Velkommen til «Veganton»

På Londons østkant er veganertilbudene så mange at en bydel her har fått nytt navn.

«Dyr trenger ikke å dø for at jeg skal få meg en snack», erklærer veggposteren i Cookdaily, foreløpig siste tilvekst på veganerscenen i East London.

Bak disken står Miruv Shalom og forbereder bugnende boller av frukt, grønt og soya, som går ned på høykant.

Les også: Frontet veganisme på sosiale medier, må legge ut beklagelsesvideoer etter å ha snudd om kosten

Østkantrevolusjon

– Kall det asiatisk gatemat – alt sammen plantebasert, peser hun mellom serveringsslagene.

– Vi startet som en provisorisk «pop-up-restaurant». Så doblet vi kapasiteten, og så åpnet vi vår egen sjappe.

Vittige sosialmediale tunger har begynt å kalle Homerton – tradisjonelt et av byens røffeste strøk – «Veganton».

Grunnen er at lignende tilbud har strømmet til siden den enorme østkantopprustingen etter OL i 2012.

En av kjendisambassadørene for vegansk kost er David Bez, mannen bak kokeboksuksessen «Jeg elsker salat». Til hverdags driver han kafeen Plant Hub i Hackney-hovedåren Mare Street.

– Veganisme er først og fremst en reaksjon mot industriell matproduksjon som handler om profitt, ikke helse, hevder han.

– Å spise kjøtt er som å røyke sigaretter: Folk gjør det ennå, selv om de vet at det ikke er bra for dem. Men om en 20 års tid vil det nok være cirka like «uakseptert» som tobakk er blitt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tre typer

Bez lokker blant annet med sjampinjongburgere og focaccia stappet med aubergine og paprika på kafeen sin. Ifølge ham finnes det grovt sett tre kategorier veganer – eller iallfall tre typer mennesker som aspirerer til livsstilen.

– Den første består av unge politiske aktivister som gjerne har en finger med i miljøbevegelsen Extinction Rebellion. Den andre er hippieinspirerte familier som vi ikke ser så mye av fordi de sjelden går ut, forteller han.

Derimot ser han mye til den tredje gruppen, «de bevisste yrkesaktive» med sterk økonomi og vilje til å eksperimentere.

– De er vegetarianere eller fleksitarianere som prøver å kutte ned på det animalske, også fordi de innser de negative globale konsekvensene av det. Og så er de veldig glad i kaffe.

I nabolagspuben The Spread Eagle sitter for eksempel Nick Lansman og mater sønnen Ezra (13 måneder) med vegansk-mexicansk kost.

– Han elsker det. Det er en myte at barn ikke liker grønnsaker. De digger jo alt som har sterke farger.

Spørsmålet gjenstår, som så ofte i Hipster-London: I hvilken grad er veganerfenomenet bare mote? Hos fast-food-kjeden Temple of Hackney er Anne-Marie og Marco Murelli uenige over middagen.

– Jeg tror bare det kommer til å vokse, sier hun.

– Jeg tror det er en trend, parerer han.

På Sutton & Sons, frityrkjøkkenet rundt hjørnet hvor du til og med får vegansk donerkebab, støtter hovmester Rasa Rassul det siste.

– Vi har en kunde som skulle ha ekte fish ‘n’ chips i årevis. Forleden kom han inn og erklærte seg som veganer, flirer hun, og undres over hvor dyrevennlig retningen egentlig er.

– Hvis vi mennesker spiser opp alt av gress og poteter, hva skal dyrene spise da?

Saken fortsetter under bildet.

Sunn og fargerik mat går hjem hos voksne og barn.Jørn Tomter/NTB scanpix
Foto: Jørn Tomter/NTB scanpix

Sunn og fargerik mat går hjem hos voksne og barn. Foto: Jørn Tomter/NTB scanpix

Plantebasert fortelling

Salat-Bez bekrefter at det er en viss splid i veganermiljøet. Mens enkelte etablissementer satser på erstatningsprodukter som «facon» og «chickn», holder han en knapp på «guds ingredienser».

– Vår misjon er å bevise at grønnsaker er både mettende og godt, understreker han.

– Derfor pusher vi det plantebaserte narrativet. Hvis vi spiser mer «veggies», vil det være positivt for alle parter: oss selv, dyrene og verden.

Sikkert er det at det har gitt resultater i Homerton. (NTB Tema)

Les også: Grillet «hund» på gaten for å skremme folk til å bli veganere

Noen reisefakta

Fly: Stor konkurranse gir normalt gunstige priser. Norwegian starter på drøyt 700 kroner (tur/retur), via Gatwick. Ryanair er ofte enda rimeligere over Stansted.

Overnatting: Kjeder som Travelodge, Premier og Comfort Inn lokker med kurante tilbud i vår og sommer. Bydelen Shoreditch, nær Homerton, huser hippere og mer kostbare hoteller.

Transport: Homerton utforskes enklest med buss eller Overground-tog. Stasjonene Homerton og Hackney Central er strategisk plassert i forhold til veganerrestaurantscenen.