Kultur

Til seters på sykkel

– Golsfjellet og Valdres er et uoppdaget sykkelmekka, mener forfatter Birgit Haugen, som har skrevet en ny sykkelguide til området. Her sykler du i åpent landskap mellom levende støler, på lite trafikkerte veier.

Bilde 1 av 4

– Jeg har syklet veldig mye, over hele landet. Men da jeg syklet rundt oppe på Golsfjellet for første gang, tenkte jeg: Oi! Dette er jo helt utrolig vakkert. Og det er jo nesten ingen her! sier Birgit Haugen, som har skrevet den nye sykkelguiden «Mjølkevegen med avstikkere – 15 sykkelturer Golsfjellet og Valdres».

###

Etter at den ski- og sykkelglade familien hennes tvilte seg fram til hyttekjøp på Golsfjellet for noen år siden, er hun nå ikke i tvil om at det var en særdeles lur avgjørelse.

Stort nettverk av fjellveier

– Det er et utrolig stort nettverk av fjellveier i området, med milevis av lite trafikkerte grus- og jordveier, og et utall spennende rundturmuligheter, forteller hun.

Turene er, som tittelen på boka indikerer, avstikkere fra Mjølkevegen, som utgjør en del av en av de ti nasjonale sykkelrutene våre.

– Det er jo en godt kjent sykkelrute. Den er veldig flott – men den er lang, 250 kilometer, og ganske krevende, og du sykler opp og ned i daler. De fleste beregner to eller tre overnattinger på turen. Det er dessverre også noe utfordrende å komme seg med offentlig sykkelfrakt til det ene utgangspunktet for sykkelruten, som er Vinstra i Gudbrandsdalen. Men til Gol i Hallingdal er det enklere å bestille plass til sykkel, sier Haugen.

Les også: Nytt sporty overnattingstilbud for sykkelfrelste på Torpo - nær Golsfjellet 

Ha en base

Derfor er det å ha base ett eller to steder i fjellet et vel så fint alternativ, om du ønsker å oppleve området på sykkel, mener hun.

– Da kan du dra på mange fine dagsturer derfra. Mange av stedene kan du være på i en hel uke og sykle nye turer hver dag, for eksempel fra Golsfjellet, Vaset og Beitostølen, tipser Haugen.

– De to første byr på mange gode rundturmuligheter, mens det på Beitostølen blir litt mer «fram og tilbake»-sykling. Men alle stedene er lett tilgjengelige for alle, mener Haugen

– Her sykler du ikke i kø, sier sykkelglade Birgit Haugen, som håper å inspirere andre til å sykle mer i området.

– Her sykler du ikke i kø, sier sykkelglade Birgit Haugen, som håper å inspirere andre til å sykle mer i dette fine området. Foto: Birgit Haugen 

Sykkelturer for alle

Sykkelguiden er først og fremst rettet mot hyggesyklistene, ikke de råeste lengde- og treningsfantomene.

– Jeg ønsker å vise fram turer som kan passe for de fleste. Lengden på turene er på mellom fem kilometer og opptil sju mil, så de er passende både for barnefamilier og de som kanskje har investert i en El-sykkel, og plutselig kan sykle noen mil ekstra. Det som også er så fint med dette området, er at du stort sett hele tiden sykler oppe på et nokså flatt platå. Mesteparten ligger mellom 800–1100 meter over havet, slik at du ikke får så mange slitsomme stigninger. Du skal ikke ned i de dype dalene og opp igjen, påpeker Haugen.

De åpne landskapene gjør også at utsikten blir upåklagelig mesteparten veien, med fri sikt til både Jotunheimen og Hemsedalsfjellene.

Mye dyreliv

– Dessuten varer solen så lenge! Det er kjempefint å begynne tidlige på morgenen, når fuglene kvitrer. Det er mange orrhaner og ryper langs veiene. Og overalt kan du se tranene danse. Ofte ser du også elg, kvitrer den ivrige syklisten.

Ikke minst sykler du rundt i et genuint stølsmiljø, fullt av beitende kuer, sauer og geiter.

– Noen av stølene er opptil 250 år gamle. På flere av dem kan du stikke innom budeia og slå av en prat, og få deg litt kviukaku eller prim. På Rognås på Stølsvidda kan det til og med hende at budeia spiller en trall på toraderen sin, forteller Haugen.

Det er også populært å sykle innom og få en godbit på Langestølen og Olestølen.

Kul kolonial

– Og så er det nesten et must å sykle innom Langestølen kolonial på Stølsvidda ved Mjølkevegen. Den har eksistert i 51 år – og det er samme dame, Kirsten Hippe, som fortsatt står bak disken. Det er den kuleste sykkelkafeen i Norge! Kirsten plukker bær, som hun sylter og safter og serverer gjestene sine på gamle whisky- og ouzoflasker. Og så er det lett å komme i prat med andre. Mange av turtipsene i boka fikk jeg av folk som jeg møtte her, forteller Haugen.

Blant de fineste turene i området framhever hun den 31 kilometer lange rundturen fra Oset Høyfjellshotell til Langestølen over Gauklia og Brattåsen.

– Det er så utrolig vakkert der! Og så er melkerampa et obligatorisk fotomotiv underveis, forteller hun.

Turen er klassifisert som lett eller middels, selv om den byr på Mjølkevegens kanskje bratteste kneik, i Gauklia.

– Fra Vaset går det også mange fine, familievennlige turer, blant annet rundt Vasetvatnet. Og så er det jo flott rundt Beitostølen også, sier hun.

###

Ku-le opplevelser står bokstavelig talt i kø! Foto: Birgit Haugen

Nyt omgivelsene

Men det er turen gjennom den nokså ukjente Smådalen, Strø og Jaslangen i Vang og Vestre Slidre i Valdres som er hennes aller største favoritt.

– Det er den vakreste av alle! Men det er en 70 kilometer lang og ganske krevende tur, med større høydeforskjeller. Dessuten er det noen strekker der du må bære sykkelen litt på enkelte stipartier. Så den er for de litt mer erfarne syklistene. Men strevet er verdt det, sier hun.

Ellers oppfordrer hun folk til å ta seg god tid når de sykler rundt.

– Du trenger ikke sykle så fort! Sykle langsomt, så får du med deg de vakre blomsterengene, fuglelivet og alt det rare som foregår rundt deg. Stopp for å ta deg en forfriskende dupp i noen av de utallige vannene og bekkene. Kanskje du også vil ha med deg en fiskestang? tipser hun.

Dessuten er det lett å finne overnatting i området, om du ikke har med deg telt. Det finnes alt fra fine hoteller med spa, til enkle hytter og leiligheter.

– Mange av veiene kan også fint sykles med tralle, påpeker hun.

Det er også en fordel at sykkelsesongen er ganske lang her.

– Du kan vanligvis sykle fra mai til oktober, forteller Haugen.

Det er også gode muligheter for stisykling i området.

Sykkelrutene på Golsfjellet meget godt merket.

Sykkelvegene i Golsfjellet er meget godt skiltet. Foto: Birgit Haugen 

Mer fra Dagsavisen