Kultur

Tulipantastisk!

Hver vår blir Nederland grepet av tulipanomani. Og andre blomstergleder.

Bilde 1 av 8

Duften av svibler er tung, nesten svimlende. Bedene i verdens best besøkte «kjøkkenhage», Keukenhof, vifter forførende, se på meg – nei, på meg!

Mer enn 4,5 millioner blomster – flesteparten tulipaner – strutter av vårkåt glede, den ene vakrere, skjørere, mer forfinet og enda mer fantastisk enn den andre. En drøy ukes bråmodent og ubetimelig skjønnhetsutbrudd. Så er det over.

Det er simpelthen vakkert langt inn i sjela.

Det perfekte uperfekte

De flerfargede tulipanene med intrikate og delikate mønstre, er blant de dyreste og mest eksklusive. Disse ble i sin tid dyrket fram ved å tilføre tulipanene et mosaikkvirus, og er så blitt foredlet videre.

Men her er det også ubeskrivelig vakre utgaver med frynsete kronblader, andre som minner om orkideer og tulipaner med spisse blader – noe som får publikum, som teller rundt 800.000 i året, til å gå helt fototulipanas.

– I år har våren kommet litt sent, så det er veldig mye som vil blomstre nå utover i mai også, sier guiden vår, svenske Birgitte Johanssen.

Hagedesignerne har selvsagt sørget for at det blomstrer til ulike tider gjennom hele den åtte uker korte sesongen. I tillegg bugner innendørspaviljongene av forskjellige blomstershow, fra tulipaner til roser, syriner og orkideer.

Trill rundt i åkrene

Keukenhof er nemlig egentlig ingen vanlig park, men først og fremst 500 blomsterprodusenters store visningsscene. I parken finner du også bugnende belter av blant annet hyasinter, svibler, påskeliljer og andre løkplanter.

Parken er også ypperlig for familier, med aktiviteter for alle. I tillegg kan du seile i en stillegående «hviskebåt» langs de fargerike blomsteråkrene eller leie sykkel og trille gjennom dem på egen hånd. Anbefales!

Og det er ikke lenger bare grånende hageentusiaster som køer opp i parken og hagesentrene.

– Kjøkkenhagene er tilbake! Unge, urbane mennesker ønsker nå å dyrke sine egne blomster og organiske grønnsaker, sier Jaques Bakker, som eier Bakker, Europas største hagespesialist-firma.

Verdens største blomsterauksjon

Klokken har så vidt bikket seks om morgenen, men inne på verdens største blomsterauksjon, FloraHolland i Alsmeer, er det sydende aktivitet. På et område på størrelse med Monaco, som dessuten skal være den største bygningen målt i grunnflate i verden, omsettes rundt 20 millioner blomster og to millioner potteplanter fra 50 land i løpet av noen få morgentimer. I et forrykende tempo.

– Den årlige omsetningen her er på rundt 4,5 milliarder euro, forteller José Hougee, som guider oss rundt på blomsterverdenens svar på Wall Street.

Kjappe tilslag

Oppe fra ganggalleriet, der turistene får komme inn, ser vi ned på fargerike blomsterpaller som skipes omkring av små, elektriske trucker i en vill fart. Det minner mest om et dataspill av typen kjapp-deg-over-veien-uten-å-bli-overkjørt.

Hundrevis av blomsterkjøpere sitter i enorme auditorier med etasjehøye auksjonsklokker. Superkonsentrert. Her begynner nemlig prisene høyt og går nedover, og den som trykker til først, får tilslaget.

– I gjennomsnitt tar hver transaksjon tre sekunder, ifølge Hougee.

Syrinbyen

Etterpå fortsetter vi til blomsterbyen Alsmeers historiske hage. Det var her den gamle auksjonen lå, nå omgjort til kafé. Her blir vi med på en båttur ut gjennom de idylliske, smale kanalene til miniøyene som har gjort syriner til byens varemerke i mange år. Forvridde, skulpturaktige stokker får hvile i fred her i to år, før de transporteres til gartneriene til Klaas Joren, der de slår ut i blomst, og selges på blomstermarkedet.

– Før var vi rundt 70 gartnerier som dedikerte oss til dette, men nå er det bare ti igjen. Dette krever mye manuelt arbeid, og de unge vil ikke overta, sukker Joren, hvis familie har drevet gartneriet i flere generasjoner.

Vi får også gode tips om hvordan syrinene ikke skal henge med hodet så fort du har tatt dem inn i huset: Kutt et skrått, rent snitt, ha dem i en helt ren, bakteriefri vase og ikke sett dem i sola!

Tulipanfestivalen

De siste årene har også tulipanene flommet inn i Amsterdam. Organisator Saskia Albrecht var med og startet opp Tulipanfestivalen, som har som mål å plante én tulipan for hver av Amsterdams cirka 800.000 innbyggere.

– I år plantet vi 423.000 løker, så vi er litt over halvveis, ler hun.

En rekke offentlige institusjoner, museer og flere av de store hotellene, som Waldorf Astoria, The Grand og Conservatorium Hotel er med på opplegget, og under hele måneden kan du se de mest forfinede blomsterdekorasjoner der – pur visuell poesi!

Menyen på spisestedene her preges også av spiselige, blomstrende ingredienser.

Minneverdige museumshager

Også flere av museene er blitt tulipanambassadører. Den flotte og ukjente hagen utenfor Rijksmuseet, som bugner av tulipaner, grønne tunneler og magnoliatrær er aldeles gratis, med en gøyal fontene som garantert vil fenge (og muligens dusje) hele familien.

Hagefrelste vil også elske den lille, hemmelige hageperlen bak Van Loon-museet, et vakkert patrisierhus som er som tatt ut av gullalderen. Ta en kopp te ute, og studer den falske klassiske, historiske fasaden som gir hagen et skikkelig aristokratisk sus!

Dagsavisen var invitert av Amsterdams turistkontor.

Mer fra Dagsavisen