Wat Mahathat var det religiøse midtpunktet i Ayutthaya, og her finner du denne nydelige Buddha-figuren omgitt av trerøtter.

Tempelbyen Ayutthaya

Bangkok har nok severdigheter, liv og røre for et helt liv. Men for å finne roen, tar du en dagstur til tempelbyen Ayutthaya, som i 400 år var Thailands hovedstad. Gjerne på to hjul.

- Så utrolig vakkert!

Turisten ved siden av meg gisper av beundring. Av alle de fantastisk vakre templene i den gamle thailandske hovedstaden, er det dette vesle buddhaansiktet som rører oss mest. Steinansiket har nærmest grodd inn i trestammen, slik at de beskyttende røttene har omfavnet det som den vakreste skatt. Det er nesten til å bli litt religiøs av.

 

Gammel storhet

Ta toget, bussen eller noen timers avslappende båttur på elven Chao Phraya fra Bangkok - og vips har du seilt 250 år tilbake i tid - fra en hovedstad til en annen. Ayutthaya ligger åtte mil nord for Bangkok, og var Thailands hovedstad fra 1350 til 1767. Takket være de rike jordbruksområdene i nærheten, og skatter på handel og transport, vokste byen til å bli en av verdens største, med rundt en million innbyggere.

I sin storhetstid hadde byen hele tre kongepalasser, 375 tempelanlegg, 94 byporter og 29 forsvarsfort. Det befant seg også mange franskmenn, portugisere, nederlendere, briter og japanere her, og de hadde alle sine egne bydeler. Europeerne hadde også egne kirker. Du kan fortsatt besøke den velbevarte St. Josefskatedralen fra 1700-tallet.

Da burmesiske soldater invaderte stedet i 1767, ble imidlertid store deler av byen ødelagt, og bare noen år senere ble Bangkok utpekt til ny hovedstad. Inntil da hadde Ayutthaya huset residensene til ikke mindre enn 33 siamesiske konger.

 

Stemningsfullt

I dag er Ayutthaya på UNESCOs verdensarvliste, og det er utrolig flott å vandre mellom de imponerende templene og pagodene fra storhetstida. Mange av dem er fortsatt i bruk i dag.

Ved en 37 meter lang, hvilende Buddha tenner thaiene små, gule vokslys og setter fram bugnende blomsterkranser. Mange bøyer hodet i intens bønn, både gamle og små barn. Flere munker, kledd i knalloransje draperinger, sniker seg også lydløst omkring på bare føtter.

Et lite stykke unna speiler det vakkert utsmykkede kongelige sommerpalasset seg kokett i en av de tre elvene som omgir gamlebyen. Elvene og kanalene fungerte som en naturlig vollgrav rundt hele området.

 

Sykkelby

Den beste måten å komme seg rundt i Ayutthaya på, er på sykkel. Avstandene er korte, og veiene i god stand. Det er også mange rundturer som starter fra Bangkok med ulike operatører, eller du kan leie sykkel her. Eller du kan få en annen til å sykle for deg - med en sykkedrosje eller tuk-tuk. Du kan også se templene fra elefantryggen, eller ved en rolig båttur på elven.

christine.baglo@dagsavisen.no

Dagsavisen var invitert av Star Tour.