Løssnøkjøring blir stadig mer populært, her fra Voss. FOTO: ERIK ØSTLIE/VISIT VOSS

Vinterens skinyheter

Kulda er i ferd med å sette inn, og årets første skitur nærmer seg med stormskritt. Men stadig flere nordmenn legger skituren utenlands.

Lufta blir kaldere og en eim av vinter legger seg over rimdekte fjell. Da er det helt naturlig at det begynner å kile i beina! En ny sesong står for tur, og de ivrigste har allerede booket romjulen og vinterturen. Men ikke nødvendigvis i Norge. Et par snøfattige og milde vintre har gått hardt utover de norske skiforholdene, noe som ifølge flere av de store alpeaktørene i markedet har ført til en stadig økning for utenlandske skireiser.

 

To nye reisemål

Flere av de store reiseselskapene lanserer nye og spennende destinasjoner i år. For STS Alpereiser er Østerrike den mest ettertraktede skidestinasjonen med destinasjoner som Bad Gastein, Saalbach og Ischgl i toppen, men selskapet har også solgt veldig bra på sine to nye ruter til Val Gardena og Morzine, forteller administrerende direktør i STS, Peter Johansson.

- Vi ser en trend i markedet at kunden velger mellom to ytterligheter. Enten legge man ned mye jobb og pakker hele turen selv eller så velger man en reise der nesten alt er inkludert som flyreise, transfer, hotell og heiskort, sier Johansson.

Norwegian har også merket seg økningen.

 

Skitrendene

- Vi har de siste årene sett en positiv trend med økt interesse for skireiser fra alle våre nordiske satsingsland, sier informasjonssjef Åsa Larsson.

Flyselskapet anslår å selge minst 90.000 alpereiser denne sesongen, mot omtrent 60.000 i fjor, og har derfor lansert en ny «ski og snø»-portal (norwegian.no/reisemal/sno-og-ski) i samarbeid med nettsiden skiinfo.no.

- Skitrenden i Norge og ellers i verden går mye i retning offpiste-skikjøring og vi ser dette på at våre kunder ønsker å se mer enn preparerte bakker, sier Thomas Salvesen i reisebyrået Alpene AS.

Den nye generasjonen skikjørere med twin-tipski ønsker seg til steder som tilbyr bra terrengparker og lett tilgjengelige offpistemuligheter, forteller han. Han trekker fram Laax i Sveits som en av deres nykommere, men de mer klassiske reisemålene som Davos, Zermatt og Engelberg er alltid populære med gode muligheter for lett tilgjengelig offpiste.

 

Lave investeringer

Men Norge er og blir vårt foretrukne skiland, og slik vil det mest sannsynlig fortsette, så lenge vinteren holder seg her til lands. Men det er få store nyheter bakkene i år.

- Dette vil bli en svak sesong for norske alpinanlegg i forhold til investeringer, bekrefter generalsekretær i Alpinanleggenes landsforening, Anders Rødven.

Han peker på fjorårets korte og dårlige vintersesong som hovedgrunnen til den lunkne investeringslysten. Den forrykende utviklingen i skianleggsbransjen siden 2002 gjør at norske alpinanlegg må være litt mer forsiktige enn tidligere med å satse på de store nyvinningene.

- Det har skjedd en revolusjon på alpinfronten her til lands, sier han og peker blant annet på de 90.000 hyttene som er blitt bygd og som nå ligger i umiddelbar nærhet til alpinanlegg.

Nordmenn flest har ikke mer enn 2,5 til 3 timers kjøretur til nærmeste skisenter og de brukes flittig.

- Men vi er fortsatt veldig sårbare for dårlig vær og kalendereffekter, selv om vi har fått mye bedre beredskap med snøkanoner og lignende. Dersom det blir en normal vinter i år, vil det sterke norske markedet være raskt tilbake, tror Rødven.

 

Lanserer nye steder

STS Alpereiser lanserer i år to nye destinasjoner. Den første er det klassiske italienske, sørtyrolske skistedet Val Gardena, som er kåret til ett av verdens 10 beste. Det ligger midt i Dolomiti Superski med 1.200 km preparerte løyper, 450 heiser og 12 skisteder.

Dalen omfatter de tre byene Selva, St. Christina og Ortisei. Alpereisers gjester bor i byen Selva, som den tyske skiguiden Skiresort.de har kåret til Italias vakreste skisted. I Val Gardena kan du prøve deg på den klassiske skirundturen Sella Ronda, en 42 kilometers tur rundt et fjell, via fem landsbyer.

Reisebyråets andre nyhet er franske Morzine, som har verdens største sammenhengende skiområde. Landsbyen ligger på 1.000 meters høyde, og er en typisk alpelandsby med koselige trehoteller og spesialbutikker med gode lokalmatprodukter. (alpereiser.no)

Det svenske alpinkonsernet Skistar tar over driften av de populære sveitsiske skianleggene Andermatt og Sedrun i år, slik at det ligger enda mer til rette for skandinaviske reisende. Andermatt er på god vei til å bli ett av Alpenes største anlegg, og det arbeides på spreng med å bygge en helt ny bydel, flere nye hoteller og leilighetskomplekser. Andermatt har også svært gode puddermuligheter og mange off-pisteruter i de bratte fjellene rundt anlegget. Like ved Sedrun ligger også skistedet Disentis, som er en ukjent offpisteperle. Området rundt disse sveitsiske destinasjonene er også veldig populære for toppturer. (skistar.com)

Reiseselskapet Nortlander satser i år på å bedre tilgangen til ett av verdens beste alpeland - Østerrike. Med direktefly fra Oslo til Ischgl og St. Anton kommer du rett til der det skjer. Østerrike er blant annet kjent for sine svært så livlige afterski-fester og disse to destinasjonene står i en særstilling her. Du kan regne med fellessang, skrål og god stemning når det blir ettermiddag og solen nytes på hyggelige terrasser eller i velkjente schirmbars.

Norwegians eneste nye rute til en skidestinasjon er direkteruten fra Helsingfors til Salzburg, men de lanserer altså en egen snø- og skiportal med råd til reisen og detaljert informasjon om de 16 ulike skianleggene som ligger nær flyselskapets destinasjoner levert av skiinfo.no.

 

Kombinerer flere destinasjoner

Det er av og til vanskelig å velge hvor man skal dra. Da kan kombinasjoner være løsningen. Flere skianlegg går i år sammen om å lage pass du kan bruke på to eller flere destinasjoner.

Trysil i Norge og Sälen i Sverige, to av Nordens største skidestinasjoner, har gått sammen om å tilby én uke der du bor først noen dager i Trysil og så noen dager i Sälen og får skipass, leilighet og sluttrengjøring for begge anleggene. Gjelder i ukene 10-12 og koster fra 3.395 kr per person. (skistar.com)

Fra og med denne sesongen får du åtte fjell og fire skidestinasjoner med ett pass som fungerer for dem alle. Fire av USAs største skidestinasjoner har i år gått sammen og tilbyr to gratisdager på hvert sted. Blir du lenger, får du 50 prosent rabatt på heisbilletter og gode tilbud på overnattingssteder. Medlemmene i kollektivet er Aspen, Alta, Jackson Hole og Squaw Valley. Skipasset koster ca. 2000 kr (themountaincollective.com)

Langley introduserer konseptet 50/50, som er et kombinasjonstilbud til de to populære franske alpedestinasjonene Val Thorens og Val d‘Isère. Du får tre dager på hvert sted med fly fra Gardermoen til Genève, hotell, transport, guideservice og skipass til begge destinasjonene.

langley.eu/no/skireiser/spesialturer

 

Nyheter fra norske skianlegg

Voss: Arrangerer VM i freestyle i 2013, og i den anledning investeres det mer enn 50 millioner kroner i bygging av kule- og hoppbakker, halfpipe, nytt skitrekk og nytt snøkanonanlegg. Et nytt hotell, Myrkdalen Hotel, til over 200 millioner kroner, skal stå klart 16. november. (www.visitvoss.no)

Geilo: Geilo Taubane AS og Geilolia Skisenter AS har signert en fusjonsavtale for å bedre heistilbudet til gjestene i. Det nye selskapet skal drive skiheis, skiskole, skiutleie, sommeraktiviteter, servering og booking av overnatting og aktiviteter. (geilo.no)

Hovden: Får et nytt skitrekk på 1.100 meter som skal stå klart 1. desember. Selve Hovdenutløypa blir på til sammen 1600 meter. (hovden.com)

Kvitfjell: Får ny hovedtrasé på vestsiden og samler alle terrengparkene sine i én ny og bedre terrengpark. (kvitfjell.no)

Camp Vierli: er verdens eneste skate-in/skate-out-hotell - og åpnet dørene i juni i år. Dette er en gigantsatsing på hotell for brettentusiaster både på snø og tørt land. Norges beste terrengpark for snowboard er rett utenfor dørene. Hotellet har innendørs skatepark, medierom, preppe- og mekkerom, café og butikk. (visitrauland.com/Aktoer/Camp-Vierli)

Tryvann: Tar ned den gamle T-krokheisen i Wyllerløypa og erstatter den med en 6-seters stolheis. Heisen skal være ferdig til sesongstart 2012/2013. (tryvann.no)

Hemsedal: Skisafari er et nytt tilbud i Hemsedal. I tillegg til lengre åpningstider i bakkene, kan besøkende dra rundt til ulike steder i skianlegget og samle inn poster og være med i trekningen av fine premier. (hemsedal.com)