Kultur

Turistene vender Trump ryggen

KOMMENTAR: «Grumpy Trump» kan koste USA flere titalls milliarder i tapte turistinntekter.

Markedsføringsbyrået NYC & Company sier de holder pusten, nå når påskeferien setter i gang sommersesongen – for å se om europeerne vil droppe New York, USAs viktigste turistreisemål, i år. De forventer allerede nå at minst 300.000 færre internasjonale turister vil besøke byen dette året. Det blir i så fall den første nedgangen etter sju år med oppgang. Før Trump kom til makten, forventet de en økning på 400.000 internasjonale turistankomster i 2017. Det Oxford-baserte anlysebyrået Tourism Economics anslo nylig at det er sannsynlig at 4.3 millioner færre utenlandske turister vil besøke USA framover – noe som vil føre til rundt 67 milliarder kroner i tapte inntekter – rundt sju milliarder bare i New York.

Hotellkongen og president Donald Trump vil kanskje forsøke å redde jobbene i olje-, gass- og kullindustrien, men han har tydeligvis ikke samme omsorg for de 14,2 millionene jobbene som genereres av turistindustrien – som han selv har bygget mye av sin milliardformue på. Tidligere president Barack Obamas nye «Brand USA»-markedføringsbyrå river seg nok i håret om dagen. For USA har gått fra å være, i alle fall for mange, den amerikanske drømmen av frihet, liberalisme og kulturelle idealer, til å bli bakgården til den sure, gniene, rasistiske onkelen som sitter nederst ved langbordet, omgitt av høye murer, der det stikker opp miljøforurensende piper som forpester klimaet i hele verden.

Dessuten vil Trump gjerne snoke i kjærestebildene på facebookkontoen vår, snap chat-kontoen, sjekke telefonlisten og bankkontoene dine, og du må være forberedt på å svare på mange rare og dypt personlige spørsmål. Dette kommer sannsynligvis også til å gjelde oss som kommer fra land som er med i Visa Waiver-programmet, melder avisen The Daily Mail denne uken. Mange som skal reise til USA, også i Norge, sier at de nå ikke poster Trump-kritiske innlegg på facebooksiden sin, i redsel for at det skal gi dem problemer i grensekontrollen. Noe det skal ha gjort for blant annet en gruppe meksikanske turister for litt siden. Og en slik onkel får man jo ikke spesielt lyst til å besøke.

Det gjelder også for oss nordmenn. 14 prosent av nordmenn sier i en undersøkelse reisebyråkjeden Ticket har gjennomført, at Trump demper reiselysten til landet. Tickets billettsalg til landet stupte etter innsettelsen med over 30 prosent, selv om det nå har tatt seg opp noe, mye fordi snittprisene på flybillettene til USA er cirka 17 prosent billigere enn i fjor. Dermed ligger nedgangen fram til nå i snitt på rundt tolv prosent. Ifølge reisesøkemotoren Kayak, har også snittprisene på hoteller i byer som San Francisco, New York og Las Vegas gått ned med 32-39 prosent den siste tiden, for å friste flere reisende.
Og rapportene om nedgang strømmer inn daglig i USA, både for turistene og forretningsreisende – og de tapte inntektene estimeres allerede til å milliardklassen. Tall fra flere av de største flysøkemotorene viser også en kraftig nedgang i internasjonale flybookinger og -søk til USA, i størrelsesorden 10-30 prosent. Ikke bare fra muslimske land. Det britiske markedet har, ifølge reisesøkemotoren Kayak, stupt. De største reisemålene i USA har i det siste hatt en nedgang i antall flysøk på mellom dramatiske 30 til 60 prosent i forhold til i fjor. Også de flere av de mange millionene meksikanske turistene som hvert år besøker USA, er i ferd med å finne nye reisemål, og bli hjemme eller reiser til Europa og ikke minst Canada, som avskaffet visumordningen for mexicanere i desember. President Justin Trudeau har nemlig satt Canada på kartet som en «vennlig og velkommnede nasjon», og ifølge reisegiganten Expedia har reisebestillingene det siste året steget med 25-65 prosent fra en rekke destinasjoner. Trump har også hatt en positiv effekt på turisttilstrømningen til Mexico.

Både reiselivsbedrifter og turistkontorer og -organisasjoner, inkludert nasjonale U.S. Travel Association, er derfor dypt bekymret for at både immigrasjonspolitikken og innreiseforbudet, i tillegg til forbudet om å ha med større elektroniske artikler i håndbagasjen fra ti internasjonale flyplasser, inkludert noen av verdens mest trafikkerte, og ikke minst den nye amerikanske «attituden», vil skade turistsektoren alvorlig. En sterk amerikansk dollar hjelper heller ikke på den internasjonale turistveksten, som begynte å flate ut allerede i 2015.

Mer fra Dagsavisen