Kultur

Sildrende, lindrende

Vann som inneholder sodium, klorid, sulfat og fluor er nam-nam i Ungarn.

BUDAPEST (Dagsavisen): Der står de fortsatt. Den ene eldre enn den andre. Med dugg på brillene og vanndråper i skjegget. Og vann som rekker dem til godt under albuen. Tørre never derimot. Der nennsomme fingre griper rundt tuppen av den svarte dronningen og sklir den sakte mot en skarve bonde.

For her i badet Szechenyi stiller alle likt. Man er uten sine juveler og smykker, bukser med press og slitne T-skjorter. Dampen farger kjakene røde, og håret pistrer seg tett til skallen.

– Det er rart at de ikke får skrukkete hud, mumler en.

– Ja, for du hadde vel sett det om så var, så skrukkete som de når de er oppe av vannet, ler den andre.

Og så disser fettet hos dem begge under latterkrampen, før begge snur seg simultant og smiler skjevt mot den slanke svømmeren som entrer bassenget på den andre siden. Han vinker blidt til dem, før han kaster seg uti. Og før kroppen treffer vannet er hverdagsstresset vasket bort her i Pest.

Nær kokepunktet

Buda heter området på den andre siden av elva Donau, og her får noen diamanter fortsatt være på når man entrer badet ved ærverdige Hotell Gellert. Men etiketten er den samme enten man er Borg eller Bonde. Man kommer som man er, følger sedvanen, og forlater stedet like ren som alle andre. Og for noen er dette mer enn et ukentlig ritual.

– Ja, vi er vel her minst ett par ganger i uken, sier den unge ungarske forretningsmannen og holder godt rundt sin kjære i ett av innendørsbadene. På den andre siden runger latteren hos noen smågutter, mens en eldre dame hviler hodet på kanten i ett av de varmeste bassengene. For man finner basseng som passer enhver når man har både utendørs og innendørs bassenger som varierer fra 22 til 75 varmegrader. De fleste ligger ett stykke over tretti. 38 grader er å anbefale. Da er vannet som kommer fra en kilde, kanskje over 1.200 meter under jordoverflaten betraktelig kjølnet ned. Men mineralene er fortsatt rikholdige i vannet. Ikke bare for utsiden. Ved badene Szechenyi og Lukács drikker man gjerne kalsium-magnesium-hydrokarbonat, sodium og sulfat med signifikante mengder fluor! Det skal gjøre underverker for blant annet fordøyelsen og mange hud- og muskelsykdommer.

Bad i kø

I følge geografien bør de ungarske badene plassere seg et sted mellom et tyrkisk hamam og en østtysk helseklinikk. Hvilket de også gjør. Hvite frakker piler effektivt nedover lange ganger dekorert med mer eller mindre fargerike fliser og marmorerte høye søyler og utøver et strengt oppsyn med alt og alle. Her er det kø og orden, og 15 minutters massasje er 15 minutters massasje. Dampen er på plass, og sådan er smilet og mulighetene for total avslapning. Derav det tyrkiske hamamet, ja, i tillegg til arkitekturen som lar en fantasere flere hundre år tilbake!

Men tilbake til skikk og bruk ved ungarske bad; For det er ikke bare bare og gå bar, man får da utdelt et tøystykke om man ikke har medbrakt.

Lenge før den tid må man bestemme seg for hvilken service eller behandling man ønsker. Det gjøres allerede i døren. Man får en billett for hver eneste ting. Om man kun ønsker et varmt bad utendørs eller innendørs, be om en standard billett. Man velger mellom å legge fra seg et skap eller garderobe. Ved det siste ber man betjentene om å låse også med sin nøkkel for å være ekstra sikker.

Så er det obligatorisk med en dusj før man stiger ned i bassengene. Det største først, deretter en av de små varmere. Om man føler seg kokt, trekker man pusten og stuper uti et av de kaldeste i noen sekunder. Deretter badstu og nok en runde med varme bad.

Og så; sove

Å slappe så mye av kan være en anstrengende opplevelse. Ta gjerne derfor noen minutter på øyet i salongen til slutt.

Av samme grunn skal man aldri planlegge noen voldsomme aktiviteter etter et bad.

Spis litt mat, pludre litt på en av de mange spennende kafeene, eller lusk hjem til hotellet for å sove videre!

Mmmmm ... Og neste gang kan du prøve badene i Istanbul.

Mer fra Dagsavisen