Kultur

Sofaferien

Det er ferietid, men du har egentlig ikke penger til å dra på spennende utflukter. Eller er det nettopp det du har? Over hele verden kan du nemlig sove på en sofa, helt gratis. Couchsurfing og Airbnb har vokst seg stort i flere land. Slike overnattingstjenester kan påvirke hotellbransjen i Norge ved at de konkurrerer om en del av de samme gjestene.

Bilde 1 av 4

– Jeg må bare passe på at kattene ikke løper ut.

Ulla Kuz (52) går med raske skritt mot inngangsdøren til leiligheten på Tveita i Oslo. Hun vifter kattene inn og ønsker oss velkommen. Deretter forsvinner hun inn på kjøkkenet hvor hun setter fram rikelig med kjeks og frukt.

Kommer du på besøk til Kuz, kan du forvente nok mat, et varmt smil og stor entusiasme og nysgjerrighet. Det har i hvert fall hennes to couchsurfinggjester opplevd mens de sov henholdsvis på sofaen og på et eget rom hos 52-åringen.

I to år har Kuz vært medlem og hatt en personlig profil på nettstedet couchsurfing.no. En gratis botjeneste for folk som ønsker å besøke et nytt land eller en ny by og få et ekstra innblikk i hverdagen til de lokale. Folk over hele verden benytter seg av tjenesten der hensikten er å dele livet sitt med andre, skape nettverk verden over, oppleve nye ting, vise omsorg og gjøre verden generelt mindre – og mer vennlig.

Nye impulser

Det var først nå i april at Kuz inviterte noen hjem til seg for første gang.

– I starten var mannen min var svært skeptisk. Men etter at vi hadde hatt vår første gjest innså mannen min hvor fint det egentlig var å invitere en fremmede person hjem. Personlig likte jeg tanken på å møte nye mennesker som kunne gi meg nye perspektiver på verden, forteller Kuz.

For ikke lenge siden bestemte Kuz seg for å slutte i jobben sin som hjelpepleier. Couchsurfing og møte med hennes nåværende polske gjest Katarzyna Kociszewska (30) fikk henne til å revurdere livet.

– Livet er kjedelig og meningsløst hvis man år etter år bare går til og fra jobb og ellers er hjemme. I dag er jeg ikke lenger avhengig av å ha en fast jobb og ønsker heller å oppleve nye ting og få nye impulser, forteller Kuz.

Hun er ikke fremmed for å besøke ukjente i andre land, som også åpner opp hjemmene sine. Allerede i oktober skal hun ut på tur og da gjennom en tjeneste som ligner på couchsurfing, kalt workaway.

– Det er nesten det samme, men gjennom workaway må du arbeide for å kunne bo og spise gratis. Kanskje må du sitte barnevakt for barna eller stelle i hagen, forteller Kuz.

Saumfarer profiler

I et hjørne på kjøkkenet ligger tingene til gjesten Kocisweska. Hun har bodd hos Kuz siden april. I samme periode har det også vært en belgier innom, og dagen etter at Kocisweska drar videre, kommer en marokkansk familie på fire.

– Det blir spennende! Å få besøk av mennesker som er fra andre steder i verden, gir meg ny lærdom, i tillegg til at det gjør hverdagen min mer uforutsigbar. Men det er ikke slik at jeg skal sitte og holde gjestene i hånden heller. De får den friheten de ønsker, og jeg må ikke nødvendigvis finne på noe med dem. Jeg synes det er like fint å bare sitte og observere dem og lære om deres kultur, forteller Kuz.

Hun opplever det ikke som risikabelt å åpne hjemmet sitt for fremmede.

– Hvorfor tenker så mange at det er farlig? Da Kocisweska skulle komme til oss første gang, dro vi på ferie samme dag. Hun fikk derfor nøkkelen og en kort omvisning i leiligheten før vi dro. Å bli kjent med mennesker og å stole på dem har mer verdi enn det materielle i boligen. Jeg har ingen grunn til ikke å ha tillit til mennesker, og det er heller ikke bra å ha fordommer, sier Kuz.

Hun er likevel svært opptatt av å saumfare profilene til dem som viser sin interesse. Har de fått gode referanser fra andre som har huset dem? Og hva skriver de om seg selv? Hvorfor ønsker de å bruke couchsurfing?

Sikkerhet er generelt viktig for couchsurfingens omdømme. For å skrive en melding til noen, må du fullføre 50 prosent av profilen din. Det vil si at du blant annet må verifisere profilen, laste opp et bilde av deg selv og dele noe informasjon om deg selv. Du oppfordres også til å koble profilen opp mot Facebook-profilen din.

Åpenhjertige mennesker

Både Kuz og hennes nåværende gjest Kocisweska er opptatt av åpenhet og at couchsurfing er en ypperlig sjanse til å se verden med nye øyne.

– Gjennom couchsurfing får jeg variert informasjon om hvordan det er i Norge. Noen har fortalt meg hvordan det er å få seg jobb her, mens andre har anbefalt meg et billig norskkurs jeg kan delta på. Det er også fint at tjenesten er gratis, men det er ikke det viktigste, sier Kocisweska.

Hun ble medlem av couchsurfing tidligere i år. Årsaken var at hun ønsket å finne seg en jobb i Oslo og trengte et sted å bo i mellomtiden. Før hun fant Kuz, bodde hun i en uke hver hos tre andre. Da Kuz lot Kocisweska bo hjemme hos seg i opptil flere måneder, var det et tilbud 30-åringen ikke kunne si nei til. I tillegg fikk hun sitt eget rom og slapp å sove på sofaen slik de fleste couchsurfere gjør.

– Jeg begynte nok ikke å couchsurfe av den mest naturlige grunnen. De fleste har ferie, ønsker å slappe av og møte nye mennesker i et nytt land. Mitt mål var derimot å skaffe meg en jobb, noe jeg stresset mye med. Jeg ønsker likevel å benytte meg av couchsurfing ved en senere anledning slik at også jeg kan være avslappet og mer på ferie når jeg besøker noen.

Nå har hun funnet seg en egen leilighet i Oslo og er ikke fremmed for å invitere ukjente inn i sin egen bolig når den tid kommer. Men før de skal komme på besøk eller før hun eventuelt selv besøker noen igjen, skal Kocisweska fortsette å være bevisst på referanser og informasjonen hver enkelt deler om seg selv.

– Alder og kjønn er ikke viktig for meg, men jeg bryr meg en del om hva de skriver under punktet filosofi. Det er viktig at de er åpenhjertige og ikke konservative eller styrt av en særskilt ideologi, forteller hun.(NTB Tema)

Erfaring fra andre land viser at det spesielt er ungdom som benytter seg av disse tjenestene. Det forteller reiseforsker ved Høgskolen i Lillehammer, Monica Adele Breiby.

– Ettersom ungdom er generelt prissensitive, er det ikke de som utgjør den største andelen av gjester ved hoteller i Norge per i dag. Men ved at de gjennom Couchsurfing og Airbnb kommer tettere på hvordan de lokale bor, og blir bedre kjent med kulturen deres, kan etterspørselen etter mer autentiske overnattingstilbud øke i årene som kommer, sier Breiby.

På den måten kan kommersielle overnattingssteder som fremstår som «genuine» og samsvarer med et steds identitet, få konkurransefortrinn fremover. I tillegg kan behovet for å oppleve det som er ekte ved et sted, bli en motsats til organiserte gruppereiser.

– Forskningsstudier viser at den menneskelige relasjonen, og det sosiale i det å overnatte på en sofa og treffe verten, anses som det viktigste aspektet ved couchsurfing. Tjenesten åpner for at gjesten kan få anbefalt attraksjoner og aktiviteter verten har et personlig forhold til, men som ikke finnes i turistbrosjyrer, sier Breiby.

Hun tror derimot ikke disse tjenestene vil kunne skvise ut andre overnattingsaktører, fordi de ikke brukes like ivrig av folk på alle stadier i livet.

– Når du kommer i for eksempel småbarnsfasen, eller er i et etablert parforhold, er ikke couchsurfing nødvendigvis så attraktivt lenger.

Skulle konkurransen mellom de rimelige overnattingsstedene og hotellene bli for stor, har Breiby en oppfordring til reiselivsbransjen: Bedrifter og turistdestinasjoner må vektlegge etterspørselen etter mer individualiserte opplevelser når de utvikler nye tjenester. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen