Kultur

Se opp for falske hotell- og reisenettsteder

Reisesvindel øker i omfang. Reisende tappes for mange milliarder kroner på lurenettsteder som selger falske hoteller, -flybilletter og -reiser. I tillegg stjeler de ofte kredittkortinformasjonen din.

Vi reiser som aldri før, og andelen reisebestillinger som foretas på nett bare øker og øker. Nå advarer imidlertid myndigheter i mange land om en ny og skummel trend. Omfanget av falske reisenettsteder har nemlig økt kraftig de siste årene. Svindlerne legger ut fristende «hoteller», «ferieleiligheter», «råbillige flybilletter» og ulike andre ferietilbud på falske bookingsnettsteder, som feriehungrige turister booker i god tro. Så tapper de kontoen din for feriepenger – og stjeler kredittkortinformasjonen. Etterpå står du igjen med skjegget i postkassa, eller enda verre, utenfor et hotellrom som allerede er booket lovlig av andre, med tømt konto eller en falsk billett. Og en feriedrøm som er gått rett i vasken. Noen mister også store depositum.

Les også: Kan du stole på hotellanmeldelsene?

Den amerikanske hotell- og overnattingsforeningen advarer om at spesielt hotellbookingsvindel er økende, skriver CNBC. Ifølge en undersøkelse de gjennomførte oppga 22 prosent av amerikanske reisende å ha booket hotellovernatting på et falsk nettsted, mot kun seks prosent året før. Ifølge foreningens anslag utgjør det omlag 55 millioner bookinger, mer enn tre ganger så mange som det som ble rapportert i 2015. Til sammen beregner de derfor at forbrukerne kan ha blitt svindlet for rundt 3,9 milliarder dollar, eller rundt 32 milliarder kroner. Speiling, eller falske nettsider ut som om de er ekte, er en av de vanligste formene for svindel, ifølge forbundet. Falske tilbud kan også komme i form av en e-post eller et nyhetsbrev.

I fjor ble også minst 4.700 britiske feriegjester svindlet for mer enn 6,7 millioner pund, eller mer enn 75 millioner kroner, ifølge en ny rapport fra det britiske politiets nasjonale svindelavdeling, utført i samarbeid med ABTA, Storbritannias forening for reiseoperatører, Get Safe Online og Action Fraud. Den gjennomsnittlige summen som var tapt var på hele 1.500 pund, eller over 16.500 kroner. Summen har ifølge rapporten økt med 25 prosent årlig, noe som kan tyde på at svindlerne blir mer og mer aktive og utspekulerte. Den mest vanlige formen for svindel var salg av falske flybilletter, som utgjorde nesten halvparten (47 prosent) av svindelsakene, og overnattingsbookinger (38 prosent). Falske billetter til arrangementer er en annen svindelklassiker.

Ifølge politirapporten er det sannsynligvis også store mørketall, siden mange rammede blir flaue og ikke anmelder tilfellene. Det kommer inn flest anmeldelser i sommerperioden og i desember. Da er det ofte dyrere å reise, og lettere å klikke på en annonse som kan framstå som et godt tilbud. Mange av de falske nettstedene er av typen i-siste-liten-tilbud. Reiser til Afrika og Asia var de som var oppgitt som mest utsatt. Det har det også vært en stor økning av svindelnettsteder som tilbyr falske villaer, blant annet ved skistedene i Alpene. Britiske turister ble i fjor svindlet for minst 250.000 pund på slike nettsteder i fjor, ifølge Action Fraud.

Politiet i Norge fører ingen egen statistikk over nettsvindel. Forbrukertilsynet oppgir å ha hatt noen slike saker tidligere, men har ikke sett hatt noen økning i antall klager på dette i det siste. Likevel oppfordrer de folk til å være forsiktige og oppmerksomme når de kjøper ting på nett.

Har du opplevd reisesvindel? Tips oss!

Slik unngår du å bli lurt

Book direkte på hotellene egne hjemmesider. Vær oppmerksom på at både falske sider og speilingssider kan forekomme, spesielt om du klikker på et banner med et «godt tilbud». Og de kan se veldig proffe ut! Eller book gjennom kjente og veletablerte tredjepartsnettsteder.

Vær ekstremt varsom med å oppgi kredittkortinformasjon på ukjente nettsteder. Gjør et grundig bakgrunnssøk, og sjekk tidligere brukeranmeldelser.

Bruk kredittkortet ved alle nettransaksjoner. At beløpet først trekkes ved ankomst, og ikke når du booker, er også et bra tegn. Ikke betal med kontooverføring direkte til noens private bankkonto, og vær ekstra på vakt når det kreves depositum.

Sjekk at nettadressen starter med https, ikke bare http. Og at det dukker opp et lite låsikon ved søkefeltet. Det indikerer en sikker tilkobling.

Ikke kjøp billetter til sportsarrangementer, teater og konserter av ukjentepå  sosiale medier og nettsteder. De kan være falske.

Bruk hodet! Dersom et tilbud virker for godt til å være sant, er det ofte akkurat det!

Meld mistanker om falske nettsteder til Forbrukertilsynet.

Mer fra Dagsavisen