Dette er kontorplassen sin, det… Og det er fullt mulig, om du bare trenger PC for å jobbe eller studere. FOTO: BERKO85/ISTOCK

Ta med deg jobben på reise

Morgenmøte på Skype. Flikke litt på rapporten. Surfe litt. Ikke på nett, men på ekte bølger. Test felleskontorferie ved stranda!

«Norge om vinteren… No way»! Den norske grafiske designeren smiler til meg, før hun sipper en slurk av den nypressede appelsinjuicen, mens hun graver tærne dypt ned i sanden på stillehavsstranden i Mexico.

Ved siden av seg har hun mac´en sin – sitt bærbare kontor. Men trådløst internett det null problem å jobbe vinteren igjennom fra den andre – og langt varmere siden av jordkloden. Som en trekkfugl reiser hun tilbake hit hver eneste vinter. Nylig reiste en annen venninne også over dammen, for å skrive ferdig masteren sin.

Den nye digitale hverdagen gir nye muligheter. Med smarttelefoner, bærbare PC-er og bredbåndstilgang har det for mange ingenting å si om du får jobben gjort på Torshov, Trysil eller i Thailand. Med nettelefoni kan du både se og snakke med arbeidskollegaene og kundene dine hjemme i Norge, uten av det koster en krone. Smarte programmer tar deg rett inn på systemene du trenger. Derfor er «utekontor» blitt en stadig mer aktuell arbeidsform for mange. Har du et prosjekt du trenger ro og fred til å jobbe med, kan du like gjerne ta med deg jobben til et hyggeligere sted.

Synes du at det høres litt ensomt ut å reise sånn ut i det blå, er det kommet flere muligheter. Co-working holiday – eller felleskontorferie – er nemlig blitt en global ferietrend. På flere av klodens mest eksotiske plasser kan du nå leie deg en kontorplass i et arbeidsfellesskap, der du treffer folk som deg selv, som har med jobben i bagasjen. Og lokale entreprenører som jobber der fast. Dermed trenger du ikke å spise lunsjen alene – og du har nye kollegaer å spille på, lære av, knytte spennende kontakter med – og ha det moro med! Det er vel bare én hake ved det hele: Du skal være rimelig god på selvdisiplin, når bølgene bruser og palmene vaier 20 meter fra skjermen din.

Her er noen feriekontor-alternativer:

Surf Office tilbyr felleskontor i Santa Cruz i California (65/95 dollar per døgn, yogatimer inkludert) og i Palma på Gran Canaria (40/50 euro per døgn, tilgang på sykler inkludert), og planlegger å åpne to nye destinasjoner senere i år.

www.thesurfoffice.com

Sun Desk tilbyr kontorfellesskap for arbeidende og studenter i surfemekkaet Taghazout i Marokko (22/30 euro per døgn, inkl. frokost). Det tilbys også rimelige surfe- og yogaklasser, mange fellesaktiviteter.

www.sun-desk.com

47 Ronin tilbyr gjesteplasser på et lokalt kontorfellesskap i Kyoto i Japan, overnatting i køyesenger eller på tradisjonelle futon-madrasser på gulvet. Små barn ingen hindring, de kan være i barnehage hos Apple kids rett borte i gaten (1800-2600 yen per døgn).

www.47ronin.co

Livit Spaces på Bali er et svært profesjonelt nettverksfellesskap, der man kan lære og få starthjelp til å utvikle seg og forretningsideene sine ved hjelp av et stort internasjonalt nettverk som bor og jobbe her. Eller bare jobbe med egne prosjekter (fra 600 kr per natt/14.400 kr/md., lekre villaer, svømmebasseng, måltider, nettverkstreff og ekskursjoner inkludert).

http://liv.it/ecosystem/spaces

De fleste prisene inkluderer kontorplass med trådløst nett, felleskjøkken og printer, samt rom. Mange tilbyr rimeligere priser for lengre opphold.