Kultur

Smaken av Paris

Det er ikke bare, bare å finne fram til de beste ­
godbitene i gourmethovedstaden Paris. 
Vi ble med en proff matguide.

Det er ingen hemmelighet at du kan spise utrolig godt i Paris. Men for en novise er det jo slett ikke alltid så lett å vite akkurat hva du skal spise, og hvor du får det, i et hav av delikate lekkerbiskener - og ganske mange som ikke er fullt så lekre. Og dem vil du jo helst unngå. Derfor slang vi oss med på en guidet goumetrundtur i Latinerkvarteret.

Marked for mer

- Latinerkvarteret har noen av de beste matmarkedene og matutsalgene i byen, blant annet det faste her på Maubert Mutualite og på Place Monge, forteller guiden vår Mélanie Nanlean fra selskapet Meeting the french.

For selv om supermarkedene har gjort sitt inntog, handler franskmennene fortsatt på markedene, som finnes overalt i byen på ulike dager. I helgene blir ofte hele familien med, ifølge Nanlean.

- Vi mener fortsatt at varene er ferskere og kvaliteten bedre her, påstår hun.

Vi glaner storøyde på markedsbodene, som selger mange typer kjøtt vi ikke er så vant til hjemme.

- Det er fortsatt veldig populært å spise vaktler og kaniner, forteller Nanlean.

Merk deg mat

Vi begynner selvsagt med å kjøpe knuspende, ferske bagetter, og får føle valgets kval når det gjelder å plukke ut noen delikate søte saker hos en lokal baker, før vi sniktitter inn i atelieret til kakekunstneren Eric Kayser. Her glitrer og skinner det i en gigantisk lysekrone, over de mest fantastiske kreasjoner - som er så fine at de nesten ikke er til å spise opp. Selv om vi helt fint skulle klart det om vi fikk oppfordringen.

I Frankrike er det flere ulike matmerkeordninger, som du kan se etter på utsiden av delikatessebutikkene. Oppslagene forteller om kvalitet og økologisk mat.

- Det grønne merket AB betyr Agriculture Biologique, og viser at produktene er organisk dyrket. Det røde merket Label Rouge viser at produktene har høyere kvalitet enn vanlig, forteller Nanlean.

Ostenirvana

Utenfor osteforretningen Laurent Dubois på Maubert støter vi på en av de aller gjeveste merkeordningene: Mestertittelen «Meilleur Ouvrier de Franc».

- Denne mestertittelen deles bare ut hvert fjerde år, og bare til én person innen sitt felt, forklarer butikkmedarbeider Alexander Knüpffer.

Frankrike er verdens osteland nummer én - men det kan jo være litt vanskelig å velge mellom alle godbitene. Og her er vi er utvilsomt kommet til ostenirvana. Hundrevis av håndverkstillagede oster av ku-, saue- og geitemelk dekker delikatesseforretningen fra tak til gulv. Inkludert svære, og noen særdeles tøffe, rockeforter, Camembert med Calvados, brieoster med trøffel, hjerteformede kittoster og ulike oster smakstilsatt med sesongens råvarer - som høy!

- Vi lager mange oster som du ikke får noen andre steder, fortsetter Knüpffer.

Årgangsost

Og en ost er ikke bare en ost.

- Smaken påvirkes også av sesongene, akkurat som vin. Noen årganger er bedre enn andre, påpeker Knüpffer.

Sol og regn er bra, mens tørke får kvaliteten til å gå ned. Mange av ostene er ferskoster, andre lagres i mange år. Geitostene kan godt forbli i kjellerne i både ti og 20 år.

Butikken vakumpakker gjerne ostene til deg, så det er lett å ta dem med seg hjem. Be dem gjerne å gjøre et utvalg for deg.

Matgata

At Paris er en multikulturell by, merkes også når vi går gjennom gatene. Her finnes alt fra tibetanske til mexicanske og libanesiske restauranter. Ofte med vel så høy kvalitet som i hjemlandet.

Vi styrer ned mot Rue Mouffetard, en av de mest berømte og beste matgatene i Paris. Her ligger restaurantene, cafeene og delikatesseforretningene tett i tett - med egne butikker for alt fra olivenolje til superdelikate sjømatutsalg. Fra en av bodene dufter det deilig av nyristede kastanjer. Håndverksvinen flyter i gaten, til priser som gjør en stakkars tilkneppet norsk lommebok rødvinsmusset av misunnelse. Under romertida skal det visstnok ha ligget flere vingårder akkurat her, ifølge Nanlean.

På onsdager, fredager og lørdager er det matmarked fra rue Mouffetard opp til den fine lille plassen Place Monge.

Gåseleverfest

Vi slår oss ned i en forretning som har spesialisert seg på foie gras - og får brette ut godsakene vi har handlet inn underveis: kremede, supermyke oster, vin, søtsaker - og skikkelig god konfektsjokolade.

Butikkdamen tryller også fram juvelen i krona: Foie gras-en. Vi svelger i oss at de stakkars gjessene blir tvangsfôret for at leveren skal bli så utrolig fet og fin - og må innrømme at vi ikke akkurat lider samme skjebne. Selv følgets yngste deltaker, på under året, smatter i seg den milde delikatessen på et blunk.

- Egentlig var det egypterne som begynte å lage dette for mer enn 2.400 år siden, så stjal vi oppskriften, røper Nanlean.

Og anbefaler å skylle herligheten ned med søt hvitvin. Vi er ikke vonde å be.

- Så, hvordan kan dere franskmenn være så tynne og elegante, når dere spiser og er omgitt av så mye god mat?

- Vel, vi liker å gå mye… påstår Nanlean.

Vi er imidlertid ganske sikre på at vin er godt for forbrenningen.

christine.baglo@dagsavisen.no

Fine matgater og matmarkeder i Paris

I Paris finnes det over 90 matmarkeder – eller marchés, som popper opp på faste dager to–tre ganger i uka. I tillegg har byen flere såkalte markedsgater, eller matgater, som er gater med mange matbutikker og forretninger som selger stæsj til huset.

Fine matgater

Rue des Martyres, Pigalle (metro Notre-Dame-de-Lorette).

Rue de Mouffetard, Latinerkvarteret (metro Place Monge ou Censier).

Rue de Aligre, bak Bastille (metro Ledru-Rollin).

Montorgueil, Les Halles, (metro Etienne Marcel, Les Halles or Sentier).

Deilige matmarkeder

Maubert Mutualite (tir, tor, lør) og Place Monge (ons, fre, søn), i Latinerkvarteret (metro Place Monge ou Censier).

Marché des Enfants Rouges (tir & tor), Bastille, (metro Filles du Calvaire ou Saint-Sébastien Froissar).

Nesten ethvert nabolag har et deilig matmarked i Paris, så du trenger bare å spørre noen lokale om hvor det nærmeste befinner seg. Også i matgatene arrangeres det matmarkeder flere ganger i uka.

Kom tidlig, markedene er gjerne åpne fra rundt 7–8 til 13–14.

Les mer på www.timeout.com/paris/en/food-and-drink/food-markets-in-paris

Mer fra Dagsavisen