Kultur

Tyrkia er sommerens reisekupp

Norske turister velger bort Tyrkia i sommer. Men dersom du er sent ute med å bestille sommerferien, er det her du kan gjøre reisekuppet!

Bilde 1 av 5

For bare noen få år siden var Tyrkia et av nordmenns – og turistenes – desiderte favorittland i sommersesongen. I toppåret 2014 besøkte hele 37 millioner turister landet.

Siden den gang har tallene gått nedover. Og sommeren i år kan bli en katastrofe. Terroraksjonene i Istanbul og Ankara har skremt mange tyrkiafarere i år, både ute i den store verden og her hjemme. Selv om det fortsatt er varmegradene i august som trolig utgjør den skumleste trusselen mot turistenes velbefinnende, endrer uroen i landet reisevanene våre.

– Butikkarbeiderne våre melder om kunder som sier at de vil ha sol og varme, men at helst ikke vil til Tyrkia. Men de populære turistområdene på Den tyrkiske rivieraen befinner seg jo veldig langt fra unna der det har skjedd ting, sier Ellen Wolff Andresen, som er markeds- og administrasjonssjef i reisebyråkjeden Ticket.

Istanbul hardest rammet

Derfor har Tyrkia falt fra fjerdeplass i fjor, til niendeplass i år, på reisebyråkjedens toppliste over mest bestilte ferieland.

– Sist jeg sjekket hadde vi knapt halvparten som mange bookinger som i fjor, sier Andresen.

Spesielt terrorrammede Istanbul har falt i popularitet som reisemål det siste halve året. Byen har hatt en formidabel turistvekst de siste årene, og var i fjor den sjette mest besøkte i verden ifølge Master Cards globale destinasjonsindeks, foran byer New York, Tokyo og Amsterdam.

Den tyrkiske rivieraen får fortsatt en del bookinger, men også Antalyakysten har falt kraftig på reisebyråkjedens toppliste for destinasjoner denne sommeren, fra 4. til 13. plass.

I tillegg har er kapasiteten til Tyrkia tatt ned i noen år på rad nå, etter noen år med voldsom kapasitetsøkning hos norske charteroperatører.

– De har nå flyttet mye av kapasiteten til Mallorca, Kanariøyene, Kroatia og de store greske øyene. Men det er jo ikke bare å flytte fly, man må også ha gode hoteller. Og nå begynner det faktisk å bli veldig fullt i det vestlige Middelhavet, påpeker Andresen.

I tillegg har mange charteroperatører egne, store hotellanlegg i landet som de er avhengige av å fylle opp.

– En del tyrkiafarere velger Bulgaria istedenfor i år, som er det mest prisgunstige alternativet, sier hun.

Reisekupp

Til gjengjeld er det til Tyrkia at du virkelig kan gjøre et reisekupp i sommer.

– Generelt ser det ut til at snittprisene for hele sommeren i øyeblikket ser ut til å ligge 20 prosent under fjoråret på Antalyakysten. På forsommeren er prisene ekstremt lave nå, sier Andresen, som også bekrefter at det kan komme en del restplasser til Tyrkia i år.

Et raskt søk på nettsøkemotoren solfaktor.no, viser at du enkelt kan få en super ferie på hotell med svømmebasseng for under et par tusenlapper i ukene før og etter skoleferien – og det er også masse ledig i ferien.

– Ja, her kan du gjøre et kupp. Hotellene har god kapasitet og tar ekstra godt vare på gjestene sine. Det samme gjelder restaurantene og turistattraksjonene. Tyrkia har heller ikke hatt den prisstigningen som for eksempel Spania har hatt, påpeker pressetalskvinne Solveig Kohagen i Tyrkiareiser, som forteller at de kjører med lavere kapasitet i år.

Kutter kraftig

Elisabeth Larsen-Vonstett, som er PR-ansvarlig i Ving, forteller at selskapet har tatt kapasiteten til Tyrkia kraftig ned i sommer.

– Vi kuttet kapasiteten med 60 prosent i høst. Basert på beregninger vi har gjort for det norske chartermarkedet totalt, ser det ut til at det kan bli minst 100.000 færre reiser til Tyrkia denne sommeren i forhold til i fjor, sier Larsen-Vonstett.

Selskapet har i likhet med mange andre flyttet flyene sine til Mallorca, Kypros og Kanariøyene i stedet.

Men også hos Ving kan du gjøre ordentlige feriekupp til Tyrkia nå.

– Du får fantastiske hoteller til en brøkdel av prisen i sommer – spesielt i forhold til hva du får for pengene lenger vest i Middelhavet. For eksempel i Bodrum, som er en utrolig hyggelig by der mange rike jet set-tyrkere ferierer, tipser hun.

Selv har hun akkurat booket ferie for hele familien i Side i høstferien. Hun er ikke bekymret for terror.

– Det har ikke skjedd noe på kystreisemålene. Tyrkia er jo så stort! Dessuten synes jeg at det er et fantastisk reiseland, med så mange hyggelige folk og innmari god mat! sier hun.

Terror demper ikke reiselysten

Terroraksjoner og en mer urolig verden ser ikke ut til å ødelegge nordmenns reiselyst – selv om det påvirker reisemønsteret vårt.

– Våre undersøkelser viser at nordmenn er opptatt av stabilitet på reisemålet, og at dette påvirker ferievalget. I vår siste befolkningsundersøkelse om våre reisevaner, svarer 64 prosent at dette i svært eller ganske stor grad påvirker ferievalget. Samtidig vet vi at nordmenn er pragmatiske, og at reiseaktiviteten normalt tar seg opp nokså raskt om situasjonen stabiliserer seg, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Reise i Virke Utland.

De ser en tendens til at flere bestiller reisemål lenger vest i Middelhavsregionen i år.

Tendensen vises også i Tickets vårlige ferieundersøkelse, utført av Respons Analyse. Bare tre prosent av de spurte oppgir at de reiser mindre, og kun én prosent sier at de ikke reiser i det hele tatt på grunn av urolighetene i verden. Men mange reiser litt andre steder.

Blant dem som fortsetter å reise i samme utstrekning som de pleier, oppgir 27 prosent at de tenker seg mer om enn tidligere når de velger reisemål, eller velger bort visse reisemål. 15 prosent velger bort land, og ti prosent velger bort reisemål der det har hendt noe de siste månedene eller året, mens én prosent velger bort storbyer eller større turistmål av samme grunn.

Tyrkias turisme i fritt fall

2016 skulle bli Tyrkias og spesielt Antalyas år, med åpningen av Verdensutstillingen Expo denne våren. Og Istanbul har klatret stødig på listen over verdens best besøkte byer. Men nå ser 2016 ut til å bli et katastrofeår for turismen.

Tyrkiske økonomier frykter at landet kan tape opp mot åtte milliarder dollar, eller mer enn 68 milliarder kroner, i inntekter fra turisme i inneværende år som følge av terrorangrep og uro, Russlands turistboikott og den syriske flyktningkrisen, skriver den tyrkiske avisen Hurriyet.

Turisme er en av de viktigste inntektskildene i den tyrkiske økonomien, og genererte omkring 253 milliarder kroner i 2015. I mars kom det totalt 13 prosent færre utenlandske turister og inntektene fra turismen falt med 16,5 prosent i årets første tre måneder i forhold til fjorårets, ifølge Tyrkias Statistikkinstitutt (TÜK). En av hovedårsakene er turistsvikten fra Russland, som er på nesten 60 prosent, som følge av det spente forholdet mellom landene, og usikkerhet omkring mulige framtidige terrorangrep.

Turistsvikt fra nord

Men også japanerne svikter Tyrkia. I mars kom bare halvparten så mange som året før, og også de nordeuropeiske turistene nøler med 17 prosent færre tyskere. Dessuten går bookingen for sommersesongen tregt.

I tillegg har svært mange av de amerikanske cruiseselskapene kansellert mesteparten eller alle sine anløp i tyrkiske havner i år.

Nedturen begynte allerede i fjor. Da falt inntektene fra turismen med 8,3 prosent, til 31,5 milliarder dollar i 2015, i forhold til året før.

Tyrkias hotelleierforening (TÜROB) og Unionen av Hotelleiere i Middelhavsregionen (AKTOB) mener imidlertid at tapstallene kan bli enda mer dramatiske. President Yusuf Hacisuleyman i AKTOB tror at Antalyaregionen totalt kan komme til å miste mellom 4-4,5 millioner besøkende i 2016, noe som alene kan føre til en inntektssvikt på ti milliarder dollar, eller omkring åtti milliarder kroner.

Verst for hotellene

Særlig hotellsektoren er hardt rammet.

– Alt er opp ned, både økonomien og eiendomsmarkedet. Vi registrerer tap hver eneste måned, som følge av svikten i det utenlandske besøket. I fjor var beleggsprosenten i Istanbul på 75 prosent, nå er den nede i 25 prosent, sier Kaan Bozdemir i investeringsselskapet Reha Medin til nettstedet hotelnewsnow.com.

Ifølge Bozdemir er det nå rundt 3.000 hoteller til salgs, eller som vil komme for salg, ved kysten, i de største turistområdene østover fra Marmaris.

Økt sikkerhet

Den tyrkiske regjeringen har forsøkt å sette sammen ulike økonomiske pakker for å hjelpe næringen og stimulere de utenlandske charteroperatørene. I tillegg har myndighetene ifølge Utenriksdepartementets (UD) nettsider økt tilstedeværelsen av politi og sikkerhetspersonell i ambassadestrøk, ved offentlige bygg og plasser, transportknutepunkt og på offentlige steder der turister ferdes.

UD påpeker imidlertid at det for tida er en «alvorlig og forhøyet terrortrussel i Tyrkia, inkludert i hovedstaden Ankara og i Istanbul», men fraråder ikke reising til områdene. USA har advart egne borgere om trusler mot turistområder i Tyrkia.

Mer fra Dagsavisen