Reportasje

Menn med gode utdannelser og penger kan få bonuspoeng. Kvinner med samme bakgrunn kan få minuspoeng

Tinder har vært hemmelighetsfulle, også når det gjelder hvordan datinggiganten matcher brukere. Én ting er sikkert: Du vil ikke lenger bare få nye dater basert på din geografiske beliggenhet.

Av: Alexander Sjöberg, Emil Valdimarsson og Mads Pedersen (grafikk), Politiken

Jakten på sannheten om Tinders ratingsystem har tatt lang tid for franske Judith Duportail, som i våres utga boken med tittelen «L'amour sous algoritms» (som løst kan oversettes til «Kjærlighet i algoritmens tid»). Her kaster hun et kritisk blikk på den store datingportalen.

Og hun er langt fra den eneste. Når du jobber med Tinder, får du raskt høre de mange ryktene om hvordan appen faktisk matcher brukere med hverandre.

I begynnelsen fungerte Tinder først og fremst som en geolokaliseringsapp, noe som betyr at du først og fremst ble presentert for folk i din umiddelbare nærhet som var omtrent i samme aldersgruppe. Men etter hvert begynte brukere og eksperter å lure på om noe annet sto bak.

Les også: Tinder er større enn noensinne, men ødelegger datingen (DA+)

Og til slutt innrømmet Tinder at de supplerte posisjons- og aldersdata med en såkalt «Elo score»-algoritme: Et rangeringssystem som bedømmer folk ut fra hvor ettertraktede de er.

###

Slik fungerer Elo-systemet

Elo-score-systemet er opprinnelig fra sjakkverdenen, og det er mye brukt i andre spillignende scenarier, for eksempel det populære dataspillet League of Legends. Det fungerer slik:

En spiller – det vil si en Tinder-bruker – rykker opp på rangeringen hvis han slår en høyt rangert spiller. Altså hvis du matcher med en bruker som har høyere rangering enn deg selv.

Omvendt, hvis du taper, beveger du deg nedover i rangeringen. Og i Tinders verden taper du hvis du blir avvist av en mindre etterspurt bruker.

Etter kort tid finner du et ganske stabilt sted i rangeringen og blir deretter presentert for spillere i omtrent samme kategori.

I et intervju fra 2016 med Fast Company la Tinders daværende administrerende direktør, Sean Rad, vekt på at rangeringen ikke er avhengig av hvor «attraktiv» du er, men av hvor «ettertraktet» profilen din er.

– Det er veldig komplisert. Det tok oss to og en halv måned bare å bygge algoritmen, fordi det er så mange faktorer å vurdere, sier Sean Rad.

I en oppdatering på Tinders egen blogg GoTinder skriver de at Elo-poengsummen i dag er erstattet med en mer oppdatert algoritme. Hvordan den nye algoritmen fungerer, vil ikke Tinder utdype nærmere, fordi de ikke kan avsløre alle de hemmelige ingrediensene. Alt de forteller deg er at det nye rangeringssystemet «justerer potensielle matcher hver gang profilen din blir likt eller sveipet vekk.

###

Skanner meldinger

Under sin Tinder-undersøkelse prøvde også Judith Duportail å finne sin nøyaktige posisjon i Tinders rangeringssystem, men hun hadde også problemer med å få mer informasjon fra Tinder enn det de er forpliktet til å utgi.

Les også: Etter 870 menn begynte Judith å lure: Hva vet egentlig Tinder om meg? (DA+)

Til gjengjeld fikk hun fingrene i Tinders siste patentsøknad, som viser at plattformen har planer for nye og mer teknologiske måter å matche mennesker på.

– Tinder har patenter på systemer som ikke bare bedømmer oss ut fra vårt utseende, men også vår intelligens. De har patent på et system som kan skanne meldingene våre og telle hvor mange kompliserte ord vi bruker i meldingene våre. De kan analysere meldingene våre med en metode designet av den amerikanske hæren for å vurdere hver persons kunnskapsnivå og hvor mye penger vi tjener, sier hun, og fortsetter:

– Jeg oppdaget også at menn og kvinner ofte blir dømt annerledes. En mann med en god utdannelse som tjener mye penger, får bonuspoeng på kontoen. I patentet tildeles en kvinne med samme bakgrunn minuspoeng fordi systemet prioriterer matchende par der mannen er den dominerende og mektige, sier hun.

– Det passer ikke i deres egen historie om seg selv. De later som de er et progressivt selskap involvert i kvinnekamp og homofil stolthet, og sier at alle er like på Tinder. Men hvis du leser deres egne dokumenter, oppdager du en helt annen historie. Det er ikke godt å vite når de snakker sant, sier Duportail.

Politiken har forgjeves forsøkt å få svar fra Tinder, men heller ikke denne kritikken og disse påstandene Tinder ønsket selskapet å forholde seg til.

Judith Duportail understreker imidlertid én ting:

– Det er viktig å si at selv om Tinder har patentert disse systemene, brukes de ikke for tiden aktivt. En ekspert jeg snakket med i forskningen min, forklarte imidlertid at det gir en god innsikt i Tinders tankesett. Det er et slags veikart som vi kan tolke, men vi er selvfølgelig ikke sikre på at de har implementert alle patenter.

Mer fra: Reportasje