Reportasje

– Likestillingskampen er høyst reell i dag

Historien til Karin Johansen viser hvor viktig det er å være medlem i en fagforening, mener LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Av: Martin G. Slørdal 

Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO, sier at Karin Johansen må ha vært ei modig dame. Historien hennes viser hvor viktig det er å være medlem av en fagforening, mener hun.

– Slik er det også i dag. Skal arbeidslivet vårt fungere godt, er det viktig med høy organisasjonsgrad på arbeidsplassene, sterke klubber og tillitsvalgte, sier Følsvik.

Da servicesamfunnet vokste seg større på 60-tallet gikk mange kvinner ut og tok seg jobber i yrker knyttet til service og handel.

– Dessverre har ikke organisasjonsgraden vokst tilsvarende her. Det at vi i dag jobber for å ha et godt organisert arbeidsliv og bygge sterke klubber og tillitsvalgte er utrolig viktig i servicesektoren, sier Følsvik.

LOs nestleder sier at selv om det er snart 80 år siden Karin Johansen satt i Høyesterett, har vi ikke kommet lenger i dag enn at det fortsatt er menn som tjener mest, eier mest, kvinner som jobber mest deltid og det er fortsatt et likelønnsgap som ikke er tettet.

– Likestillingskampen er høyst reell i dag. Jeg mener at et godt organisert arbeidsliv er viktig for å komme videre i disse spørsmålene, sier Peggy Hessen Følsvik.

Les også: Karin fikk sparken fordi hun giftet seg. Det nektet hun å godta. (+)

Fortsatt aktuelt

Trine Lise Sundnes, forbundsleder i HK, mener at saken med HK-medlem Karin Johansen har relevans også i dagens samfunn.

– Karin Johansen virket som ei beintøff dame som ikke fant seg i å være annenrangs borger. I et klasseperspektiv er denne saken like aktuell i dag, sier hun.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo  20150109.
Leder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes er lite begeistret for at regjeringen åpner for flere søndagsåpne butikker.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

Sundnes mener at arbeidsgiversida ikke alltid tar inn over seg at det faktisk er lønna man lever av.

– Dette ser vi den dag i dag med deltidsproblematikken i varehandelen. Det ferskeste eksemplet er fra HK-medlemmene i Vinmonopolet i Bergen, sier Sundnes, og viser til saken der Bergen tingrett avgjorde at Vinmonopolet måtte gi HK-medlemmene Anne Geirulv og Borghild Solibakke høyere stillingsprosent fordi de hadde jobbet mye mer enn det arbeidsavtalen spesifiserte.

Sundnes sier at det er mange tøffe HK-medlemmer og tillitsvalgte der ute, og at vi må takke alle som gjør og har gjort som Karin Johansen.

– De sier ifra, gir seg ikke og er gode forbilder. Karin Johansen burde fått en gate oppkalt etter seg, mener forbundslederen.

Les også: – Hun var en sterk og selvstendig dame (+) 

– Skamfull politikk

Historiker og forfatter Elisabeth Lønnå sier at Karin Johansen var en veldig modig kvinne som tok denne kampen.

– Før dommen hadde kvinnene verken turt å gifte seg eller å ta det opp med arbeidsgiver. Dommen fra Høyesterett gjorde at de følte seg sterkere, sier Lønnå.

Historikeren traff en gang en som husket saken med Karin Johansen og som var i jobb på den tida. Han beskrev for Lønnå hvordan kvinnene på arbeidsplassen der han jobbet stormet ut av kontoret for å levere papirene til giftemålet sitt.

Elisabeth Lønnå sier at Det norske Arbeiderparti og LO må ha brukt mye tid og krefter på politikken med å hindre gifte kvinner i å bli værende i stillingene sine.

– Politikken til LO og DNA på denne tida er en skam. Det var rett og slett en dårlig unnskyldning for å hindre kvinnene i å jobbe, sier Elisabeth Lønnå til HK-Nytt.​

(HK-NYTT/LO MEDIA)

Mer fra Dagsavisen