Annonse

Warszawa i høydenDet er mer enn fin utsikt på toppen av 
Warszawas høyhus.

Annonse
Reise

Mens vinden tar tak i både hår og klær, kikker Magdalena og sønnen Kuba (1) frydefullt ut mellom sprinklene på Warszawas mest ruvende bygning. Fra 30. etasje i det 231 meter høye Kultur- og vitenskapspalasset får du et godt overblikk over Polens voksende hovedstad.

- Der vi bor, er det bare bebyggelse. Det er fint å komme seg opp hit hvor du ser trærne og alt det grønne også, sier Magdalena, som har bodd i byen i ti år.

 

Landemerke

Det sies at Warszawa er en av Europas høyeste byer når det kommer til bygninger. Og titter du opp fra guideboka mens du står i Warszawa sentrum, ser påstanden ut til å stemme godt. De siste 10-15 årene har glassfasadene skutt opp fra asfalten, og det har blitt tett mellom bygningene som snuser på skyene.

Men høyest i Warszawa, og i hele Polen, er fremdeles Kultur- og vitenskapspalasset-som ble bygget som en gave fra Josef Stalin og Sovjetunionen til det polske folk i 1955. Bygget har vært omdiskutert fordi det tidlig skilte seg ut estetisk, men enda mer fordi det av mange har blitt tolket som et symbol på sovjetisk dominans.

Like fullt er palasset i dag en av Warszawas største turistattraksjoner. Her finner du museer, teater og kino. Og orker du å vente i heiskøen sammen med skoleklasser og andre tilreisende, venter altså et flott skue fra utsiktsterrassen 114 meter over bakken.

 

Ingen frieri

I Warszawa Trade Tower, byens nest høyeste hus, har turister ingen adgang. Og hvert år må administrasjonen skuffe menn som ønsker å fri til sine kjære fra byggets tak, opplyser informasjonsavdelingen. For på toppen av kontorskyskraperen veier sikkerheten tyngre enn kjærligheten.

Betaler du inngangsbilletten, står du derimot fritt til å trene, bade og ta badstu på det skyhøye hotellet InterContinental.

- Folk kommer hit på grunn av beliggenheten-både hotellgjester, turister og folk fra Warszawa. Det er Europas høyeste treningssenter, sier daglig leder Bozena Lada ved RiverView Wellness Centre.

Fra bassenget og boblebadet i 43. etasje kan du legge deg i bløt mens du ser storbyen i fugleperspektiv. Én etasje høyere står treningsapparatene, der du velger om du vil svette til synet av en TV-skjerm eller Warszawas hustak.

 

Skybar

Fritt fram for turister er det også på Panorama Bar&Lounge, som ligger i 40. etasje på Warsaw Marriott Hotel ikke langt unna. Sola speiler seg i bylandskapet idet bartender Prasad fyller et glass med lokalt øl.

- Det er fint å jobbe til denne utsikten, sier han og skotter ut av vinduet som strekker seg fra gulv til tak i det to etasjer høye rommet.

Her er det lyst og romslig, med mønstertapet på veggene og loungemusikk fra høyttalerne. Beina er glade for at det var heisen, ikke trappene, som brakte oss til Europas høyeste hotellbar.

Fra utsiden kikker Stalins 1950-tallspalass på deg, fremdeles majestetisk, og gir arkitektoniske assosiasjoner til Empire State Building i New York. Og langt, langt der nede lever menneskene og bilene. (NTB tema)

 

Annonse