Kultur

Surfing, sol 
og kokosnøtter

MER SOMMER: Surfere fra hele verden møtes ved 
Sri Lankas sørkyst.

Freden råder igjen i det krigsherjede Sri Lanka, og stadig flere turister finner veien til sørkysten. Området minner om en blanding av India og Thailand med grønne fjell, ensomme strender og pittoreske byer.

- Jeg er skytsengel, gudfar, livvakt, coach, mamma og pappa. Og deres beste venn!

João Durão gjør sitt beste for å skape en følelse av trygghet i vannet hos de uerfarne surferne. Han er fra Portugal og lever for surfing i stort og smått. Tross sine unge 23 år er han allerede kjent som en guru innen surfefeltet.

Vi er i den lille byen Ahangama, en tre timers biltur fra hovedstaden Colombo. Her driver nisjereiseselskapet Lapoint en surfeleir for både nybegynnere og mer erfarne surfere. Strendene er øde og lange, og trengsel i vannkanten er et ukjent begrep.

Den vakre sørkysten

Den nybygde motorveien fra hovedstaden har åpnet for mer turisme i de små byene langs sørkysten. De ligger som et perlekjede med noen kilometers mellomrom. Av disse har Mirissa i sørvest flest år som turiststed, hvis vi ser bort fra de enda mer turistifiserte byene Hikkaduwa og Unawatuna.

I Mirissa er det solsenger på stranden, gode surfefasiliteter og strandrestauranter. Hver kveld legger de ut nyfanget fisk på is, slik at turistene selv kan velge dagens middag.

Litt lengre mot nordvest ligger Weligama, der det lokale livet blomstrer. Inne i byen finner man det meste, og det er en opplevelse bare å vandre rundt blant alle småbutikkene. På ettermiddagene flyttes det lokale livet til stranden, der fiskerne står og reparerer nettene sine ved siden av cricketmatcher for alle aldersgrupper.

Tuk-tuk er tingen hvis du vil ta deg fram på en billig, smidig og tradisjonell måte. Har du et surfebrett med deg, er det bare å slenge det på taket.

En ti minutter lang tuk-tuk-reise vestover ligger Midigama, som er en by bygd opp rundt surfesporten. Førsteinntrykket er ikke så imponerende, men jo lenger vi er i byen, desto mer begeistret blir vi. Surfere fra hele verden har åpnet restauranter og kafeer her, og både kaffe, juice og surfe­muligheter er i toppklasse.

Surfeopplevelser

Den siste byen i perlekjedet er Ahangama. Byen kan skilte med en fantastisk strand og fine bomuligheter få meter fra havet. Jeg padler ut, og hvis jeg fortsetter, er Antarktis neste stopp. Jeg nøyer meg imidlertid med å dra ut til revet like utenfor hotellet. Her har jeg noen store steiner til høyre, og et rev rett under meg, så det gjelder å vite hvor man skal surfe. Kysten er eksponert for stormene i India­havet, noe som genererer gode surfebølger.

Bølgene ruller inn over revet, og det er en herlig følelse å fange dem. Opplevelsen blir enda bedre når skilpadder dukker opp rundt brettet for å trekke pusten.

Vennlighet uten krav

Det som gjør aller størst inntrykk, er likevel menneskene vi treffer. Her går ikke folk og kikker konstant ned i smarttelefoner. Den kravløse vennligheten, ærligheten og tilstedeværelsen skaper genuine møter. Kanskje skyldes det en sterk buddhistisk tradisjon, eller kanskje har ikke befolkningen rukket å bli lei av øl­drikkende turister ennå.

Den personlige sfæren er betydelig mindre enn hjemme, folk er nærmere hverandre rent fysisk. For en normalt reservert skandinav er det en utfordring, men etter en stund blir jeg vant til omgangsformen. Mobilen får ligge igjen på rommet, og rastløsheten fordufter i solen. (NTB Tema)

.

Mer fra Dagsavisen