Kultur

Stang ut

Halvparten elsker dem like intenst som den andre halvparten hater dem. Selfiestengene splitter turist- verdenen i to.

Bilde 1 av 2

Den fjerde gangen den asiatiske turisten dunket meg med teleskopsmonsteret som hun veivet med som et løpsk helikopter, klarte ikke min indre zenguru mer:

– BRØØØØØL!

Hadde hun ikke pakket sammen saken lynraskt, kunne det fort bltt en viral knallvideo: «Skandinavisk reisejournalist kveler japansk turist med telefonteleskopstang». Jo, de er ekstremt irriterende. Og farlige!

Stadig flere turister risikerer både liv og lemmer for å få tatt den ultimate selfien. Hittil i år har minst tolv personer mistet livet i situasjoner der de har sett for mye inn i mobilkameraet enn hvor de har satt beina, ifølge den britiske avisen The Guardian. Da har de ikke tatt med studenten som falt ned fra Trolltunga i sommer, da hun skulle gå ut på fjellnubben for å bli tatt bilde av.

LES OGSÅ: Legger igjen fjellvettet hjemme

En 66 år gammel japansk turist døde fordi han falt ned flere trapper da han ville ta en selfie i Taj Mahal i India. Hans medreisende brakk beinet. En annen turist ble spiddet da han tok en selfie under et okseløp i Spania, og en turist fra Singapore falt ned fra en klippe i Bali, da han skulle ta forevige seg selv på toppen. Til sammen skal det være flere personer som har dødd av selfietabber enn personer som har dødd av haiangrep i år, ifølge nettstedet Mashable. I Russland har myndighetene gått ut med en «sikkerhet i forbindelse med selfie»-kampanje, siden det har vært flere dødsfall og hundrevis av alvorlige skader i forbindelse med selfiebilder. For ikke å snakke om hvor mange øyeepler som nesten er pirket ut.

For selfieturistene skaper også problemer for andre enn seg selv, der de virrer rundt i sin egotåke. En naturpark i Denver i USA så seg nødt til å stenge, fordi de besøkende gikk nærmere og nærmere de ville bjørnene for å forsøke å ta høykredselfies med dyrene i bakgrunnen. Flere andre parker truer nå med det samme, om turistene fortsetter. I Yellowstone nasjonalpark i USA ble nylig en kvinne angrepet av en bisonokse, da hun snudde ryggen til det digre dyret for å ta en selfie. Hun overlevde, så vidt. Det gjorde min asiatiske plageånd også. Selfiestengene er allerede blitt kåret til «Verdens verste reiseplage» i 2015 – og stadig flere steder har nå forbudt bruken av dem. I sommer ble selfiestenger også forbudt i flere av de større fornøyelsesparkene, inkludert Disneyland og Six flags i USA.

Også en rekke av verdens største museer og historiske ruiner har utstedt forbud mot «narcistick»ene, som kan skade både gjenstander og irritere medbesøkende. Du får heller ikke bruke dem på et økende andel musikkfestivaler og sportsarrangementer, som blant annet tennisturneringen Wimbledon. Samt på de fleste fotballstadionene i England. Flere dyreparker følger nå etter, som Central Park Zoo i New York City, der besøkende begynte å stikke stengene inn gjennom gjerdene til dyrene for å ta bedre bilder.

For min del må folk gjerne glede seg over sine forlengede mobilarmer – men kun på steder de ikke stikker dem opp i andres neser og saker. Eller de kan sjekke inn hos Tourism Australia, som har lansert mulighetene for ta virtuelle selfies med sin nye Giga Selfie-app, der du kan ta bilder av deg selv som projiseres mot en ønsket australsk bakgrunn.

Og du: Det går fortsatt an å spørre en medturist pent om å ta et bilde av deg!

Mer fra Dagsavisen