du ikke har trent. Dessuten vil du allerede ha en god rytme i januar mens mange av de andre sliter med å komme i gang etter romjul og nyttårsfeiring, sier Jaquesson.

Lavkarbojul

Mens noen sverger til kalorifattig mat for å holde vekten nede, finnes det andre som vil begrense karbohydratene i kosten. Lege og kostholdsekspert Sofie Hexeberg har solgt tusenvis av bøker i Norge om lavkarbokosthold. Hun jobber med folk som endrer kosten for å få bukt med sykdom og for å føle seg mer vel. Hun mener det tar tid å endre livsstil.

- De fleste av oss har vel hatt nyttårsforsetter som vi har fortalt om til familie og venner, og som vi ikke har klart å gjennomføre. Man får da redusert mestringsfølelse og opplever nok et nederlag. Det kan derfor være lurt gradvis å endre livsstil på en annen tid av året hvor man ikke setter så absolutte krav til seg selv som man ofte gjør ved nyttår. Det å endre vaner krever tid og øvelse, sier hun til Dagsavisen.

I likhet med Lunde tror hun at slike omlegginger må skje når man selv har bestemt seg, gjerne også i desember.

- Endring av vaner kan foregå når som helst, men forutsetningen for å lykkes er at man har bestemt seg, og tar seg inn igjen ved avvik. Å starte dette på denne tiden av året kan i hvert fall hindre at man legger på seg i førjulstiden. Har man fokus på et lavt alkoholkonsum og legging før midnatt, vil man også ha mer overskudd til fysisk aktivitet. Hvis man ligger lavt på karbohydratinntaket kan den fete julematen være inngangsporten til en slankere linje og bedre form, både fysisk og psykisk, sier hun.

Matprat

- Jeg liker ikke fisk, sier Vegard Lunde og skjærer en grimase.

- Ikke skalldyr heller, sier han mens han studerer menyen på Kjøkken og Bar i Møllergata.

To uker er gått siden «Operasjon juleribbe» startet opp og han har gått ned 3,7 kilo. Nå holder det at han går ned én kilo hver uke til julaften for å nå målet. Menyen blir studert opp og ned og valget faller på en kyllingpasta med grønnsaker.

- Jeg er veldig nøye på å spise nok. Disse første ukene har jeg først og fremst fokusert på trening, men etter hvert starter jeg med en strengere diett også. Da blir det ikke noe pasta på meg, sier han og peker ned i på tallerkenen.

- Hva med julebord? Alkohol?

- Jeg drakk et par øl i helgen, men det viktigste er å kunne begrense seg. Jeg skal på julebord med jobben og på en guttetur til England. Det blir nok noen utskeielser, men det er greit så lenge du tar deg inn igjen fort. Motivasjonen er på topp, så jeg kommer ikke til å la det skli helt ut, sier han bestemt.

Målbevisst

Skal vi tro ekspertene har Vegard Lunde god sjanse til å lykkes. Motivasjon er nemlig det aller viktigste når man skal skape nye rutiner.

- Er du motivert under julebordsesongen, er det ingen grunn til å vente til januar. Man kan fort gå glipp av mye hygge hvis man lager for strenge regler for seg selv. For noen er det utrygt å ha høye mål i en periode det er mange selskaper. Ender man opp med å skeie ut kan det gå ut over mestringsfølelsen og motivasjonen, sier Jeanette Roede.

Hun mener det er viktig å unne seg litt kos i jula selv om man ikke trenger å fortære hele juleribba.

- Det er lov å kose seg, men det er fint å være bevisst på at det er hverdager også i desember. Dessuten er det jo mye bedre med julemat hvis man ikke spiser det hver eneste dag, sier Roede.

Langsiktige planer

Ved utgangen av november er Lunde halvveis til målet, og med godt mot drar han på guttetur til London før han står overfor en uke med tre julebord.

- Det er da den virkelig utfordringen begynner. Lite alkohol og en strengere diett skal få meg til målet, sier han.

- Tror du det er sunt å holde på slik som du gjør?

- Absolutt ikke. Det sunneste er nok å trene jevnt og trutt og spise noenlunde bra hele året. Dette blir en pangstart på noe jeg håper skal bli en god rutine. Dette er i det minste bedre enn å ikke gjøre noen ting, sier han.

Tips til julebordsesongen

Jeanette Roede:

Er det buffé under julebordet, kan det være fint å starte med fisk og være forsiktig med majonessalatene. Spis sakte og snakk mye. Lett kjøtt som skinke, kalkun og roastbiff er bra, så kan man jo ta en liten bit ribbe eller pinnekjøtt hvis man har lyst på julemat. Forsyn deg gjerne av pynten på fatet. Husk at hvis du får servert en porsjon på tallerkenen, betyr ikke det at du må spise alt. Det er lov å spørre om å få sausen ved siden av. Ikke la høfligheten gjøre at du spiser mer enn du har lyst på.

Til dessert er det fint å ta mest frukt og bare litt kake.

Drikk vann for å slukke tørsten og vær forsiktig med alkoholen. Da blir også dagen etter mye bedre.

Prøv å holde på de gode treningsvanene. Arrangeres julebordet samme dag som du pleier å trene, er det smart å legge inn en økt en annen dag istedenfor.

Dr. Sofie Hexeberg:

Spis den fete julematen og masse grønnsaker, men dropp stivelses­holdige matvarer som poteter, brød og lefser.

Spis deg mett på skikkelig mat slik at du ikke trenger søte desserter eller kaker.

Vær forsiktig med alkoholholdige drikker fordi de er energirike, og rusen bidrar ofte til at man mister kontroll over matinntaket.

Kari Jaquesson:

Planlegg på forhånd hvilke dager du kan og vil unne deg ekstra godsaker. Bestem porsjonene på forhånd. Sørg for å ikke være «utsultet» når du kommer. La de øvrige dagene være litt ekstra smale kalorimessig. Da unngår du å opparbeide deg et kalorioverskudd - altså ekstra mage.

Unngå bevisstløs småspising, spesielt når du lager mat. Lag deg en kopp te og sipp på den underveis

Ribbe, pølse og medister er fett uansett hvordan du vender og vrir på det. Forsyn deg moderat og husk at nytelsen ikke øker i takt med størrelsen på porsjonen. Kos deg med de beste julegodsakene som sild, laks, nøtter, helst de du må knekke selv, klementiner og annen frisk frukt.

Drikk med måte. Det er fort gjort å undervurdere kaloriene i alkohol. Drikk vann eller Farris for tørsten. Ikke noe bælming, altså, men drikk som en connoisseur.

Vær den første på dansegulvet. Dans deg gjennom natten. Du får skikkelig draget og det er topp trim!

Mer fra Dagsavisen