Å velte flåten hører nærmest med når man er på rafting.

Vann-vittig moro

Nordmenn velger i økende grad aktive ferier, samtidig som norgesferie er i vinden. Med rafting på ferieprogrammet kan begge disse trendene etterleves.

 

Det finnes i dag mange tilbydere rundt om i Norge som arrangerer heftige rafting-opplevelser for store og små. Og det er ikke uten grunn. Norske elver kan nemlig by på rafting i verdensklasse.

– Rafting er herlig for hele familien, og for folk i alle aldre. Jeg har hatt folk fra fem til 80 år med på slike turer, forteller tidligere raftinginstruktør og nåværende kajakkinstruktør ved Mad Goats Kajakkskole, Tomas Hansson.

Han er fra New Zealand, og mener vi i Norge har gode og varierte forhold en rekke steder i landet. Han påpeker at vi også har gode sertifiseringsløsninger, som gjør at rafting i Norge er relativt trygt – selv om det ikke nødvendigvis føles sånn når man sitter i en gummiflåte og padler for harde livet for å unngå at den kantrer.

– Det er stor forskjell på opplevd risiko og reell risiko. At flåten går rundt, er for eksempel ikke farlig, selv om det kan føles skummelt å befinne seg under den i et par sekunder, sier Hansson.

Ønsker aktiv ferie

Hvor drøy opplevelsen blir, avhenger av vannstanden og selvfølgelig hvilken elv eller rute man velger.

– Som oftest er elven delt inn i flere nivåer. Grad 1 og 2 passer for hele familien, mens 3 og 4 er for voksne og viderekomne, forklarer Hansson.

Nordmenn er blitt mer glad i natur og naturaktiviteter, viser undersøkelser fra Innovasjon Norge. Og norsk reiseliv forventer vekst i antall nordmenn som velger norgesferie til sommeren.

– Aktive ferier generelt er veldig i vekst, flere og flere turister ønsker å oppleve naturen gjennom ulike aktiviteter. Og vannsporter er også i vinden. I tillegg til rafting er det mange aktører som tilbyr juving, elvebrett og elvepadling, forklarer fagspesialist på naturbasert reiseliv i Innovasjon Norge, Haaken Christensen.

De mest kjente

I Norge er det Voss og Sjoa som har markert seg som de vanligste rafting-destinasjonene.

– Ekstremsportveko på Voss er jo en internasjonalt veldig anerkjent festival som har både rafting og elvepadling i verdensklasse, og som tiltrekker seg folk fra hele verden, sier Christensen om festivalen som nå er godt i gang på Voss.

Sjoa er i nærheten av Besseggen, som er en turistmagnet i seg selv.

– Sjoa er veldig gøy å rafte på. Her er det store, «vennlige» bølger og flere nivåer å velge mellom, enten du ønsker å pushe dine egne grenser maksimalt eller ha en morsom dag med familien, forklarer Tomas Hansson.

Det finnes også en rekke elver som byr på mer utfordrende rafting. Numedalslågen er blant dem.

– Dette er nok den mest ekstreme organiserte rafting-opplevelsen i Norge. Men et stykke ned i elva er det mer familievennlige tilbud, sier Hansson.

Han anbefaler også Valldal på det varmeste.

– Naturen her er jo episk, med Geirangerfjorden, som er sinnssykt vakker. Og så er det vanlig å stanse halvveis nede og spise vafler med jordbærsyltetøy, sier newzealenderen, som også anbefaler Skjåk, der elva Otta byr på fine opplevelser.

Et perfekt døgn

De fleste raftingselskapene tilbyr overnatting – enten det er ved nærliggende hoteller, hytter eller i lavvo. Prisen for selve raftingturen pleier å ligge på mellom 500 og 1000 kroner per snute.

– Dette er ikke spesielt dyrt når man tar i betraktning hva som er inkludert av utstyr, guide og opplæring. En del tilbyr også mat og transport, forklarer Haaken Christensen.

Mange velger å kombinere rafting med andre aktiviteter og storslagne naturopplevelser.

– Jeg vil anbefale å se på helheten i hva som tilbys. Selve raftingen varer mellom 1,5 og 3–4 timer. Man er sliten etterpå, og kanskje våt og kald. Da kan det for eksempel være deilig om det finnes en badestamp i nærheten, mener Tomas Hansson. (NTB Tema)

 

Rafting i Norge

Det er raftingmuligheter mange steder i landet. Sjoa i Oppland er trolig landets mest kjente rafting-
reisemål. I Trøndelag er Driva mest kjent, og på Østlandet kan blant annet Trysilelva i Hedmark, Dagali på Geilo og Evje i Setesdal nevnes. På Vestlandet er Vosso i Voss og Jølstra i Sogn og Fjordane gode alternativer.

Her er noen av selskapene som tilbyr rafting, men det er på ingen måte noen fullstendig oversikt. Søk etter rafting på nettet og finn det tilbudet som passer best til dine norgesferieplaner:

* GoRafting, Sjoa

* Heidal Rafting, Sjoa

* Beito aktiv, Beitostølen/Sjoa

* Valldal Naturopplevingar

* Full On Rafting, Geilo/Dagali

* Serious Fun, Geilo/Dagali

* Dagali opplevelser, Geilo/Dagali

* Lom og Skjåk adventure

* Voss rafting

* Jølster rafting, Jølstraholmen

* Dunder Adventures, Rørosregionen

* Opplev Oppdal