Kultur

Vindalen Wachau

Wachau-dalen, med sine bratte vinterrasser, er en liten og vernet perle i et av verdens beste hvitvinsland.

- Det er klart vi er veldig heldige. Vi får lage fantastisk vin i en vidunderlig dal, skryter Heinz Frischengruber, vinekspert ved vinkooperativet Domäne Wachau.

Han smiler blidt når han snakker om sine hjertebarn, de lokale vinene, og forteller entusiastisk om Wachaus vinhistorie gjennom 2500 år. Om vindruene de bruker, om dalens vekstvennlige vinterrasser og klimagunstige beliggenhet langs Donau, om de lange og solfylte somrene og de korte vintrene, og om vindistriktets mange og små vingårder.

- Domäne Wachau er eid av rundt 300 vindyrkere. De fleste av dem har bare noen få hektar med jord til rådighet, men også for dem er vindruene en lidenskap. At det er mange dyrkere, gir et stort mangfold i vårt vinsortiment, fastslår vinkjenneren.

Under Kjellerslottet

Østerrike er et lite, men eksklusivt vinland. «Østerrikske hvitviner er i dag helt i toppsjiktet», heter det i Vinmonopolets omtale av landets vinproduksjon. Og det understrekes at Wachau er et av tre nabodistrikter «som er kjent for sine strålende hvite viner produsert på Grüner Veltliner og Riesling».

- De to druetypene - og da spesielt Grüner Veltliner, Østerrikes selvutviklede kvalitetsdrue - har vist seg å være fremragende for jordsmonnet her hos oss, konstaterer Frischengruber.

Ifølge ham avles de beste vinstokkene i Wachau i de bratteste skråningene. Noen av dem ligger rett bak Domäne Wachaus moderne produksjonsanlegg i det lille tettstedet Dürnstein.

Ved foten av terrassene med vinranker ligger Kellerschlössel, Kjellerslottet, som huser en velfylt vinkjeller. Slottet i barokkstil og den mørke, klamme vinkjelleren ble bygget på begynnelsen av 1700-tallet. I dag er det to innganger til kjelleren, én fra slottet og én fra produksjonsanlegget.

Verdensvante viner

Omvisninger - og ikke minst smaksprøver og salg av de lokale spesialitetene - er blitt en viktig del av vinkooperativets business.

Wachau er tross alt en av Østerrikes fremste turistattraksjoner når det ikke er skisesong i alpelandet. De fleste besøker dalen i vindruenes beste vekstperiode, fra april til oktober.

Ikke alle vinprodusentene i Wachau er med i Domäne Wachau-kooperativet. Noen vil holde på helt for seg selv. En av dem er Emmerich Knoll, som også har sin egen restaurant rett ved Dürnstein.

Franz Xaver Pichler er en annen som lager vin under sitt eget varemerke, F.X. Pichler. Han er utpekt som Østerrikes ypperste vinmaker. I vinprodusentens eget utsalg i sentrum av Dürnstein er det kusinen Josefine Pichler som forklarer og reklamerer.

- Vinene hans er blitt verdensberømte. I hvert fall blant dem som har god kunnskap om vin, slår hun fast.

Hele dalen er vernet

Dürnstein er ellers kjent for sin lyseblå kirke rett ved Donau, ivrig fotografert fra elvebåtene som frakter turister mellom byene Krems og Melk. Det er for øvrig den strekningen som utgjør Wachau-dalen, og hele dalen ble i 2000 innlemmet på UNESCOs liste over verdensarvsteder.

UNESCO framhever at Wachau er et unikt elvelandskap, omgitt av høye åser og fjell i horisonten. Natur, tettsteder og verdifulle bygninger er godt ivaretatt. En rekke slott, klostre og ruiner er turisttilgjengelige vitnesbyrd om gamle tider.

De rundt 900 år gamle Aggstein-ruinene ligger kanskje vakrest til. Herfra får man en fantastisk oversikt over Donau fra elvas sørbredd.

Dürnstein-ruinene har den mest interessante historien. Den engelske korsfarerkongen Rikard Løvehjerte ble på slutten av 1100-tallet holdt fanget her av hertug Leopold V av Østerrike. De to var bitre fiender. Rikard Løvehjerte ble sendt som en pakke videre til Henrik VI, konge av Tyskland og tysk-romersk keiser. Det endte med at den engelske kongen i 1194 ble løslatt mot løsepenger som også kom Leopold V til gode.

Også på den tida ble det laget vin her i Wachau.

- Om vinen var like god som i dag? Det tviler jeg på, ler Heinz Frischengruber. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen