RETT ETTER SJU: Idet tåken gir etter for morgensolen, trer landskapet fram i all sin prakt. FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HÆRLAND/NTB SCANPIX

Smaragdgrønn utsikt

Når Indias lavland blir overveldende varmt og kaotisk, gjør som britene gjorde: Sett kursen mot den kjølige og smellvakre fjellstasjonen Munnar.

Etter tre uker hadde jeg fått nok. Alle vet at India er spennende, utfordrende, variert og endeløst fascinerende, men også en daglig runde i ringen. En ting var trafikken, larmen, brudd på intimgrenser og den hemningsløse, uforutsigbare reisen fra A til B. En annen var varmen. Nok, tenkte jeg, er nok.

– Munnar, sa bartenderen på hotellet mitt i Fort Kochi.

– Munnar is cool, quiet and green.

Og ikke lang unna heller, lot han meg forstå.

– Er det vakkert der? spurte jeg.

– Bare vent, sa han. – Du kommer til å takke meg når du kommer tilbake.

Et grønt teppe

To dager senere befinner jeg meg i et postkort. Vi er en liten gruppe på vandring i et landskap som knapt lar seg beskrive. Foran oss brer Munnars teplantasjer seg ut som et smaragdgrønt, loddent teppe over åssidene. Luften er frisk og kjølig i lungene. Huden og klærne er tørre for første gang på tre uker.

– Du er ikke den første, sier Krishna Namputiri.

– Det morer meg alltid å se hvor lettet turister blir av å komme opp hit.

Munnar, forteller den erfarne guiden, er kjent for to ting. Te, fremfor noe, og deretter temperatur. 1600 høydemeter er akkurat nok til å kvele lavlandets varme, og gjør forholdene behagelige og ideelle for tedyrking. Her i grensetraktene mellom Kerala og Tamil Nadu dyrkes noen av klodens mest eksklusive sorter, håndplukket av rundt 20.000 arbeidere og eksportert verden over. Området har vært befolket i uminnelige tider, men det var britene under kolonitiden som først så potensialet i det en gang så uberørte landskapet.

– Alt dette var en gang vill natur, forteller Krishna og gestikulerer mot horisonten, der bare de høyeste fjelltoppene bryter mønsteret av nøye anlagte og velkjemmede plantasjer. – Det er nesten vanskelig å forestille seg, selv for meg.

Sommerparadis

I rundt 200 år – i tillegg til lignende fjellstasjoner i landets nordligere stater – nøt britene godt av regionens kjølige klima og fruktbare landskap. I disse dager er Munnar blitt oppdaget på nytt, først av vestlige backpackere på slutten av 1900-tallet og deretter av inderne selv. Byen og de omliggende åsene er nå kjent som et toppvalg blant nygifte par på bryllupsreise, og området har på kort tid måttet tilpasse seg til stadige større krav til luksus og komfort.

– Det er ikke ansett som skikkelig fancy om hotellet ikke har egen landingsplass for helikoptre, sier Krishna med en bittersøt tone. – Ting har definitivt endret seg siden jeg var liten.

Likevel er det lett å føle seg mutters alene i landskapet, så lenge man kommer seg en kilometer eller to utenfor allfarvei. De eneste vi møter på vandring gjennom plantasjene i dag, er plukkerne, samt en og annen villkatt på jakt etter dagens middag. (NTB)

 

Tips om hva du kan gjøre

  • Vandring gjennom teplantasjene: Hoved­­trekket i Munnar er de fantastisk pittoreske teplantasjene. De fleste eiere tolererer ikke soloturister på vandring. Bestill derfor tur med guide via hotellet, som inkluderer frokost og lunsj.
  • Besøk Tata temuseum: Et lite, interessant museum om teproduksjon og historie i Munnar.
  • Ta en tur til Top Station: Munnars mest besøkte attraksjon og utsiktspunkt, der du ofte befinner deg over skylaget.
  • Sykling: Keralas bølgende landskap og småveier er ideelle for mountainbiking. Dagsturer kan bookes gjennom www.keralabicycletrips.com/munnar-day-tours-cycling/
  • Anamudi Peak: Sør-Indias høyeste fjell (2695 m.o.h.) kan besøkes med tillatelse fra Forest and Wildlife Authorities i Eravikulam.