Reportasje

2010-tallet: Flinke piker kan også drikke for mye og spy over hele seg

Leonora Frey Arnegaard ble født i 2003, og er tenåring på 2010-tallet.

Tenårene, det er tida mellom 13 og 19 år. Selv om ungdomstida nå strekker seg stadig lenger uti tjueåra, så er det en kort periode av livet. Allikevel så søker vi tilbake i minnene våre, gang etter gang. Noen av de aller sterkeste minnene våre er fra nettopp denne tida. Livsdefinerende ting i vårt første møte med voksenverden. Vi har møtt fem tenåringsjenter fra fem ulike tiår. Hva preget deres tenåringstid? Har de i det hele tatt noe til felles?

Les hele serien her: 

Hva har Ella (102), Astrid (81), Anne (55), Stine (33) og Leonora (15) til felles? 

30-tallet: «Norske jenter, halloi», sa guttene da Ella og Gerd entret lokalet

50-tallet: Da hun kommer inn på trikken med de nye buksene på, ler folk av henne

70-tallet: Anne (16) går fra trailer til trailer for å spørre sjåførene om skyss

90-tallet: Politiet blir strenge, Stine blir redd – får hun fengsel, hva vil mamma si?

Leonora Frey Arnegaard fyller 16 år rett etter sommeren. Hun er født i 2003. Eller, hun er null-treer – det er sånn millenniumsbarna snakker. Verdenshistoriens første digitale tenåringer. Leonora har fem gode venninner og 500 følgere på Instagram. Men vil du se hva som foregår i 15-åringens liv må du klikke deg videre inn på VSCO, som er mer som et gammeldags fotoalbum. Der ligger selfiene med venninnene, bikinibildene i speilet, snowboardkjøring i Alpene, et bilde sammen med mamma, begge i bunad, og ja, enda flere selfier.

Leonora bor i et gult trehus i Maridalsveien på Sagene med begge foreldrene, en lillebror og en liten hund. Rett oppi gata ligger Bjølsen skole. Der har hun gått hele skoletida. Nå går hun siste året. Skole er viktig. Leonora har over fem i snitt. Hun satser på skole, vil komme inne på en bra videregående. Helst Nydalen eller Elvebakken. Hun har ikke tid til jobb ved siden av skole, trening og venner, men foreldrene gir henne 100 kroner for hver sekser hun får. Ellers får hun lommepenger for ting hun gjør hjemme, som å støvsuge eller ta ut av oppvaskmaskinen. Hun synes livet er litt stress.

– Mamma og pappa må begrense meg, jeg får for eksempel bare overnatte borte en natt i helgene, ellers må jeg sove hjemme. Det er irriterende, men det går fint.

Der den 102 år gamle Ella, hun som var tenåring på 30-tallet, flyttet på hybel som 16-åring, ser Leonora for seg å bo hjemme til hun er 20–25 år. Å gifte seg å få barn, det er noe som først skal skje i 30-årene. Hun har ingen hast. Etter videregående vil hun ha et friår, kanskje reise verden rundt.

– Hvem vil få barn når de 25 år? Det er deres valg, men har de ikke mer de vil oppleve i livet?

Mens 81 år gamle Astrid sydde og broderte sin lyseblå Oslobunad til konfirmasjonen i 1954, fikk Leonora sin lyseblå Oslobunad i gave fra mormoren sin, da hun sto konfirmant i Oslo rådhus i fjor høst. Å dra på haiketur, som 56 år gamle Anne gjorde som 16-åring på 70-tallet, er helt utenkelig for Leonora. De tar bussen. Noen i venninnegjengen har begynt å ha sex, andre ikke. Er det noe de lurer på angående dette temaet, er det bare å søke på nettet. Og noe er som det alltid har vært.

– Hvis ei jente hooker med tre gutter, blir hun stempla som løs. Hvis en gutt gjør det samme, så får han bra jobba.

Forskning fra Ungdata viser at dagens ungdom drikker mindre og debuterer senere enn tidligere. De hører også mer på foreldrene sine enn det vi i foreldregenerasjonen gjorde.

– Mamma er mitt forbilde. Hun minner meg alltid på at jeg er ung, at jeg får lov å gjøre feil. Og hun forteller meg at det ikke er utseendet som teller. Det som betyr noe, er hvordan du er inni deg, forteller Leonora.

Men noe er likevel ved det samme som da jeg, og alle før meg, var tenåringer. Ved inngangen til 10. klasse var det hjemme alene-fest på Sandaker. Leonora tok en klassiker, hun sa hun skulle overnatte hos ei venninne. Noe som riktignok var sant, men det moren hennes ikke visste var at hos venninna var det ingen voksne hjemme. Flinke piker kan også drikke for mye og spy over hele seg.

Leonora var blitt lovet førerkort av foreldrene hvis hun ikke drakk før 18-årsdagen. Det røyk.

Mer fra Dagsavisen