Kanskje vil Hans-Wilhelm Steinfeld fortelle deg om Vasilij-katedralen mellom Den røde plass og Moskvaelven hvis du blir med på temareise til Russland. Katedralen ligger like ved Kreml og er et av de mest kjente landemerkene i Russland. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Ta turen med tema

Opplev Russland sammen med Hans-Wilhelm Steinfeld, få med deg Cuba før landet blir invadert av amerikanske turister eller fordyp deg i det kinesiske kjøkkenet i Kina. Tilbudene er mange for dem som velger temareiser.

Det finnes knapt et tema som ikke dekkes av temareiser, enten gjennom de store turoperatørene eller selvstendige kursholdere.

– Det jeg tror peker seg ut som en generell trend, er at folk ønsker mye større nærhet til de lokale kulturene, og et høyere aktivitetsnivå enn før. Man sitter liksom ikke bakerst i en buss og lar seg underholde lenger, sier Svein Askekjær, leder i Aller Travel. Han legger til at det er kulinariske opplevelser, spesielt i Italia, som er selskapets mest populære temareiser.

Gjør research

Dersom man ønsker å ta seg en tematur, skal man være klar over at forskjellige operatører ofte har forskjellige profiler. Noen favner bredt, mens andre spesialiserer seg på en utvalgt aldersgruppe og mer spesifikke interesser. Så her gjelder det å gjøre research før man trykker på «bestill»-knappen.

– Vårt fokus er aktive turer, som vi tilbyr over hele verden. For tida er det spesielt stor interesse for å oppleve Sri Lankas utrolige natur, blant annet med guide inn i de utrolig flotte nasjonalparkene. Bare selve opplevelsen av dette landet som for få år siden var preget av borgerkrig, gjør sterkt inntrykk, mener daglig leder og eier av Explore Travel, Marit Larsen.

Selskapet har flest kunder fra midten av 50-årene og oppover, noe som tas med i betraktning når turene planlegges.

– De som er oppi pensjonsalderen, for eksempel, syns det er en fordel å komme til «dekket bord», der alt av bookinger og billetter er tatt hånd om, og transport blir ordnet. Det handler også om sikkerhet. Dette gjelder spesielt utenfor Europa, legger hun til.

Hennes hotteste generelle tips for dem som ikke helt vet hva slags temareise de skal velge, er å sjekke hva som finnes på Cuba, som igjen er på USAs venneliste etter 50 år med kald krig.

– Amerikanske turister vil komme i hopetall framover, det er allerede satt opp båt for å frakte turister de 80 kilometerne fra Florida. Dette kommer nok til å endre Cuba totalt bare i løpet av et år eller to. Skal du rekke å oppleve det «genuine» Cuba, løp og kjøp, anbefaler Larsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

På tur med Steinfeld

Temareiser med profilerte reiseledere som presenterer sine favorittbyer og -land, er blitt en egen sjanger innen temareiser.

– Vi tilbyr for eksempel tur til Russland med den mangeårige NRK-korrespondenten Hans-Wilhelm Steinfeld. Det er klart at det gir et helt unikt innblikk i russisk politikk og kultur å ha en slik kapasitet med på reisen, sier Yngve Sunde, eier av reiseselskapet Fotefar.

Musikk er også et populært tema for mange, og Sunde trekker spesielt fram dypdykk i amerikansk sørstatsmusikk i Nashville, Memphis og New Orleans som guides av artisten Olav Stedje.

– Her får man blant annet treffe bransjefolk og artister, samt besøke en rekke legendariske klubber. Man får en type tilgang som ellers ville vært umulig, og det tror jeg er mye av appellen til temareiser generelt, legger Sunde til.

Få flere reisetips på Dagsavisen.nos reiseside

– Ekte opplevelser

Tilgang og autentisitet er noe kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i Star Tour TEMA også trekker fram som avgjørende for temareisende.

– Enten det er snakk om vintur i Italia eller kokkekurs i Kina, får du en helt annen opplevelse av lokalkulturen enn om du reiser på egen hånd og melder deg på tilfeldige guideopplegg. Dessuten får du direkte kontakt med en type og grad av ekspertise man i mange tilfeller ganske enkelt ikke finner i Norge, mener Aspengren.

Hun legger til at mat- og vinturene er Star Tour TEMAs desidert mest populære temareiser.

– Og det har de vært i mange år. Folk vil gå langs vinrankene, lære om området, møte produsentene, smake den lokale osten og lukte på trøfler – man får en opplevelse som vekker alle sansene, legger Aspengren til.

Vekk fra hverdagen

For noen handler temareiser først og fremst om å lade batteriene. Kurstilbyderen Motivasjonsreiser, som holder til i Frankrike utenfor Nice, har arrangert en lang rekke kurs de siste åtte årene.

– Omgivelsene, fellesskapet og selvfølgelig innholdet i kursene, enten det er male- eller yogakurs, skaper en totalopplevelse. Den får man ikke ved for eksempel å ta et kurs hjemme. Bare det å sette seg på et fly gjør noe med deg. Man blir løsrevet fra hverdagen og får et helt annet fokus, mener Annett Sturk ved Motivasjonsreiser. (NTB Tema)