Det behøver ikke være risikofylt å gå på topptur med ski på beina. Det finnes mange flotte , skredsikre topper. FOTO: ERLEND SANDE

Trygge toppturer

Stadig flere nordmenn jakter fjelltopper også om vinteren, med og uten ski på beina. Det er imidlertid ingen risikofri sport – og hvert år er det flere som omkommer og blir tatt i ras. Derfor er det flott at det endelig kommer en bok om fantastiske skiopplevelser i skredsikre omgivelser. I «Trygge Toppturer» finner du tips og turbeskrivelser til 111 norske fjell, der du kan unngå skredterreng.

– Vi tror det er mange nordmenn som har veldig lyst til å oppleve å gå på topptur, men ikke har lyst til å usette seg for skredfare. Derfor lurer mange på hvor man da skal dra, og hvile topper man skal ta sikte på, påpeker bokredaktør Erlend Sande, som også er ansvarlig redaktør i friluftsmagasinet Fri Flyt.

Han påpeker at det er mange faktorer som avgjør hvor stor faren er for å bli tatt av snøskred.

Les også: Nordlyseventyret

Unngå bratt terreng

– Den enkleste enkeltfaktoren er å se på terrenget. Er det ikke bratt nok, går det ikke skred. Da må hellingen være på over 30 grader, noe som tilsvarer den bratteste løypa i et skianlegg. I tillegg må du ta hensyn til om du befinner deg i eventuelle utløpssoner for skred. Det kan være like farlig å bevege seg under et brattheng, som midt i det. Holder du deg unna disse to faktorene, blir du ikke tatt, påpeker redaktøren, som gjennom boka ønsker å gi folk konkrete turtips, men også å lære opp folk om terrenganalyse og skredfare gjennom ferdsel i trygge områder.

Men man må også bruke hodet og se på værmeldingen før man legger ut, også på disse «trygge» turene.

– Fjellene er ikke «trygge» uansett vær og føreforhold. Sikkerheten er avhengig av at man følger turbeskrivelsene og tar hensyn til vær, skredvarsel og egne kunnskaper og erfaring, minner han om.

Mange knallbra turer

Boka beskriver turer i de mest populære områdene for toppturer på ski, som Jotunheimen, Lofoten, Lyngen, Sunnmørsalpene og flere andre steder.

– I noen områder er det naturlig nok mer utfordrende å finne trygge turer enn andre, på grunn av topografien. Men det er uansett veldig mange fine turer du kan gå i skredsikkert terreng, påpeker han.

– I noen områder er det naturlig nok mer utfordrende å finne trygge turer enn andre, på grunn av topografien. Men det er uansett veldig mange fine turer du kan gå i skredsikkert terreng, påpeker han.

Han har plukket ut turene i boka sammen med medredaktør Espen Nordahl, som er prosjektleder for Nasjonalt kompetansesenter for snøskred i Tromsø. En rekke guider og andre eksperter har laget turbeskrivelsene.

 

Her er noen trygge toppturer:

1. Lauvnostinden (1980 moh.) i Hurrungane

Ikke den aller enkleste, men en fantastisk tur i den villeste delen av Jotunheimen.

2. Midtre Høgvagltinden (2066 moh.), Jotunheimen

En av flere kjempefine topper i moderat terreng med Leirvassbu som utgangspunkt.

3. Sanddalsfjellet (1193 moh.), Jølster

Ikke det meste kjente området, men rundt Jølstravatnet er det mange gode skimuligheter og flere trygge turalternativer.

4. Fløtatinden (1711 moh.) Sunndalsfjellene

En klassiker på Nordvestlandet. Lang tur, som har noen krevende partier, men som kan gås trygt.

5. Buren (802 moh.), Kvaløya

Et av mange fine fjell rundt toppturhovedstaden Tromsø. Krevende tur.